COVID-19 приземи стотици самолети, вече има и фалити

Част от авиокомпаниите съкращават служители
15 мар 2020 11:49, Александър Попов
75
COVID-19 приземи стотици самолети, вече има и фалити
Снимка: БГНЕС

COVID-19 парализира редица държави, засегна хиляди хора, удари икономически фирми и компании от различни сфери на бизнеса.

Сред засегнатите са и авиокомпаниите, които отлагат стотици полети, защото всяка държава решава дали да затвори границите си, включително и въздушните, заради пандемията.

Испания стана поредната страна, която обяви извънредно положение, а още от вчера върнаха самолети от въздуха заради коронавируса.

Полските авиолинии LOT спират всичките си полети от Унгария и Полша за срок от 10 дни, след като държавата бе затворена за влизането на всички чужденци, пише Glasove.com.

Германският превозвач Luftnansa вече приземи всичките си самолети А380, отложи около 14 хиляди полета. Когато стачка на пилотите през 2019 г. спира 1300 полета, това засяга 180 000 пътници и се говори за тежък удар по компанията и загуби, в размер на стотици милиони. Към момента обаче, около 2/3 от флота на компанията е на земята.

В обикновени дни, само този превозвач изпълнява около 70 полета дневно към САЩ, а днес те ще бъдат 3.

На този етап все още не е упомената конкретна сума, но фалитите на малки авиопревозвачи вече започна с британската Flybe, с 40-годишна история.

БиБиСи вече съобщи, че норвежките авиолинии вече са освободили половината от служителите си. Само за ден, компанията отлага 3 хиляди полета, предвидени за периода от средата на март до средата на юни.

Изпълнителният директор на British Airways Алекс Круз е изпратил съобщение до всички служители, че се налага съкращаване на работни места, тъй като бизнесът се сблъсква с "криза с глобални размери, по-лоша от SARS, по-лоша от 11 септември". Круз допълва "Вече не можем да поддържаме сегашното количество служители и работни места ще бъдат загубени – може би за кратко, а може би и за по-дълго време".

Ryanair в кратко съобщение оповестява, че от понеделник започва освобождаването на персонал.

Най-големият австралийски превозвач Quantas вече заяви свиване с една четвърт на полетната си програма. В същото положение са утвърдени компании като Delta, American Airlines, United.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
31
 
! Отговори
до 39 преди 4 години
Мой много добър приятел се самоуби преди десетина години като падна една банка. И на него всичко му бе осигурено, за години напред. Не понесе сривът. Много активи имаше, и много му останаха. Не знам защо го направи, не обедня напълно, но не издържа. В съвременния свят има много ако-та. Пожелавам ти да се размине всичко бързо и си живей добре построения живот. Дано не ни се налага да гледаме как се руши всичко около нас. Всичко зависи от правителствата и народите сега. Не злобейте един към друг.
35
2
 
7
 
! Отговори
до 41 преди 4 години
В огромна грешка си. Трафикът по ключови летища е намалял с 80%. Всички бизнес пътувания за отложени за неопределен срок, доста летища и компании работят на загуби, само на Луфтханса 20000 полета са отменени за кратък период от време.
34
1
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
В грешка си. Днес бях на преглед сутринта, че имам проблеми с корема- безплатно ме прегледаха в частна болница, както обикновено, след представяне на валидна допълнителна здравна осигуровка. Гарантирам, че застраховките ще важат на 100%.
33
4
 
6
 
! Отговори
до 37 преди 4 години
Радвам се за тебе. Айде да вметна и последно нещо- 8% от акциите на компанията са мои- в борда на директорите съм, бюджетите ни ги знам наизуст. Имаме финансиране за години напред осигурено. Всъщност- не съм писал аз коментарите за допълнителните ЗО. Това са постове на друг човек, който явно също е в този бизнес. С написаното целях да кажа, че компаниите и при трудности ще се справят. Нищо повече. Подхвърлих нарочно за "петцифрената" заплата, за да видя реакциите на хората- трябват ми за проект
32
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия самолети, ако беха спрени още като стана в Китай сега нямаше да има корона по света!
31
7
 
