Озоновият слой на път към възстановяване въпреки изригването на вулкан

Озоновият слой е на път да се възстанови до нивата от 1980 г. до около 2066 г.
19 сеп 2024 18:58, Гергана Попова
28
Озоновият слой на път към възстановяване въпреки изригването на вулкан
Снимка: БГНЕС

Световният озонов слой е на "път към дългосрочно възстановяване" въпреки разрушителното вулканично изригване в южната част на Тихия океан, съобщи Световната метеорологична организация във вторник след усилията за постепенно премахване на химикалите, разрушаващи озона, пише Reuters.

Още по темата

Според настоящите тенденции озоновият слой е на път да се възстанови до нивата от 1980 г. до около 2066 г. над Антарктика, 2045 г. над Арктика и 2040 г. за останалия свят, каза агенцията на ООН.

Въпреки че вулканичното изригване близо до Тонга в началото на 2022 г. доведе до кратък период на ускорено изчерпване на озона над Антарктида миналата година, водено от по-високи нива на атмосферни водни пари, общите загуби бяха ограничени, се казва в годишния бюлетин за озона, отваря нов раздел.

Озоновият слой предпазва земята от ултравиолетовото лъчение на слънцето, което е свързано с рак на кожата и други рискове за здравето.

Протоколът от Монреал, който влезе в сила през 1989 г., се споразумя за постепенно премахване на хлорфлуорвъглеводородите и други вещества, разрушаващи озоновия слой, и неговият успех „изпъква като мощен символ на надежда“ във време, когато многостранното сътрудничество е подложено на напрежение, каза секретарят на ООН - Генерал Антонио Гутериш в изявление.

CFC са до голяма степен заменени от хидрофлуоровъглероди, които не причиняват изтъняване на озоновия слой, но са мощен парников газ, затоплящ климата. Държавите сега прилагат поправката от Кигали към Монреал от 2016 г., която постепенно ще намали производството на HFC и може да избегне затопляне с около 0,5 градуса по Целзий до 2100 г. Китай остава най-големият производител на HFC в света, с настоящ капацитет, еквивалентен на близо 2 милиарда метрични тона въглероден диоксид. Около една четвърт се изнася.

Министерството на околната среда на Китай заяви в понеделник, че скоро ще публикува план за по-добър контрол на производството на HFC. Като развиваща се страна, тя е задължена да намали потреблението на HFC с 85% от 2013 г. до 2045 г.

