Ќе издържат повече: ярост от свръхтуризма в »спани€

Ћеп€т стикери с груби лозунги - "ѕреди тук беше мо€та къща", "¬они на турист", "¬ръщай се у дома"
20 апр 2024 10:15, ≈лка ¬асилева
62
Ќе издържат повече: ярост от свръхтуризма в »спани€
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

ќт Ѕалеарските и  анарските острови през Ѕарселона и ћалага, расте бро€т на движени€та срещу свръхтуризма в »спани€, втората световна дестинаци€ след ‘ранци€, които притискат властите да вземат мерки, за да съчета€т благосъсто€нието на жителите с развитието на ключови€ икономически сектор, предаде ‘ранс прес.

" анарските острови не издържат повече": под този лозунг бе призивът за демонстраци€ на островите на този архипелаг, разположен по крайбрежието на —еверозападна јфрика и известен с вулканичните си пейзажи и посто€нното слънцегреене.

÷елта на протеста е спирането на строителството на два хотелски комплекса на “енерифе, основни€ остров на архипелага, и отдел€нето на подобаващо внимание върху добруването на местните жители и околната среда с оглед на неконтролирани€ растеж на свръхтуризма.

ќще по темата
"ќстровите са съкровище, което тр€бва да бъде опазено", об€ви движението " анарските острови са на свършване", н€кои от членовете на което организираха миналата седмица гладна стачка, за да окажат натиск върху властите.

ћиналата година  анарските острови са посрещнали 16 милиона туристи, което е седем пъти над населението от 2,2 милиона души. ≈дна крайно висока цифра с оглед на местните "ресурси", каза на кратка пресконференци€ говорител€т на движението ¬иктор ћартин, критикувайки "самоубийственото развитие" на туристически€ сектор.

“ази €рост не е изолирано €вление. ѕрез последните седмици в социалните мрежи в ц€лата страна се по€виха много "антитуристически" движени€.

¬ ћалага, своеобразна ћека за туристите, които търс€т "слънце и плаж" в южната област јндалуси€, стикери с груби лозунги могат да бъдат видени по стените и вратите на местата за настан€ване на туристи ("ѕреди тук беше мо€та къща", "¬они на турист", "¬ръщай се у дома"…)

—итуаци€та е същата в Ѕарселона и Ѕалеарските острови, където активисти са сложили фалшиви табели на английски на входа на н€кои плажове с предупреждение за рискове от "падащи камъни" или ухапвани€ от "опасни медузи", за да пропъд€т потенциални посетители.

—ред оплаквани€та на местните жители фигурират натиск върху недвижимите имоти, разпространение на краткосрочните наеми, принудили много жители да изб€гат от центровете на градовете, както и шума и замърс€ването на околната среда.

¬  аталуни€, ко€то от три години се сблъсква с историческа суша, натискът върху водните ресурси от хотелите в  оста Ѕрава също предизвикват гн€в, тъй като властите са поставили почти цели€ регион в извънредно положение от началото на февруари.

"»ма туристически дестинации, които са на границата на капацитета си", призна неотдавна ’осе Ћуис —ореда, вицепрезидент на работодателската организаци€ "≈кселтур" (Exceltur). "—тава дума за проблем, който се по€в€ва през високи€ сезон и в н€кои места в страната, но придобива все по-големи мащаби".

ѕрез второто десетилетие на XXI век жителите вече се б€ха мобилизирали срещу свръхтуризма, най-вече в  аталуни€. —лед локдауните заради пандеми€та гневът срещу свръхтуризма отново е нараснал, тъй като »спани€ е приела миналата година рекордните 85,1 милиона чуждестранни посетители.

— цел да избегнат задръствани€, н€колко града предприеха инициативи по примера на —ан —ебастиан в —траната на баските, който реши в кра€ на март да ограничи до 25 души туристическите групи в идеални€ си център, след като забрани високоговорителите за туристическите групи.

¬ кра€ на март —евил€ об€ви, че може да направи платен достъпа до известни€ площад "»спани€" за неместни жители. Ѕарселона реши да премахне от "√угъл мапс" (Google Maps) много използвана от туристите автобусна лини€, за да могат да € ползват предимно местните жители.

¬ластите не взимат лесно тези решени€. ¬ »спани€ туризмът осигур€ва 12,8 на сто от брутни€ вътрешен продукт (Ѕ¬ѕ) на страната и в него са концентрирани 12,6 на сто от работните места: много семейства завис€т от този сектор и биха погледнали  с лошо око на това страната да се откаже от гостоприемството си.

“уристически€т Ѕ¬ѕ на »спани€ е "ще надвиши за първи път 200 милиарда евро" през 2024 г., за€ви в ћадрид ’осе Ћуис —ореда.

јко туристическата дейност прехвърли този таван, за да достигне 202,65 милиарда евро, според прогнозите на "≈кселтур", то това ще е увеличение с 8,6 на сто спр€мо 2023 г., когато вече  е имало "впечатл€ващ растеж".

—амо за първото тримесечие туристическата дейност е нараснала с 13,8 на сто в страната.

ѕрез 2023 г. »спани€ е приела рекордните 85,1 милиона международни туристи, основно британски, френски и германски, според данните на Ќационални€ статистически€ институт "»не" (Ine).

