Украинската армия може да изтегли войските си от град Бахмут

Така Русия ще завземе града, станал символ на украинската съпротива
2 мар 2023 10:35, Елка Василева
214
Украинската армия може да изтегли войските си от град Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия може да изтегли войските си от град Бахмут, каза вчера съветник на украинския президент. Това би означавало, че Русия ще завземе града, който стана символ на украинската съпротива, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата
Руските войски водят кървава офанзива за превземане на Бахмут, която продължава с месеци. Мястото е известно със своите солни и гипсови мини, но в момента се е превърнало в призрачен град.

"Нашата армия очевидно ще обмисли всички варианти. Досега тя държеше контрола над града, но ако трябва, ще се изтегли", каза пред Си Ен Ен Олександър Роднянски, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски. "Няма да жертваме всичките си хора за нищо", допълни той.

Бахмут се намира в Донецката област – една от четирите области, която Русия анексира незаконно миналата есен. Москва има контрол над половината от нея. За да завземат другата част, руските сили трябва да преминат през Бахмут. Това е единственият път към по-големите градове под украински контрол, откакто през септември украинските войски си върнаха Изюм в Харковска област.

Анализатори казват, че ако Бахмут падне под руски контрол, би било удар за Украйна и би дало на Русия тактически предимства. Все пак това не би имало решителен характер за изхода от войната.

Роднянски отбеляза, че Русия е използвала най-добрите войски на групировката "Вагнер", за да обкръжи града. Частната паравоенна компания, водена от Евгений Пригожин, е известна с жестоките си действия. Пригожин е милионер, натрупал богатството си по подозрителен начин, и е близък до руския президент Владимир Путин, отбеляза АП.

Пригожин каза, че не е забелязал знаци за украинско оттегляне и че всъщност Киев изпраща към Бахмут свежи подкрепления.

(БТА, Габриела Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
26
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 година
..."изтегляне " ли му казвате на бягането ?!! "Нямало да хвърлят всичките си войски за някакъв стратегически град " ....Пригожин - жестокия ги набил....С една дума усраинците още наистина сериозен бой от редовните руски войски не са яли !!!
115
1
 
14
 
! Отговори
ЩОМ МОГАТ - преди 1 година
Щом могат да действат! Че после и да искат няма да могат!
114
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се чете: вече се изтеглиха на бегом.
113
1
 
20
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 година
И така ще си се изтегля до Киев. Що ли тая войничка много ми напомня на Великата отечествена. *** от НАТО така и не вдянаха че Русия, още повече пък ядрена, не може да бъде победена. Никоя ядрена държава, ако ще и Пакистан не може да бъде победена. Затова и ше е голяма беда ако оставят Иран да разработи свое. Най малкото тогава и СА и Турция ще искат също.
112
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат да покажат че ситуацията зависи от тяхното искане или неискане да избягат,пардон да се изтеглят! Нека говорят!
111
1
 
14
 
! Отговори
Чакт ги! преди 1 година
До G.I. Joe Немските мачки да знаеш от кога чи чакат! Всеки се е приготвил за трофей! Притеснението е че няма да стигнат за всички !
110
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази война е снимка на уродливото лице на демокрацията като форма на управление. Не че авторитарните режими са "цъфнали"! Но демокрацията е особен ***! Може ли, като виждаш че Украйна е губещата, да и наливаш оръжие за да погине колкото се може повече от този народ. Същевременно натовци седят на сянка и подстрекават. Ами *** и се бии та да загинат твоите хора! Да, ама не. Е това е западната демокрация и нейното човешко/рептилско/ лице. Изхода ще е изгорена и обезлюдена земя! Хора не, само земя!
109
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за руснаците сме
108
1
 
19
 
! Отговори
Плакането на нацитат преди 1 година
Плакането да започне - СЕГА!
107
24
 
2
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
Да идват леопардите да изметат руската ***.
106
5
 
11
 
! Отговори
Евро Либераст преди 1 година
СПешНо Урсулата да се разпореди за мобилизация на европейски граждани да се бият и да умират за Украйна.
105
28
 
2
 
! Отговори
Константин Егерт преди 1 година
Русия умря. Няма такава държава, нито такъв народ.
104
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 108 И кой ти го каза това Вагнер на 20 годишни ли ти приличат.Я гледай се бе си ,а не дрънкай само за Русия.Руските загуби ,какви били.Е виж си твоите,че ви изтрепват като мухи.
103
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут е типичен пример за водене на война. Целта е унищожаване силата на противника. От април по 100 човека/ден=3,000/месец=30,000 до днес. Руснаците не бързат. С още няколко такива не особено важни Бахмут-а, а това са Авдеевка, Маринка и Торецк, войната за ВСУ ще приключи. И на практика Украйна няма какво да противопостави, освен инат на ужасна цена.
102
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До вижте ся.Ми не е така ,а ти си дрънкай за измислените руски жертви.Що си мислиш, че някой ти вярва
101
27
 
2
 
! Отговори
на руснаците им тре- преди 1 година
--пят децата ,младежи по на 18--20 г най доброто от нацията -- а те се радват ,че щели да победят фашистите и че им дават по една кола за смъртта на собственото им дете и си мируват и хвалят Путин-- що за мозъчнопромито племе са тези ! Наи вече са страхливци децата им трепят те мълчат страхливци от всякъде !
100
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вижте ся.Абе папугай ,а украинци не умират ли бе смотльо.Те дават жертви десет пъти повече от руснаците.Той само в Русия гледа.
99
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна няма шанс да спечели освен наградата Дарвин.
98
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние от НАТО гледаме уркопитеците умират..... Егати уркопитеците... Сами на себе си го правят...
97
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 100 Ми ти си лежи на тая кълка Русия си го произвежда,а не чакай от Китай да тръгне срещу Русия.Американците свършиха оръжието.И запомни и си го набий в тиквата в Русия запада никога няма да влезе или ти си мислиш,че руснаците са като украинците и ще се разбягат.Не можеш да победиш ядрена държава.