Кацаров: Мерки срещу COVID-19 вероятно още другата седмица

Тревожещ не е мащабът, а скоростта, с която расте заразата
19 авг 2021 09:05, Елка Василева
330
Кацаров: Мерки срещу COVID-19 вероятно още другата седмица
Снимка: архив, БГНЕС

"Противоепидемични мерки срещу COVID-19 вероятно ще има още другата седмица", обяви здравният министър Стойчо Кацаров пред bTV. Той коментира, че ситуацията със заболеваемостта в страната се следи изключително внимателно.

"Това, което ни тревожи, не е мащабът, а скоростта, с която расте заразата", коментира Кацаров.

Още по темата
Мерките ще засегнат първо събитията на закрито, където ще бъде ограничен капацитетът на посещения. В момента тези пространства работят с 50% капацитет, като според плана за действие при пандемии следва той да бъде намален на 30%.

"Според докладите на РЗИ-тата основният източник на зараза са масовите събирания, включително битови", коментира Кацаров.

"Ние следим ситуацията, като предвиждаме възможност за ваксинирани хора да посещават събития", допълни той. Здравният министър добави, че искат при въвеждането на нови мерки паралелно да тръгнат и мерки за подпомагане на засегнатите браншове.

Той допълни, че ще се заложи също и на регионални мерки в зависимост от заболеваемостта.

"Ние сме осигурили необходимите лекарства и предпазни средства. Процедурите по подготовка на системата са в ход, но това, което увеличава рисковете, е лошото състояние на здравната ни система като цяло", допълни Кацаров.

"Към този момент няма нужда от мерки спрямо учебните заведения. За тях ще се решава в седмицата преди началото на учебната година", каза Кацаров. Той уточни, че детските градини ще работят до последно.

Стойчо Кацаров каза, че допълнителните 1000 лева за лекарите за август месец са под въпрос заради висящата актуализация на бюджета.

"Тази актуализация е необходима. Народното събрание трябва да ни позволи да извършим плащания. И тук не става въпрос само за парите на първа линия, а за лекарства, за лечение с антитела, за ремдесивир", каза Кацаров.

"Имаме всичко необходимо за посрещане на тази вълна до края на август, може и до средата на септември. Всички мерки са взети, но трябва да бъдат финансирани", каза още здравният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
15
 
! Отговори
От хунтата преди 3 години
Време е да спрем масовите събирания и да почваме масовите разстрели
44
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък искам ситуацията рязко да се влоши, на ден над 3000 заразени да има, болниците да се напълнят, системата да рухне. Да го видим тогава този "Кабинет на промяната" режисиран от Фигуранта как ще се справи като толкова роптаеха срещу Борисов и предходните. На зла круша зъл прът. Айде, махайте маските (то и без това не ги носите), сейте зараза и да вдигаме процентите.
43
4
 
14
 
! Отговори
аз преди 3 години
Стойчо Кацаров е лъжец!
42
2
 
7
 
! Отговори
Вирусолъг преди 3 години
Цитат от книгата на Жак Атали:Жак Атали е съветник на Франсоа Митеран (бивш президент на Франция) и е написал това през 1981 г."Бъдещето ще бъде за намиране на начин за намаляване на населението.Ще започнем с възрастните хора, защото когато човек е над 60, 65 години, живее по-дълго, отколкото произвежда и излиза скъпо на обществото.После слабите и после безполезните, които не допринасят с нищо за обществото, защото стават все по-глупави и ненужни.Евтаназията се отнася към тези групи;Евтаназията трябва да бъде съществен инструмент за бъдещите ни общества във всички случаи.Разб
41
16
 
6
 
! Отговори
Янко от Ябълково преди 3 години
Аз Израел много ги уважавах като държава, грижат се за всеки евреин по света, ама с тез ваксини, приключиха като нация, до 2-3 години всички са пътници, Хитлер каквото не можа, те сами си го направиха, той Желязко от фейсбука кога още обясни всичко за таз пландемия, ама не слушат, уж Мосад имат, дръж ми шапката имат.
40
2
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
"Уважаеми, управляващи"! Да правите едни и същи глупости и да очаквате, че здравомислещия Човек ще ви се вързва, е малоумщина!!!!!
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е коремния кабинет да си ходи.
38
3
 
25
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Мерки с/у COVID-19 не са необходими и ще се прилагат само на думи, приоритетите са други, не е проблем и мигрантската криза, важното е Румбата да закрепи позициите си, служебното му правителство да стане редовно, да има пари за преЦедентските му избори, да се изчегърта ГЕРБ и промени конституцията така че всичко да е под контрола на фигуранта, който да съвмести и правомощията на парламента, и на главния прокурор...и на медиите, и да изпълни със съдържание представите на славуца за държавен глава
37
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още колко време. До кога ще продължава този тормоз.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая седмица да изхарчим квото можем, че после ще ни погне Конституционния съд и я камилата - я камиларя.
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големия вирус са продажните политици! Докато хората търпят тези извращения наречени мерки а не се обеднеят да изринат тези предатели това няма да спре никога,
34
4
 
22
 
! Отговори
Кал-Ел преди 3 години
"Това, което ни тревожи, не е мащабът, а скоростта, с която расте заразата" Някой може ли да преведе тази глупост?
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беж при фигуранта и дим да ви няма !Моше нници
32
8
 
1
 
! Отговори
Ончо преди 3 години
2020 говорихме, вкл. и аз- ами те хората си умират постоянно по 200-300 ден по всякакви причини, но после статистиката призна значимостта на коронакризата. На младите и здравите ни е лесно, но ако не си в тази категория, може да си заминеш 10-15 години по-рано от усложнения, активирани от "вироса".
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И 10% да направите капацитета все тая като никой не прави проверки.
30
12
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Заради антиваксерите има мерки... Дано сте горди от себе си.
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Липсва ли ви генерал Годжи Мутафчийски?
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "последният оцелял дали ще трябва да изключва нещо?"ссссс Последният оцелял да изключи АЕЦ-Белене. Все пак и други хора искат да ползват територията.
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой го назначи тоя толуп?
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 25 Стигне ли се до там. Бъди сигурен, че вируса и ваксинирането ще са последният проблем на властта