Само за ден: 755 души се ваксинираха с новата ваксина срещу COVID-19

Ваксината е насочена срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон
27 сеп 2023 19:20, Красимир Ангелов
112
Само за ден: 755 души се ваксинираха с новата ваксина срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

755 души се имунизираха с новата ваксина срещу COVID-19 в първия ден от нейното приложение, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Ваксината е насочена срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон.

До момента от нея са доставени 100 800 дози, които вече са в Регионалните здравни инспекции. Те са предназначени за имунизация на лица над 12-годишна възраст.

В страната вече са налични и 9 600 дози от педиатричната ваксина за деца от 6-месечна до 4-годишна възраст, а утре предстои доставката на 4 800 дози за деца между 5 и 11 г. Те ще могат да бъдат прилагани от следващата седмица.

Новите ваксини срещу COVID-19 се прилагат при личните лекари, в РЗИ и в определени за целта лечебни заведения.

Имунизираните днес лица са на възраст от 13 до 94 г., като 405 от тях са мъже, а 350 са жени.
41 души са се ваксинирали за първи път. Най-много са имунизираните във възрастовата група 70-79 г. – общо 287 души.

По области най-много са приложените ваксини в София – 301, в Пловдив – 113 и във Варна – 93.

Ваксинацията е силно препоръчителна за лица на възраст на и над 60 години; лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта; имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; бременни жени; медицински персонал; потребители и персонал на социални институции.

Актуална информация за ваксините ще се публикува на обновения сайт на Министерството на здравеопазването - https://plusmen.bg/.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
7
 
! Отговори
беееееее преди 11 месеца
До Анонимен "Долта лъжа! Няма такова шведско проучване." ------------------ Intracellular Reverse Transcription of Pfizer BioNTech COVID-19 mRNA Vaccine BNT162b2 In Vitro in Human Liver Cell Line
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен "Долта лъжа! Няма такова шведско проучване." ---------------------- Хахахаха, сладур, отваряш гуглето, пишеш mrna reverse transcription covid, отваряш първият резултат, ревеш и четеш! А от утре започваш да си носиш само новите дрехи.
53
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Долта лъжа! Няма такова шведско проучване. За сведение, в Швеция ваксинирани са 92% от населението над 6 годишна възраст.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До До по-долния "Не знам дали осъзнаваш каква велика глупост си написал. Кой ти го спусна? Колко ли трябва да си невеж за да си помислиш, че това е възможно! " ---------------- айде поредната уфса... А случайно да си чувал за шведското изследване доказващо, че мрна от вълшебните сиропи може да се обратно транскриптира в днк? Е да, използват инвитро чернодробни клетки, но вече е доказано, че мрна от сиропите достига до всички органи вкл. и черния дроб! Айде честито на печелившите!
51
5
 
3
 
! Отговори
До по-долния преди 11 месеца
Не знам дали осъзнаваш каква велика глупост си написал. Кой ти го спусна? Колко ли трябва да си невеж за да си помислиш, че това е възможно! Всеки ден се удивлявам на невежеството на простолюдието, но то достига ново и ново дъно.
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Phillip Buckhaults професор доктор, специалист по биохимия и молекулярна биология, Университета на Южна Каролина - на изслушване в Сената на Южна Каролина твърди, че в Ковид ваксината на Пфайзер има частици ДНК, обвити в липидни наночастици, които е възможно да променят човешкия геном. Такива частици има и в Ковид ваксината на Модерна. Предстои да се разбере дали в действителност има промяна в генома на ваксинирани хора и до какво може да доведе -
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бреххх. Опашки са се вили, пререждане е падало, сън не ги е ловил да се боцнат. Новият пи-ро-ла броди из европа вече, не микрон. Дано нищо да не ви се случи на боцнатите. Стискаме ви палци!Науката ще ви е благодарна за саможертвата ви в нейно име!
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен "Пак сте изкукали антиваксъри пр0сти. Личи си колко ви е ъкъла, боледувайте си на воля." ------------- сладур, а ти пусна ли си изследване за тропонин след дозата експериментална генна терапия? Или викаш ще разчиташ, че не си 35-ият? Чувстваш ли се късметлия?
47
6
 
29
 
! Отговори
1 на 35 преди 11 месеца
Само за ден 20 човека получиха миокардит. Честито на печелившите
46
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пак източихте касата с невярна информация. Чакам прокуратурата да се самосезира и да се заеме с ковидпрестъпниците-
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вчера в Европа имаше новини, че самолети от небето ще хвърлят по горите ваксини за лисиците и са предупредили ловците да внимават като ходят на лов за зайци!
44
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Супер! Изпитванията върху хора започват. Реално течността в спринцовката е тествана върху 10, да, десет, мишки. Който не вярва, да провери.
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Първа доза - Ваксаш се и ставаш чавдарче! Втора доза - Ваксваш се и ставаш пионерче! Трета доза - Ваксваш се и ставаш комсомолче! Четвърта доза - Ваксваш се и ставаш комунистче! Пета доза - Ваксваш се и ставаш чалгарче! Шеста доза - Ваксваш се и ставаш пенсионер! Седма доза - Ваксваш се и те слагат в трумна! А тия дет не се ваксват и са винаги живи са род на Шестопръстната Ръка!
42
5
 
8
 
! Отговори
Знаеш ли гааа Шъ преди 11 месеца
Са бодна? Да ти кааа ли? НИВГАШ! Ха ха ха
41
2
 
5
 
! Отговори
Лили преди 11 месеца
А, какмлво стана с Валнева, френската ваксина. Понемего от елита там се ваксинира с ния.
40
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Една позната след ваксината кара много тежък ковид , едва остана жива . Ако не беше я сложила , можеше и да не се зарази .
39
4
 
19
 
! Отговори
Безимен. преди 11 месеца
Браво от 28 евра сега станаха на 124 долара .Добър бизнес е това. Ай сега да видиме следващият щам тази дали ще го покрива?
38
5
 
21
 
! Отговори
Добрият чичко Бил преди 11 месеца
"Населението на Земята трябва да се редуцира и ваксините са добър начин да постигнем това."
37
4
 
26
 
! Отговори
хахахаха преди 11 месеца
Eстествено няма нито една снимка от тази навалица. Явно никой не е отишъл, иначе щяха да го снимат.
36
3
 
28
 
! Отговори
назад и надолу преди 11 месеца
Забелязвам че започне ли да се трупа социални напрежение и недоволство в световен мащаб се развихря ковид. И после се забраняват откритите лица и събирането на групи повече от един двама . Всеки сам със себе си и с маска. И всяка вечер доктор смрт чете сводка.