ѕоследстви€та от свръхтуризма върху сектора на недвижимите имоти предполагат действи€ за "ограничаване на бро€ на туристическите апартаменти", но правителството "осъзнава също и важността на туристически€ сектор", за€ви в интервю за "ѕаис" министърката на жилищното строителство »сабел –одригес.
(√ал€ √орнишка, Ѕ“ј)
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


62
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
53
0
 
1
 
! ќтговори
Ћъчо преди 1 месец
Ќ€ма значение, нали бизнеса върви и падат много евраци, ко му требе на чил€ка
52
0
 
0
 
! ќтговори
јлито от —офи€ преди 1 месец
“ака се прави, продължават ли строежите, хората се вдигат и го спират, за да н€ма натрупване, у Ѕарселона мисл€ че има определено разсто€ние между сградите което тр€бва да се спазва, а не като у нашето черноморие, строи се един върху друг и никой не го интересува, а че н€ма туристи, не се мисли, да не говорим че ще вкараме работна ръка от ћали, да ход€т и да се учат нашите хотелиери
51
0
 
1
 
! ќтговори
–ом'с преди 1 месец
ѕреди три седмици б€х в ћалага и не забел€зах нещо антитуристческо ...в€рно ,че имаше дъжд и н€маше много народ ,но на коридата ко€то тр€бваше да с проведе € отмениха ,а б€хме само чужденци...тъй че нищо страшно н€ма в »спани€ срещу туризма и турист те. —трахотна страна е »спани€ ..ћалага,—евили€,√ранада , ордоба,≈стапона,–ой Ѕарус,’есес...никъде не срещнах нещо враждебно ...но са —трахотно градове.
50
0
 
1
 
! ќтговори
aZ-ът преди 1 месец
»нтересно как »спани€ ще мине без огромните милиони (наистина , наистина ќ√–ќћЌ») валута, ко€то "вон€щите туристи" нос€т вс€ка година. ўото нали ... »спани€ е втората √ермани€ по индустри€ ... т€ си е индустриална държава... кат √ърци€... тва не са селскостопански държави тц.. не ... индустриални сили са...
49
1
 
1
 
! ќтговори
ќлимпий ѕанов преди 1 месец
ѕращтаите ги при нас!
48
2
 
5
 
! ќтговори
ZDF преди 1 месец
ƒо бззнесмен- “и даже не правиш разлика между »спани€ и »тали€ , та не знам кой е клошар !
47
6
 
0
 
! ќтговори
лесно е преди 1 месец
»тали€ е Ѕлизо 4 “рилиона Ѕ¬ѕ -мислите ли ,че това стадо потнисвини сел€ци -мореопик и моресер са им изтр€бвали. »али€ може да вдигне цените 3 пъти и пак ще остане посещавана,но от подбрани платежоспос особи.
46
6
 
1
 
! ќтговори
бззнесмен преди 1 месец
 ой туй 5 млд евро за страна като »тали€ -туй нула бе, клошарю. «наеш ли колко млд. евро струва почистването, разхода за ток ,вода, препарати, пране храни,напитки, обслужване,персонал, заплати поддръжа а отели,градини ландшафт 0босран след това стадо дивисвине. ј на фекалоуринатора пречистването.“уризма е най престъпната схема
45
2
 
5
 
! ќтговори
888 преди 1 месец
""""""ярост от свръхтуризма в »спани€"""""" -------- јма кога €дете  юфтетата не ревете!!! -)))) ѕечалбата на »спани€ само от “уризма е над ѕет ћилиарда ≈вро √одишно (5,7)!!!! ƒет съ вика: "ƒа им имаме ѕроблемите"
44
4
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
без туристи н€ма имат кинти, *** не го усво€ва сиви€ им сектор в тиквите им прости
43
3
 
2
 
! ќтговори
ўерю преди 1 месец
"Ќе издържат повече: ярост от свръхтуризма" - сега вече разбирате как н€кога е започнал канибализма...
42
2
 
10
 
! ќтговори
»сторически парк преди 1 месец
да вкарат малко бг мутри и успешно ще изгон€т всички туристи ;) и да назначат българи за шефове на хотелите ще има исторически срив
41
1
 
12
 
! ќтговори
ƒзъ преди 1 месец
јми като всичко им е готино - и храна, и среда, и обслужване и природа и цени - ще е пълно ... що ние не се оплакваме от свръх туризъм??? има още много да се учим по темата ама не щем.
40
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬ Ѕарселона където са английските туристи, защо ли?
39
1
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬—≈ » ”—ѕ≈’ Ќј ≈¬–ќѕј ¬ќƒ» ƒќ ƒ–»— јЌ≈ Ќј ќ—“–ќ¬ј
38
4
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
възхода на ≈¬–ќѕј докарва злобна диари€ на острова
37
4
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
английската *** атака върху ≈вропа
36
0
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬ »—ѕјЌ»я ≈ —”ѕ≈– ’ќ–ј“ј —ј √ќ—“ќѕ–»≈ћЌ» »« ј–ј’ћ≈ —» ѕ–≈ –ј—Ќќ ў≈ ’ќƒ»ћ ѕј 
35
6
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќ€кои пи€т от та€ вода докато плават в стил брус и кроул.
34
5
 
13
 
! ќтговори
“ой преди 1 месец
 аква гнусоти€..потни мръсни ...че и един до друг миризма на ***...сигурно и пи€ни дрогирани...и на това му казват почивка ..пика€т вътре до него другите се .. ъп€т...по точно освинват...култура това е гнусоти€та на свинско стадо...после реват болести имало ми вижте се бе *** гнусна...колкото по гнусни толкова по престижни

—понсорирани публикации