Пускат и у нас лекарството срещу COVID-19, но срещу 2100 лв.

НЗОК ще го покрива само при извънредна епидемична обстановка
16 ное 2023 09:53, Стела Стоянова
83
Пускат и у нас лекарството срещу COVID-19, но срещу 2100 лв.
Снимка БГНЕС, архив

Обещаваното още през 2022 г. лекарство за домашно лечение на COVID-19 „Паксловид“ може би ще остане мираж за огромна част от българските пациенти.

Лекарството вече има регистрирана цена за българския пазар, а одобряването му е на финалната фаза. Продуктът обаче ще се реимбурсира от Националната здравно-осигурителна каса само в случай на обявена извънредна епидемична обстановка. В противен случай пациентите трябва да го купуват за своя сметка, а утвърдената  пределна цена може да се окаже непосилна за повечето пациенти. Цената му в аптеките ще е 2154.3 лв, пише "Сега".

България започна разговори за сключване на двустранен договор за доставка на "Паксловид" (Paxlovid) срещу Ковид-19 още през 2022 г. Лекарството е на Pfizer и се използва за лечение на ковид при възрастни, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от тежка форма на заболяването. То се отпуска по лекарско предписание и се използва за извънболнично лечение на леки до умерени случаи.

Медикаментът бе разрешен за употреба в началото на 2022 г. от Европейската агенция по лекарствата. Той се прочу като лекарството, с което е лекуван президентът на САЩ Джо Байдън. Лекарството вече е широко разпространено там и се отпуска от личните лекари.

За да се пусне на пазара у нас, продуктът трябва има регистрирана цена от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП), обясняват от министерство на здравеопазването. Това се е случило през март, като утвърдената пределна цена за медикамента на дребно след калкулиране на надценките по веригата е 2154.3 лв. с ДДС.

В момента е в ход процедура за включване на продукта в позитивния лекарствен списък, като тече оценка на здравните технологии, уточниха още от МЗ. Дори и след приключването на процедурата и включването на лекарството в позитивния списък, така че то да може да се покрива от здравната каса, това няма да е възможно автоматично. Лекарството ще може да се изписва при условие на реимбурсиране, тоест напълно безплатно или частично платено, само ако е обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, уточниха от НЗОК.

Касата се позовава на изричните текстове на наредбата, в която се определят условията за покриване на разходите за лекарства за домашно лечение от страна на здравната каса. От НЗОК припомнят още, че по регламент започват да реимбурсират даден медикамент в годината, следваща тази на включването му в позитивния списък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
21
 
! Отговори
Галин Костов преди 9 месеца
Няма да си купя този пенкилер дори за 21 ст.
37
3
 
10
 
! Отговори
Александър преди 9 месеца
Доста закъсняла "новина" , явно няма за какво друго да се пише...Въпросното лекарство на Pfizer го има и си се продава на пазара още от пролетта тази година. Само дето трябваше да го именуват Пак_С_Ковид и да посочат името на рекламодателя.Но, както казват във Враца:Mendacium persistit donec simplices credant. и те така, те.
36
1
 
26
 
! Отговори
Хи хи хи преди 9 месеца
Ще има ли томбола за смарт часовници?
35
1
 
27
 
! Отговори
ЦАРЯТ Е ГОЛ преди 9 месеца
Всички хора с нормална интелигентност четем тази информация и се смеем на глас, понеже знаем че единствените излъгани с новата измама на фармамафията ще са "ваксинирани" и бустерирани. Лекувайте си психиката, другари ваксизависими. Ковиднастинкат ще си мине за три дни и без 2000 лева
34
0
 
17
 
! Отговори
Ваксър преди 9 месеца
Боцнах се няколко пъти за по 130 лв. Сега ще си купя това лекарство за 2100 лв. Кеф, казва ви!
33
2
 
34
 
! Отговори
Пфайзер преди 9 месеца
Ами като не вървят "ваксините", да пуснем "лекарство". Шарани все ще се намерят.
32
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фарма мафията винаги ще се погрижи за вас, ще измисли дори лекарство срещу несъществуващ вирус, ако трябва. Хи хи
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първата инжекция в света е направена в края на 19 век, когато един забелязал, че кравата му имала бели петна по кожата и взел кръв от кравата и с инжекция я набол на прислужницата си.... и Ооооо по кожата на прислужницата се появили бели петна.... Оооо бизнес, бизнес ще правя Аз и по целият свят Зопочва бизнеса на Шестопръстната Ръка та чак и до днешни пеперудни, мухата цеце, грипни, кърлежеви, ковидови времена.... и така религиите управляват света, за да има пари и овчето стадо да се моли!
30
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Скоро ще създадат гривна, която лекува от КОВИД за 20 000 лв.
29
4
 
8
 
! Отговори
До 31 преди 9 месеца
Вземи, вземи. Няма да ти преча. "За моето семейство ще взема."
28
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези, които произвеждаха ваксини, които щяха да спасят света от КОВИД, сега правят лекарство, което ще спаси света от КОВИД. И то за 2100 лв.
27
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това ще мине само при американците. Тука будалите са малцинство.
26
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лекарството за т.нар. ковид е чай с мед, топла супа... какви са тия цифри, луди ли сте? Настинка с лекарство за 2100 лева... ама нека ваксите си го купят, ваксина- лекарство, ваксина- лекарство през ден да редуват болните зомбаци изтрещели :)))
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добра реклама обаче - Байдън се бил лекувал с него. Т.е. искат да кажат, че тази субстанция е много нещо щом такъв видиш ли - представен за важен човек, се бил лекувал с това. Аз да питам, когато всички мисири биеха тъпана как ваксините са революционни и как предотвратяват смърт, как се карало по леко и т.н. защо Байдън сд е лекувал с това, да не е защото супер-ваксата е една измислица за пари?
24
0
 
30
 
! Отговори
МЪДААА . . . . преди 9 месеца
Защо толкова ефтино ? Нека бъде поне 5000лв. !
23
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ахахах секна далаверата на Пфайзер с държавните поръчки, и пуснаха лекарство на принципа ден година храни.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз се боцнах, ей ме на, и ничие име той не спомена! Падна! Издъхна! Заринаха го и душата му излетя в космоса, спасена от звяра победител - шестопръстата ръка!
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 9 месеца
Да, тези произвеждат и ваксини за Ковид 19.
20
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чакай,че ми се зави свят. Тези не бяха ли,дето им спонсорираме течностите за милиарди?
19
0
 
31
 
! Отговори
Обаче преди 9 месеца
Ще се изписва само срещу жълта книжка.