Китай намалява квотите за производство и се бори с незаконното производство, но предупреди тази година, че все още е „изправен пред огромни предизвикателства“ при постепенното премахване на HFC, които се използват от широк спектър от различни индустрии, много от които се борят да намерят заместващи продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Образование
Helpbook: Кой контролира обучението, таксите и безопасността в частната занималня?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 24 минути
Аз май се сещам за един начин! Ще видим!
24
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 50 минути
Нищо не помага , не ще и не ще ...
23
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 51 минути
Ти не му ли каза, че има дирижабли, гномите даже радио имат! За орка Нютон и брадвата в главата му!
22
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 52 минути
Ще правим ли осмото издание на радиошоуто! С мене ме иска да говори! Бил съм част от анахронично митологично минало , той много уважавал всякакви племенни култури и видове от други планети, ама съм бил твърде абстрактен!
21
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 55 минути
Чувам някакви приказки, че съм бил болен от Мюнхаузенски синдром ! Представяш ли си! Направо им се чудя на тия хора , как измислят всякакви глупости!
20
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 59 минути
Мен ми харесва какво виждам в огледалото, ама няма как да подам на отражението една чаша бърбън! Какво като добър приятел ми е заменил оригиналното отражение! Племенен приятел!
19
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 час
Хубаво де , хубаво така е! Само не забравяй кой те гледа от огледалото!
18
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 часа
На стената ми има една по-малка табела от "Мястото , където се роди изкуство заради самото изкуство! Четвърти резонанс нa Шуман доказан! Angelov, Valve Corporation"Малка табелка на която пише " Manowar - Master of the wind" и за трето път доказаха, че табелката не е само фукня! https://m.youtube/watch?v=CfGvGVUAE8U
17
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 часа
Да се включа и аз! Йордан Радичков има един интересен разказ за магарето и сянката му. Бягало, бягало магарето от сянката си , какво ли не правило за да и' избяга и не могло! Накрая паднало и умряло от преумора и изтощение от страха от сянката си! Малко метафорично - не можеш да се скриеш от кармата си! https://m.youtube/watch?v=m9xqO9kKqyk
16
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 часа
И малък поздрав за всички дето направиха това възможно и казаха:Това касае и мен! За всички онези, които не ги беше страх да влязат през вратата на неизвестното! За великото приключение на живота ни! https://m.youtube/watch?v=FS6a0NWI0do
15
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 часа
И това направи тези пет години най-интересните през живота ми! Най-новите години от живота ми въпреки всичко..
14
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 часа
Решихме научни загадки на половин век, оборихме анахронични и неадекватни за кризата технологии и идеологии, доказахме четвъртия резонанс на Шуман и дадохме нови измерения на Гео и астрофизиката в това си начинание мога да кажа, че това бяха и още са петте най-трудни години през живота ми през които дори и при тежки условия и загуби и опозиция ние все пак успяхме с партньорите да надвием над псевдонауката, крайният комерс и липса на изкуство.
13
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 часа
Мичио Окаку изказа твърдение, че прехода от цивилизация от 0 клас към клас 1 вероятно ще е най-трудното нещо за цивилизация като нашата!
12
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 часа
За последните пет години от стажа ми към Valve Corporation направихме каквото можем. Доказахме, че поправката е възможна, дадохме технологии, методи, дизайн извън кутията, но работещи по-добре от представените от силните на деня! И с това отново затвърдихме репутацията си и отхвърлихме нападките, че не ни пука и сме се комерсиализирани и преяли!
11
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 часа
Всъщност ако трябва да го мотивираме научно, за съзнателна форма на живот едва ли би имало по-важен приоритет през следващите двадесет години от това да търси всички възможни начини да възстанови екологичното равновесие и баланс на елементите! И това означава разни камъни на шията да си ходят! За да се освободи ресурс за най-големият ремонт в човешката история. На нашия космически кораб!
10
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 часа
Та говорехме си за приоритетите ако искаме да стигнем цивилизация от клас 1! Извадете тая вода от нефтените, шистовите, газовите находища и направете така, че да не може да влезе пак там. Написахме как. Тя ще влезе в циркулация и ще има и бури и урагани и наводнения докато не се нормализира атмосферата. И май всички зяпате Дядо Боже , а не изпържените си без това ***!
9
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 часа
Скоростните маниаци като видят комбинацията NO2 или NO3 откачат. Азотен диоксид или азотен триоксид. Вторият е много нестабилен освен при ниски температури! Като горене му казват некой път меката форма на нитроглицерин или тринитротолуол. Всъщност озона се формира от третият резонанс на Шуман и се държи почти в орбита от четвъртият резонанс на Шуман. Нема дъжд ще поливаме к'толко, а онова горе без бури и гръмотевици не става. Така че ...
8
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 часа
Ми не е до ковид 19 - озонът представлява триатомен кислород ... Той принципно ако вдишате чист озон прави дупка в дробовете. Озонът е интересен феномен - той е по-тежка молекула от обикновеният двуатом кислород който дишаме в комбинация с азот , въглероден диоксид и примеси като метан, аргон и други летливи газове и въпреки това стои по-високо в атмосферата и по-далеч от повърхността, защото се формира високо от третия и четвъртия резонанс на Шуман и гръмотевичните бури!
7
0
 
1
 
! Отговори
БИЛ ГЕЙТС преди 4 часа
ВИЖДАТЕ ЛИ КОЛКО ДОБРЕ СЕ ОТРАЗИ НА ЗЕМЯТА КОВИД ЗА 2 ГОДИНИ :D НЯКОЙ ТРЯБВА ДА МИСЛИ И ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО И ЗА ДОБРОТО НА ПЛАНЕТАТА! СЕГА ТЕСТВАМЕ НОВИ ПОДОБРЕНИ КОВИД ВАРИАНТИ :D ДОБРЕ, ЧЕ СЪМ АЗ ДА МИСЛЯ ЗА БЛАГОТО НА ЗЕМЯТА.
6
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 часа
Бих казал, че тая "дъвка" както се изразяват някой пази доколкото може задниците ни! И все още е много зле , и поради едни *** трябва да я направим по-дебела и плътна отпреди! Ама това ще означава цивилизация от клас 1.