13
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
Такива арогантни самовлюбеновци като теб познавам бол. Аз работих в Франкфурт преди да се пенсионирам на 42. Сега гледам океана от прозореца си и гледам децата да бягат след кучетата. Пак ти казвам , не си мисли, че си хванал Господ за шлифера. Никой не е. Фирмата ти е скачен съд, дано разбираш от проста физика да знаеш какво имам предвид
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до до 27 Лъжеш другарю тиквундел.Лъжеш.Няма такава компания ,която ще плаща на *** като теб.Освен ако не си на работа в МС.Само там Тиквич е събрал някакви случайници и неграмотници ,за да не личи колко е *** самия Тиквич.И виж че зъболекарите не работят от седмица.Сигурно те е гепил вируса "Герб".
29
5
 
16
 
! Отговори
До програмистчето преди 4 години
Друго си е да си почистиш зъбен камък в пандемична обстановка! На маникюр ходи ли или часа ти е за понеделник? Ако бях от борда на човек с твоите разбирания за света не бих дал и мотика.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дреме ми на шмайзера че Пунчо и Пунка не могат да идат за 50 кинта отиване и връщане до Италия и там да изхарчат 100 евро.
27
0
 
11
 
! Отговори
реалист преди 4 години
А нашите дУпедати защо не са в неплатен отпуск?И без това са 3 пъти повече от необходимото и не вършат нищо.
26
12
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
Добре, ще го имам предвид. За момента имаме бюджет за 4 години напред, ако ще и 1 стотинка да нямаме приход. Да не говорим, че в нашата компания е рай да те съкратят- доста хора за това се борят, защото работа ще си намерят за 2 дни, ама на- никой не са съкратили. Не знам каква частна здравна застраховка не ти важи- аз за държавни не съм чувал, но онзи ден вечерта бях на зъболекар за почистване и една стотинка не платих вместо да изръся 300лв.. Вчера бях за един дребен кариес. Демек- важи си.
25
1
 
20
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Момче, дано си се възползвал максимално от петцифрената си заплата през годините и дано си сложил някой лев под матрака (а не всички на NYSE),дано не изплащаш апартамент за половин милион и кола за 200 хиляди. Ясно е,че ти ще си от първите тръгнали си от ИТ-то. И още нещо - застрахователите много обичат извънредните положения, пандемиите, военните положения - предполагам знаеш защо (справка общите условия на полиците ти)
24
1
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
До "до 8". Явно си някакъв middle level manager или team leader. Добре звучи твоя коментар, ама пропускаш нещо. Застрахователите имат свойството да фалират в такива ситуации и фондовете не стигат. Парите ги няма. Нямаш и обезщетение тогава. Едва ли имате чак такъв фонд "кризи и форсмажор"! Отпуската ти е все тая при такъв кризисен форсмажор. Никой не знае колко и как ще продължи това!
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде честито. Германците имат ваксината! Да са живи и здрави, най-яката нация!
22
5
 
16
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
хахах надявай се. При пандемия всичко пада. Даже частната ми здравна затраховка вече не важи. Момче, *** се наплискай със една студена вода да се събудиш. В пандемия , и извънрадно положение, тези ти граждански договори може да си ги ползваш за тоалетна хартия , ако не си си купил в суматохата. Ако фирмата ти държи, хубаво за теб, но никой не знае как са навързани фирмите. Видя 2008 - една банка повлече след себе си милярди. Не си мисли, че си хванал Господ за шлифера. Дано не се стига до там
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Олеле , и това убива под 5% от заразените и летим по пързалката вече."Колко са 5%... Особено като са основно мъже над 40, който с аи най-често лидери..
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10При положение че ги има вече и са под засилен контрол, по вероят о е малко групи да се възползват смаони еди стени за себе си, игнорирайки всички останали.
19
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ганяко хълца от кеф.
18
25
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Първо "шефът" не ме държи. Има си борд на директорите, директно на него репортвам за екипите си. Второ, всичко е застраховано. Трето, имам 9 заплати обезщетение брутни. Четвърто, имам 58 дни отпуска. Пето- миналата година беше тежка и нямахме никаква работа цяла година. Никой не са съкратили, концентрирахме се върху вътрешни проекти за компанията. И шесто- в една международна компания с малък до среден размер държат на служителите си. Това не ти е кварталният супермаркет и касиерката там.
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Олеле , и това убива под 5% от заразените и летим по пързалката вече. Смятай да беше плъзнала еболата с 50% в най-добрия случай. Просто сме прекалено много да се върнем в каменната ера. Всичко зависи сега от правителствата. Трябва жестока организация. има отралси, които са жизненоважни. Съдействайте хора, не пречете. Помогнете на себе си и на хората около вас. Време е да сме хора. Бедни и богати все тази. Хора.