Пускат и у нас лекарството срещу COVID-19, но срещу 2100 лв.

НЗОК ще го покрива само при извънредна епидемична обстановка
16 ное 2023 09:53, Стела Стоянова
83
Пускат и у нас лекарството срещу COVID-19, но срещу 2100 лв.
Снимка БГНЕС, архив

Обещаваното още през 2022 г. лекарство за домашно лечение на COVID-19 „Паксловид“ може би ще остане мираж за огромна част от българските пациенти.

Лекарството вече има регистрирана цена за българския пазар, а одобряването му е на финалната фаза. Продуктът обаче ще се реимбурсира от Националната здравно-осигурителна каса само в случай на обявена извънредна епидемична обстановка. В противен случай пациентите трябва да го купуват за своя сметка, а утвърдената  пределна цена може да се окаже непосилна за повечето пациенти. Цената му в аптеките ще е 2154.3 лв, пише "Сега".

България започна разговори за сключване на двустранен договор за доставка на "Паксловид" (Paxlovid) срещу Ковид-19 още през 2022 г. Лекарството е на Pfizer и се използва за лечение на ковид при възрастни, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от тежка форма на заболяването. То се отпуска по лекарско предписание и се използва за извънболнично лечение на леки до умерени случаи.

Медикаментът бе разрешен за употреба в началото на 2022 г. от Европейската агенция по лекарствата. Той се прочу като лекарството, с което е лекуван президентът на САЩ Джо Байдън. Лекарството вече е широко разпространено там и се отпуска от личните лекари.

За да се пусне на пазара у нас, продуктът трябва има регистрирана цена от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП), обясняват от министерство на здравеопазването. Това се е случило през март, като утвърдената пределна цена за медикамента на дребно след калкулиране на надценките по веригата е 2154.3 лв. с ДДС.

В момента е в ход процедура за включване на продукта в позитивния лекарствен списък, като тече оценка на здравните технологии, уточниха още от МЗ. Дори и след приключването на процедурата и включването на лекарството в позитивния списък, така че то да може да се покрива от здравната каса, това няма да е възможно автоматично. Лекарството ще може да се изписва при условие на реимбурсиране, тоест напълно безплатно или частично платено, само ако е обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, уточниха от НЗОК.

Касата се позовава на изричните текстове на наредбата, в която се определят условията за покриване на разходите за лекарства за домашно лечение от страна на здравната каса. От НЗОК припомнят още, че по регламент започват да реимбурсират даден медикамент в годината, следваща тази на включването му в позитивния списък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
1222 преди 9 месеца
Няма да е по каса. Ще го плащаш.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ясно, готвят се да източат здравната каса, т.е. да откраднат парите, събрани от здравни вноски на работещите българи
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен "споко - ще го пуснат по здравна каса и нема да плащаме нищо, а антиваксърите да си мр а т тихо в ъгъла" -------------------- хахахаха абе нали експерименталките ви пазеха.. от какво ще се лекувате? От хеееемооориди (м0деераторът дето ме трие да мре в коффите на мимааас!)??? Вече дори не сте и смешннни! Жаааааалки сте! Жааалки!
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен "Конспираторите ще се лекуват с чесън и ракия, и после ще ги копат, а нормалните, ако се наложи, ще пият хапове 3 дни." --------------- интересно кой наричаш конспиратор след като сам не вярваш в нАуката и медицината и поставяш под въпрос експерименталките, които ти пробутаха за ваксини хахахахахах... хем "ваксан" хем ще се "лекува" ахахахахахахахахахахахахахах
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Конспираторите ще се лекуват с чесън и ракия, и после ще ги копат, а нормалните, ако се наложи, ще пият хапове 3 дни.
53
1
 
3
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 9 месеца
E много ясно, на Мара Габриел Гербавата родител едно и е шеф за източна Европа на Астра Зенека - доказано неефективни ваксини , които никой не иска и връщат дори подарени! Ние за тях изхарчихме десетки ймилиони от които стабилен процент комисионна за Мара премиерката , та кой ще харчи пари за истински лекарства! 2154.3лв при минимална заплата под 800! Време е за възстание срещу сглобката поробител!
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само с е-рецепта и изцяло за сметка на клиента.:))
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А най-забавното е, че тия, които ще се наредят на опашката да купуват "илача" са същите дето се редят на опашките за бустерите хахахахах
50
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За да се харчи "лекарството" ще трябва да пуснат и ъпдейт на вируса, по-заразен и по-смъртоносен, а като почнат да измират може да вдигнат и цената на "лекарството" на $10000
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма проблеми. За хитрите програмисти това ни е дневния надник, ако сме консултанти някъде на принципал ниво. А да не говорим и, че застрахователят ще го покрие. Не е за *** просто. Това бе и целта на пандемията- малко да се поизчисти плебсът, че средната класа не може да го издрържа на борсата на труда. Логично нашенският *** измpя наред.
48
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом пускат "лекарство", значи пак гласят локкдауни и фалити... Дано този път човечеството да е на ниво и да им счyпи главитe!
47
2
 
14
 
! Отговори
една преди 9 месеца
Хайде, овце, тази статия е за вас. Давайте, купувайте, пийте, че току виж това страшно нещо ви е видяло сметката. Отдавна не ни бяха тероризирали с такива важни новини, но явно пак гласят да ви спукат от страх.
46
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Партията на ваксинираните антиваксари първи ще се запасят. После ще се плюе по цената и че е Хамериканско и убива.
45
2
 
22
 
! Отговори
силно замислЕна преди 9 месеца
Сигурна съм, че ще има и шашави, които ще се бръкнат, само и само да не се гътнат от ковидивитнайси!
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ееее - че то много ефтино бре
43
2
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Тама. 5 пенсии и си си купил лекарството на изплащане. След това 5 месеца лечебен глад, мечтата на д-р Емилова. Накрая излекуван дълбоко два метра под земята без право на повторно разболяване.
42
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега всички лаборатории ще изкарат хората болни от ковид за да купуват дестилата .Щот оня дърт козел се бил лекувал.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 30 - Ееее ,ама четете тия "статии" де ,не през ред - "Лекарството е на Pfizer и се използва за лечение на ковид при възрастни, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от тежка форма на заболяването." Таман за Байдън е ,възрастен ,не се нуждае от кислород (а от жироскоп ,че понякога губи равновесие ,ама това друга тема ) ,явно е изложен на риск те ,така :))))
40
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде да изчезва българинът, че все по т ъ п става. Ся па и графен му давали, за да го целят с 5G. То акъл му трябва, *** не дават, баси
39
4
 
8
 
! Отговори
Смущаващо преди 9 месеца
Постоянно чувам да се обсъжда съдържанието на графен (форма на въглерода) в така наречените "ваксини" срещу ковид. Попадайки под силното облъчване на антените, които мобилните опрератори монтират там, където успеят, графенът предизвиквал създаването на тромби, вследствие на които се получава инфаркт или инсулт. Не съм нито медик, нито химик, но започнах да се замислям дали няма нещо вярно в това, което се говори за графена, попаднал в човешкото тяло? Дали не се съдържа и в този "Паксловид"?