В "Кормисош" отново развъждат алпийски козирог

16-те гости от Бавария вече се аклиматизират добре
21 апр 2024 10:19, Петър Бойчев
13
В "Кормисош" отново развъждат алпийски козирог
Снимка Пиксабей

В Държавното ловно стопанство "Кормисош" възобновяват популацията на алпийския козирог. То е единственото в България, в което се отглежда стадо алпийски козирози. 16-те животни са докарани тази година от Бавария, адаптират се добре и вече чакат поколение, предаде БНР.

Специфичният вид кози някога е обитавал територията на България и е изчезнал. Сега в Държавното ловно стопанство "Кормисош" се опитват да възобновят популацията на алпийските козирози и така да обогатят видовото разнообразие на територията на стопанството, което обхваща 410 квадратни километра площ и се обитава от дивите животни, обясни Стефан Пелтеков - управител в ловното стопанство:

"От тази година вече има и алпийски козирог. 3 мъжки и 13 женски. Очакваме поколение в началото май, ако е късмет. Наблюдават се животните постоянно. Попрочели сме. Човекът от който ги взехме ни даде съвети относно храненето, относно това как трябва да се грижим за тях. Надявам се нещата да се случат".

В момента козирозите обитават заградено пространство от 3 квадратни километра. Наесен се очакват още козирози от друго място, за да се осигури генетично разнообразие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гледах как снежен леопард гони такъв козел по камънаците на една пропаст. Накрая го хвана, но и двамата паднаха от почти 60 м. височина. Естествениците, които бяха заснели инцидента, не можаха да го намерят поради безумно недостъпния терен и го помислиха за загинал. След два дни по-късно обаче барса се появи, макар и накуцвайки, имал късмет да падне върху жертвата, която не пуска за гърлото през целия полет надолу.
8
3
 
3
 
! Отговори
SS преди 4 седмици
Такова животно,още не съм отстрелвал. С глобалното затопляне може и крокодили или алигатори в Марица или Чая да пуснат. И не трийте!!!!!!
7
6
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 4 седмици
По принцип, да. Но този вид за разлика от дивата коза нигога не е бил естествено разпространен в България. Всъщност ако ги пуснат на свобода те биха се превърнали в инвазивен вид и биха били заплаха за местните животни.Мисля че в същото ловно стопанство развъждаха и якове - също нетипични за България животни.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Едва ли ще може да се пуснат и възстановят на свобода. Просто се осигуряват трофеи за мутреещите ловци
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Трябвало сибирски козирози да вземат. Тогава щеше да е правилно
4
4
 
0
 
! Отговори
ловджия преди 4 седмици
Супер, браво
3
3
 
2
 
! Отговори
Мамини мили! преди 4 седмици
. . . се опитват да възобновят популацията. . . . . Мислех, че там имат специалисти, а не аматьори
2
16
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 седмици
Как не ви е срам да харчите парите на дънъкоплатеца за такави прoстoтии като развъждане на козирози при положение че има възрастни хора, които нямат пари за хляб у нас?
1
0
 
9
 
! Отговори
Фифо преди 4 седмици
Браво!