Без промяна е така: Ученик с COVID-19 под карантина за 7 дни, класът – за 5

Проблемите са заради липсата на промени в Закона за здравето
53
Без промяна е така: Ученик с COVID-19 под карантина за 7 дни, класът – за 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради това, че няма промяна в Закона за здравето, болен ученик от COVID-19 трябва да бъде карантиниран за седем дни, както и за пет дни съучениците му от класа. Това е писмото, което е разпратено до директорите на училищата на 16 октомври, съобщиха от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ).

Организацията изрежда и проблемите, които се пораждат, защото няма промяна в Закона за здравето - за родителите, остават в дома си, за да гледат децата си до 14-годишна възраст; за училищата - извършват при възможност дистанционно обучение; за учениците - по-некачествен учебен процес в дистанционен формат; за учителите - преподаване в хибридна среда.

Можеше да бъде много по-адекватно, но ще спазваме разпоредбите на закона, казва председателят на СРСНПБ.
Повишената грипна и COVID-19 заболеваемост не трябва да води до карантиниране на класове и училища. Спешно трябва да се промени Законът за здравето и наредбите по прилагането му. В противен случай директорите на училища са длъжни да карантинират класове и да се премине на онлайн обучение, дори и при един болен ученик в контакт с класа, смятат от СРСНПБ.

Оттам твърдят, че ако директорите не го направят, нарушават законодателството и подлежат на сериозни административни и финансови санкции.

Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на образованието и науката (МОН) спешно, до дни, е необходимо да излязат с конкретна и ясна, еднозначна позиция регламент. С подписи на двамата министри, ако не е възможна толкова бърза законова промяна, казват още от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много настинка, много нещо. За два ***- в концлагер ще почнат да вкарват. Ваксаджиите ***. Или през комина и дим да ги няма :)
42
0
 
2
 
! Отговори
До Бате преди 10 месеца
Бате я по-добре не се занимавай с коментари и мислене, че не ти се отдава, а продължавай да въртиш геврека на куриерската баничарка. Такова чудо, като биоцид повърхности със срок на действие една година нЕма.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В цял свят никой вече не говори за ковид, само тук, даже и пари за ваксини се похабиха, но кой ще ги сложи вече, даже и ваксинираните не ги искат.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Супер, реформа до реформа, промяна до промяна, вместо улеснение, бюрократщина и затруднение на хората. Е що така.:))
39
2
 
1
 
! Отговори
токмак преди 10 месеца
бооооооооооц боц боц боц...бооооц боц боц
38
1
 
2
 
! Отговори
ъъъ преди 10 месеца
Ами какво да правят хората, като не знаят утре какво ще им наредят. Днес свалят карантината, утре, като им кажат пак да отварят цирка ... какво по-напред, закони ли, маски ли, пейки ли. Ей така - на стендбай, си е най-добре. *** сега, на някого му било неудобно - да не сме ги избирали на нас да ни е удобно, нали за евроориентацията, демократичните ценности и прочее ги пратихме там.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези министерства са незаконни - ние не сме ги избирали. Следователно и фашистките им заповеди са незаконни
36
1
 
8
 
! Отговори
До всезнаещите преди 10 месеца
Защо няма Ковид в Украйна, Русия или Белорусия? Има още много, но питам, те свръхчовеци ли са! По Дарвин слабите биват деселекционирани! Какъв е извода?
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
кои са шизотата където се мерят за грип??
34
3
 
10
 
! Отговори
dabbe преди 10 месеца
Трябва да си не просто много, а уникално супер ***, да ходиш да си правищ тест за ковит.
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Имаме право да лаем САМО ИТ спецовете с 5-цифрени заплати, защото болничният ни за гледане на дете ще е 80% от мизерния максимален праг." Хвалите се, че взиамте по 25 бона, но не може да си позвите една бавачка ...
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 29 - 30 Само дето, по-това време бях в Дания и повярвай ми - даже хората в колите си бяха с маските, на клелата си бяха с маските, всички бяха с маски, но докто не стана пролет, случаите не намаляха. През това време НИКОЙ не си свали маската от лицето. Дойде Коледа и ударихме някакви по 70-80 000 новозаразени на ДЕН ...
31
3
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-хаааа.... преди 10 месеца
По тази логика, ученик с COVID-20 под карантина за 14 дни, класът- за 10.
30
3
 
12
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 10 месеца
Пълни глупости!
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Чакам да ви видя бачкаторите как ще ме издържате, като изляза аз болнични. Нищо не си схванал от твърдението. НИЩИЧКО." - Разбрах, че си злобно и заядливо човече, което иска "бачкаторите", да страдат, като им иточи средствата, илиззайки в болнични. Отнчало си мислех, че си просто либертарианец, който се оплаква, че плаща данъци, но ти си просто мизантроп, който мрази всички и всичко. Не може ли, "спестетните от осигуровки" пари, да ги инвестираш в здравна застраховка или някакъв фонд?
28
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А стига сте ходили да ви тестват за този грип! няма тест няма ковид!!!
27
20
 
11
 
! Отговори
до 29 преди 10 месеца
Само дето се оказа, че маските са повече от полезни. Пример- Южна Корея, която първа се пребори с Ковид и забрави що е това за няколко месеца. Ама там имат самосъзнание хората от десетилетия- винаги с маска, ако имаш съмнение, че разнасяш зараза.
26
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 25 - Само дето се оказа, че маските са безполезни ...
25
12
 
8
 
! Отговори
DO 25 преди 10 месеца
Знаем ви да, на протестите на Копейкин ви видяхме антимаскаджиите- 20 човека от прованса метежи седнали да правят... То умира от страх, роб до живот със заплата на азиатец в памукова плантация, ама иначе много знае на приказки- маска нямало да носи, горд бил, смел бил, не бил овца, не бил роб АААААААААХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХА
24
5
 
8
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
Болните деца не ги водят в училище или на детска градина, но ги водят на работата на родителите, по магазини и по заведения. Разнасят зарази.