Топ 3 програми за професионална обработка на снимки

Завиден резултат можете да постигнете и със смартфона си, но все пак професионалната фотография е в ръцете на специалистите
26 окт 2023 10:38, Александър Попов
Топ 3 програми за професионална обработка на снимки
Снимки: Фото Про

Технологичните продукти за обработка на фотографиите стават все по-разнообразни и достъпни за потребителите. Благодарение на тях постигането на добро изображение е възможно от все повече професионални и непрофесионални фотографи. Продуктовата фотография, чиято основно представя стоки и продукти в онлайн търговията, рекламните издания и в социалните мрежи, също борави с подобни инструменти.

Професионална обработка на снимки
 
Интернет наложи нови правила в търговията, общуването и реализирането на проекти, а визуализацията тотално превзе света. Това обаче изисква качествени и детайлни изображенията, което може да се постигне с допълнителна обработка на снимките, независимо от качеството на използваната техника при фотографирането.

Възможно е да се направи чрез компютърни технологии и програми за фотообработка. Те са толкова разпространени вече, че дори мобилните телефон разполагат с подобни вградени програми. Основно с тях може да се регулират контраста, яркостта, мащаба на снимката или да се прибавят допълнителни визуални ефекти. Разбира се, професионална фотография е в ръцете на специалистите, но ако се наложи и сами може да постигнете завиден резултат.

Обработка на снимки с Photoshop
 
Фотошопът е добре позната и разпространена програма, защото има своите големи предимства в обработването на фотографии.  Тя е лесно приложима за работа, което я превръща в един от основните инструменти за корекция на визуализациите.

При обработката на снимката има значение, какво е нейното предназначение, дали тя ще бъде за нуждите на уеб сайт, рекламни брошури и списания. Това също е от значение и след последващата й обработка.

Професионалистите съветват при работа с програмите да се спазват две основни правила, които касаят контраста на изображението, за сметка на белия фон.

Фотошопът е популярен  инструмент за корекция на снимките, тъй като е приложение с възможности за разнообразие от филтри, с които да се постигне максимално добър краен ефект. А и дори най-добрите снимки се нуждаят от корекция. Фотошопът улеснява процеса значително, заради възможностите да редактирате, които дава компютърната програма.

Една от началните стъпки при обработката е свързана с фона на изображението, който може да остане естествен, бял или да бъде сменен с новата технология. Това се определя от целите, които се целят с изображението и с цвета на снимания обект. После е ред на контраста, като се прецизират цветовете или премахване на ненужни странични отражения във фотото.

Възможно е също така да се подсили цветът на самия артикул или надписите върху него. При фотошопа има опции за оразмеряване на фотографиите и превръщането им в определен визуален стандарт. Редактирането на снимките със софтуерен продукт като фотошоп става най-достъпно, като се следват указанията и иконите на самата програма за корекция на отделни елементи и детайли. Те са направени лесни за употреба от всеки компютър или електронно устройство, на което е изтеглена съответната технологична програма за редакция на снимков материал.

Stop Motion - приложения
 
Използва се основно за целите на електронната търговия като иновативен начин за представяне на разнообразните асортименти от стоки за онлайн магазин. Един от най-застъпените начини за създаване на подобна технология за целите на продуктовата фотография е с помощта на фигури или обекти, които се преместват и променят позиция върху сцена.

Отделните фотографии се правят на определени интервали, като се променя позицията на фигурите или обектите за всеки кадър. После получените снимки се обработват и се прожектират последователно, за да се постигне желаната илюзия на движение.

Друг начин за създаване на Stop Motion видео е с използването на рисувани анимации или с помощта на манекени. За всяка сцена се създават различни позиции или кадри, като се променят детайли като изрази на лицата, позиции на ръцете или позицията на куклите.

Снимките се правят на интервали, а след това се обработват и прожектират като последователни кадри. Получените видеа могат да са част от рекламна кампания, налагане на нов бранд на пазара или детайлно промотиране на различни по вид стоки.

Обработката на всички кадри се постига чрез софтуерните технологии. Отначало се изработват набор от снимки, след което се прилагата дигиталните инструменти за обработка на визуализации. Желателно е всеки кадър да бъде обработен отделно и целият филм да бъде събран от най-добрите визуализации. Така ще се получи завършен вид на продукти с необходимия ефект за конкретната задача, която е поставена.
 
Достъпни софтуери за обработка на фотографии
 
Програми за професионална обработка на снимки се предлагат в интернет пространството, които са с различен капацитет на редактиране на снимката. Освен фотошоп, в Google+ също има достъпни технологии. Те разполагат с базови функции за изрязване, оразмеряване, промяна на флота и контраста на снимките и т.н.

Други популярни програми като  софтуер за снимки, които можете да използвате, са GIMP, CANVA, PhotoScape, IrfanView, Aviary.

Adobe photoshop  обаче предлага пълен набор от професионални инструменти за използване и освен това програмата все още се актуализира редовно, за да отговаря на потребностите на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: снимки
Още от