Водолази откриха потънал кораб от 19 век пълен с шампанско

Ценната находката е на 40 км от шведския бряг в Балтийско море
25 юли 2024 18:10, Петър Бойчев
13
Водолази откриха потънал кораб от 19 век пълен с шампанско
Снимка БГНЕС

Полски водолази съобщиха, че са открили миналата седмица край шведския бряг в Балтийско море потънал кораб от 19-и век с товар от порцеланови предмети, минерална вода и шампанско, предаде АФП.

Потъналият кораб е натоварен с каси с минерална вода, шампанско и с порцелан, каза за АФП Томаш Стахура, ръководител на водолазната група „Балтиктех“. Според него на потъналия кораб има около сто бутилки шампанско.

"Гмуркам се от 40 години, често се случва да открием бутилка или две, но досега не ми се е случвало да се натъкна на потънал с кораб с такъв товар", каза Стахура.

Находката е открита на около 40 километра южно от шведския остров Йоланд до голяма степен по случайност, казват водолазите, които от години проучват дъното на Балтийско море за отломки от потънали плавателни съдове."Изследваме нови места от чисто любопитство и така попаднахме на тази находка", каза Стахура.
Минералната вода в запечатани глинени бутилки помага да се определи, че корабът е потънал през втората половина на деветнадесети век.

"Успяхме да заснемем печат върху бутилка, който се оказа на германския производител Selters, те са били с точно такава форма по онова време", обясни Стахура.

Водолазите са уведомили шведските власти за находката. Шампанското няма да бъде извадено на повърхността скоро заради административни ограничения. Те лежат там от 170 години, така че може да си останат там и още една година, така ще имаме повече време да се подготвим за операцията, каза Стахура, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
6
 
! Отговори
Дуизъл преди 1 месец
И ся тва шампанско ше струва милиони
12
2
 
4
 
! Отговори
. преди 1 месец
Тва добре отлежало шампанско 170 годишно батло , тия полските пояници 100про са вързали кънките....
11
0
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен3ее джони, джони, как да ти обясним че "мерло от стамболово 1986" е търговска марка а не реколтата....
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбирам да е ракия, ром, водка или нещо с по-висок градус... ама шампанско. То си е станало на оцет. Много зависи от тапата. Коркът е много водоустойчив. Но 19ти век прикючва през 1900-тната година. 124 години в солена вода са горе-долу това най-малко. Ако ще и от камък да беше за толкова време щеше да се полира от водните течения, вълните и пясъка. Може да е всичко - от катран, гума арабика, смола - можем само да гадаем. Аз залагам че вътре е отвратителен солен оцет заради осмозата при тапата.
9
1
 
7
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Шефе ...кат извадят това шампанско колко ли ще струва една бутилка?
8
0
 
2
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 месец
До Анонименпробал си баба си. наливна гроздова с виолетки
7
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
що ли се не чудим чия е статията за една гемия пълна с кръканье
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пробвал съм ркия 60 г. Крушова . Тъста почерпи на сватбата. Олио елексир.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Де да беше коняк .
4
1
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
То ако е било находка,съветските и немските подводници отдавна да са го локализирали
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Представям си какъв вкус ще има това 170 годишно шампанско. Един беше си купил в кварталния магазин вино на 80 години. Питаме го след това как беше вкусът му и той: Пълна отврат . Добре че отпих само глътка. щях да си изповръщам червата.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако извадят алкохола, ще трябва да платят акциз и ДДС, може и мито да им искат.
1
1
 
18
 
! Отговори
61 преди 1 месец
Водолази откриха потънал кораб от 19 век пълен с шампанско ...От кораба на повърхността са силно загрижени защото водолазите не изплували дълго време и не отговаряли на повикванията по радиото. Чувало се само подозрително звънтене на стъкло, хълцане и откъслечни фрази като "....драве! ... Т... ...важаш ли ***?"