България няма да получава повече Ковид ваксини

Спестени са 188 млн. лева
5 авг 2023 22:00, Стела Стоянова
80
България няма да получава повече Ковид ваксини
Снимка БГНЕС, архив

Страната ни няма да получава нови доставки COVID ваксини освен вече заплатените, които трябваше да бъдат получени през 2022 г. Спестени са 188 милиона лева, които трябваше да бъдат платени по договора с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини срещу COVID-19 през 2023 г. Това съобщават от Министерството на здравеопазването по повод на публикации, в които се твърди, че „държавата дава 140 млн. лв. за нови COVID ваксини“, пише skener.news.

Припомняме, 188-те милиона лева бяха спестени по време на мандата на служебното правителство на Гълъб Донев, благодарение на усилията на здравния министър д-р Асен Меджидиев, който беше категоричен, че страната ни няма да купува ваксини, които след това трябва да бракува. Преди това Меджидиев успя да спести други 90 млн. лева чрез препродажба.

„В резултат на участието на България в Допълнителното споразумение №5, сключено от Европейската комисия, у нас ще бъдат доставени единствено заплатените и отложени количества ваксини, които трябваше да бъдат получени през 2022 г. След това, до изтичането на договора, нови доставки могат да бъдат направени само при изразено желание от страна на държавата, посочват от здравното министерство.

Още по темата

Съгласно клаузите на Допълнителното споразумение № 5, държавите членки следва да заплатят такса за преобразуване от задължителни доставки на дози ваксини на доставки по желание. Стойността на тази такса за България възлиза на 134,2 милиона лева, които вече са изплатени. Средствата за изпълнението на този ангажимент са включени в централния бюджет за изпълнение на политики в област „Здравеопазване“ в чл. 1, ал. 5, т. 3.1. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., уточняват от МЗ.

В същото време, с предоговарянето на условията, през следващите три години страната ни ще има гарантиран приоритетен достъп до нови адаптирани ваксини, произведени от Pfizer/BioNTech за всички бъдещи варианти на вируса SARS-CoV-2, при евентуална нужда и желание от страна на България, допълниха от здравното ведомство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: ковид ваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
20
 
! Отговори
БАБА ХИПОХОНДРИЯ преди 1 година
Искам да се бода всеки месец. За мен ще има ли ваксини? Искам! Някакви нови варианти и пригодени ваксинки за тях? Искам да се бодаааааааааааааааааааа!
24
3
 
30
 
! Отговори
Бъркочи преди 1 година
РАЗГЕЛЕ! Спестени били... а КОЛКО БЯХА ПЛАТЕНИ С НАШИТЕ ПАРИ И КОЙ ЩЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТЕЗИ БЪРКОЧИ? КОЙ?
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сега какво ще ни натресат?
22
2
 
46
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
А за наглеците дето ни натресоха тези договори за стотици милиони и си прибраха комисионните ? Някакви наказания ? Затвор ? Конфискуване на получени бонуси при ощетяване на държавата ? Нещо ? Дори поне мъмрене ? Или то народа плаща . Ко толкуз ?
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но ще си плати неполучените. Пералнята Украйна трябва да се въоръжава, а за Кунчев поне десетина дози да пратят, щото е зависим.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"... такса за преобразуване от задължителни доставки на дози ваксини на доставки по желание. Стойността на тази такса за България възлиза на 134,2 милиона лева, които вече са изплатени." Такса за това, че няма да плащаш задължително, а по желание. Предписанията за задължително използване на ваксини откъде ще дойдат? Пак от начисляващия таксите.
19
2
 
25
 
! Отговори
ЕС Лъсна преди 1 година
с КОВИД-а, Лъжи и Измами - а не само Осъдени - няма, ами същите продължават да са си на власт и да точат парички, но сега вече чрез войната!
18
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаврата с маските! В същност ЕС е по-репресивен и от Северна Корея, и както е тръгнало скоро ЕС ще живеят по-зле от северно корейците, които са под санкции и изолация, а ЕС просто са бедни като мишки, нямат нищо и без евтини ресурси просто бавно умират.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е контрата?
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма драма с тия ваксини.
15
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е най-голямата корупционна машина на всички времена! "Пфайзер" и "Бионтех" са предложили на ЕС да плати половината цена на всяка доза ваксина, от която се отказва! Урсула е купила ваксини колкото за 10 пъти населението на ЕС, и сега трябва да се плащат!
14
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС се оказа пълна лъжа и измама. Лъжеха за климатичните промени, лъжеха за зелените енергии, лъжеха за "ваксините" срещу Ковид-19, сега лъжат за Русия. Какво правим в този измислен мошенически съюз.
13
3
 
20
 
! Отговори
Ваксърчетата преди 1 година
къде са - не коментиран - май мното Живи Ваксърчена - Не Останаха! Не им Желая - нищо Лошо, все пак Не са Виновни, че в Тиквата им е Кухо и няма Никой, но и не заслужаваха да ги Избиват като Хлеебарки Напръскани с Рааид!
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"СПЕСТЕНИ" БИЛИ! НЕ УСПЯХТЕ ДА ГИ ОТКРАДНЕТЕ! АМА ПОЛОВИН МИЛИАРД ОТКРАДНАХТЕ! ЗА ФАЛШИВИ "ВАКСИНИ", СИПАНИ В КАННАЛА!!
11
2
 
25
 
! Отговори
Според Едно преди 1 година
от Последните Изследвания на Медицинският Факултет на Университетът в Базел - 1 на 35 ваксинирани е и Увредено Сърце - до края на малкото оставащ му живот - за това Тупват на земята като Зрели Круши - ама Мъртви с Инфаркт, т.е. Сърдечен Разрив!
10
2
 
22
 
! Отговори
Ковид овцЪ преди 1 година
Ами сега как ще ме сертифицират като напълно ваксинирана и редовно бустерирана овца?
9
3
 
31
 
! Отговори
всичко е точно преди 1 година
Фалшив тест > фалшив вирус > фалшива пандемия > фалшиви ваксини.
8
2
 
30
 
! Отговори
Нане преди 1 година
А кой, кой, ще плати старите, като нащо Население не ги искаше, още от самото начало.... Некой в затвора няма ли да полежи.... Или улавият Народ, пай ше плати масрафа.... ===))) калашенко за вас...
7
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнесът с фалшиви ваксини у нас приключи.
6
1
 
30
 
! Отговори
Доста Ваксинирани преди 1 година
си Заминаха Почвайки се с Коритаров! Още доста и ще си Умират Внезапно през следващите 5 години...