Джон Кърби: Нямаме консенсус за произхода на COVID-19

Разкриването на истината за вируса е важно за националната сигурност на САЩ
28 фев 2023 17:45, Йоана Цонева
28
Джон Кърби: Нямаме консенсус за произхода на COVID-19
Снимка: БГНЕС

Правителството на САЩ все още не е постигнало консенсус за произхода на пандемията от коронавирус. Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, цитиран от "Политико".

Изявлението му дойде, след като Министерството на енергетиката заключи, че вирусът най-вероятно е изтекъл от лаборатория в Китай.

Кърби поясни, че разузнавателната общност и останалата част от правителството все още разглеждат тази възможност. "Няма окончателно заключение, така че ми е трудно да кажа - нито пък е редно да се чувствам така, сякаш трябва да защитавам новини в пресата за евентуална предварителна индикация. Това, което президентът иска, са факти", подчерта той.

В неделя в. "Уол стрийт джърнъл" съобщи, че енергийното министерство е стигнало до заключение с "ниска степен на доверие", подкрепящо т. нар. теория за лабораторно изтичане на вируса, в секретен доклад, споделен с Белия дом и членовете на Конгреса. Кърби нито потвърди, нито отрече информацията, заявявайки, че "няма да изпреварва" разследването на правителството на САЩ.

Заключението на Министерството на енергетиката даде нов живот на аргументите на депутатите от Републиканската партия, които твърдяха без доказателства, че федералните служители са прикрили произхода на вируса, причинил смъртта на над милион американци. Други ведомства пък твърдят, че съгласно доказателствата вирусът е възникнал по естествен път в Китай, преди да се пренесе върху хората.

Двама републиканци, ръководещи разследванията на Камарата на представителите относно коронавируса, вчера поискаха Министерството на енергетиката, Държавният департамент и ФБР да предоставят документи, свързани с въпроса.

"Разкриването на истината за произхода на COVID-19 е от жизненоважно значение за националната сигурност на САЩ, от решаващо значение за предотвратяването на бъдещи пандемии и ще донесе относителна утеха за семействата, които са загубили близки по време на пандемията", отбелязват Джеймс Комър и Брад Уенструп от подкомисията за коронавируса.

Още по темата
Вчера Министерството на енергетиката отказа да коментира публикацията в изданието, като неин говорител заяви: "Министерството на енергетиката продължава да подкрепя задълбочената, внимателна и обективна работа на нашите професионалисти от разузнаването при разследването на произхода на COVID-19, както нареди президентът".

В интервю за "Си Ен Ен" в неделя съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан призна, че в разузнавателната общност има "разнообразни възгледи" за това как е започнала пандемията.

Разследването е общо усилие на правителството и не се води само от едно ведомство, подчерта Кърби и добави, че президентът е бил редовно информиран за направените от различните агенции открития относно произхода на коронавируса.

"Президентът направи свой приоритет опитите за установяване на произхода на COVID-19 още когато встъпи в длъжност и цялото правителство полага усилия в тази посока", увери Кърби по време на пресконференция в Белия дом. "В момента в правителството на САЩ няма консенсус за това как точно е възникнал коронавирусът", уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
хората по света веднага разбраха че вирусът излезе от ам лаборатория няма каквода разсъждавате повече целта е редукция на човечеството след това веднагаизлязоха ваксини и едни фирми станаха милиардери за една нощ после почна воинатав украина сега се готви меле в таиван всичко върви по план
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един ден имат един ден нямат
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма и нужда, всички знаят произхода му.
23
3
 
2
 
! Отговори
Профессор Кавалджиев преди 1 година
По- скоро е преекспониран най- обикновен коронавирус, с драматично изкривена и натъманена статистика. Но ние предпочитаме да не се обаждаме, че сме на процент към пропагандата и "ваксините" и ни пада парица. Както и да е. Засега имаме какво да пием, капвам си сто с ледец и ви казвам наздраве.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22:Не е Тръмп виновен.Напротив.Покрай вируса с медийна кампания го свалиха.Всъщност цялата работа е,че той е искал да закрие СЗО.Така на ГейБрейСух идва гениалната идея как да не му съкратят субсидията и пуска вируса на азиатците.После чрез фалшификация на изборите качват незнаещия къде се намира Бай Дрън,защото е лесен за манипулиране.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен14-22, типични 80% полезни, точно както ви описа другаря от БКП. А сега 2 въпроса за бавни, 1. Щом лаб. в Ухан е американска, как става така, че и до ден днешен ККП не пуска никой вътре? 2. Всъщност, Не е толкова важно как е бил пуснат вируса, а защо и до днес никой не търси наказателна отговорност от ККП за УМИШЛЕНОТО заразяване на целия свят? Можеха до го удържат в Ухан, дори и след десетките грешки в началото, но не, Др. Си реши да зарадва всички.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надявам се един ден някой от САЩ да признае! Че Ковид 19 беше създаден Точно в Американска Лаборатория! Това да " Пипнеш" в Генетиката на човешкият организъм,си е много "ТРУД и ВРЕМЕ и СРЕДСТВА"! Сега си даваме сметка,защо Донал Тръмп,не нападна НИКОГО през Целият си мандат! Мамка ви и ЯНКИИИИ!!!-:(((
19
0
 
6
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
И децата знаят че краварите са го пуснали.даже са подготвили ваксините предварително.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ли го мътите това. Ясно е на всички откъде изтече. Предвид мерките в лабораториите е малко вероятно и да е изтекъл случайно.
17
0
 
8
 
! Отговори
Хилари преди 1 година
Питайте файзер , кой го пусна . Те знаят .
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нас ни е пределно ясно от къде дойде, кой го създаде и каква му беше целта на тоя вирус и последвалата го пЛандемия. Те нека си правят каквито искат доклади и стейтмънти.
15
0
 
5
 
! Отговори
Повече от ясно преди 1 година
е кой пусна"Контрол Виа Ай Ди 19 и защо! Самия факт,че глобаГлистите засекретиха съставките на експерименталките до 2075 г (когато се очаква никой да не си спомня или да е приключил дотогава), огромните суми минали през лапите на Урсулю и компания в съюз с Биг ФармаФията - ШиЗиО,ЕМА и др, яростните диктаторски локдауни и свирепи Geстаповски мерки за спасяване от "страшния" вирус,чийто щам дори не е изолиран... Всичкия този ковид цирк се провали,защото,Слава Богу има и критично мислещи хора!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само го пуснаха ами и задължиха ЕС да купува тяхната ваксина,не моим се откопчим от менте ваксината им и бисерите дето ни ги натрапват
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой сега ще се окаже че е ял прилеп в лаборатория в Китай, а
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наскоро в Германия доказаха лабораторния му произход.Пуснали са го да намалят възрастните,за да не дават пари за пенсии.В Ухан лабораторията не е китайска.Не го е пуснал китаец.Това е престъпление срещу човечството и ще отговарят лично пред Господ!
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли българин,който да се съмнява в лабораторния произход на вируса?Май няма...Всички знаем.
10
1
 
22
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
А консенсус за това кой взриви северен поток имат ли?
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В 21ви век се търси не истината и фактите, а консенсус. Сиреч, каква версия искаме да обявим за истина в един глас.
8
6
 
1
 
! Отговори
yordan Yordanov преди 1 година
Добре че го наритаха, че щеше не само с вируса но и с това да пият дизефектант да ги умори. Тоя е Кремълска *** на Путин.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-важното е овцете да вярват , че има вирус. хи хи хи....