Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане?

60 дни в леглото - почивка или мъчение?
20 апр 2024 14:58, Елка Василева
49
Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане?
Снимка: Германският аерокосмически център DLR

Германският аерокосмически център търси участници в тестове, в рамките на които одобрените кандидати ще трябва да лежат в продължение на два месеца, без да стават нито веднъж. Заплатата: 18 000 евро за 60 дни лежане, пише Дойче веле.

За изследователския проект съобщи Германският аерокосмически център DLR на своя сайт. За осъществяването му центърът се нуждае от "наземни астронавти" - участници в тестове, готови да прекарат 60 дни в леглото, без прекъсване.

60 дни в леглото - почивка или мъчение?

На пръв поглед звучи като добра идея: два месеца без будилник и без да се налага да бързате за някъде. Дори още по-добре: два месеца, през които не трябва да правите абсолютно нищо.

Това обаче не е чак толкова просто. Леглото ще е под наклон от шест градуса, от което следва, че главата ще бъде под нивото на краката - и то през цялото време. В това положение на тялото към главата ще има прилив на течности, а вътрешните системи на организма ще трябва да се реорганизират. Освен това ще се промени натоварването на мускулите и още, и още.

Учените ще наблюдават какво се случва с човешкото тяло, когато то е в положение, близко до това на истинските астронавти. Изследването се провежда, за да няма изненади по време на космически мисии. Така  астронавтите ще знаят по-добре как правилно да се подготвят за дълги полети.

Участниците в тестовете ще бъдат разделени на групи. В едната ще се изпълняват упражнения за издръжливост и заякване на мускулите - в легнало положение, разбира се. В другата група мускулите на тестваните лица ще бъдат съкращавани с помощта на електрически импулси. След като сравнят различните техники и резултати, учените ще могат да определят как по-добре да поддържат жизнеността на тялото на астронавта.

Участниците ще бъдат щедро възнаградени

Изследвания като това се провеждат от 1980-те години. Първата група ще "легне" през септември 2024 година, а следващата - през април 2025. Всеки от участниците ще получи възнаграждение в размер на 18 000 евро.

Могат да участват жени и мъже на възраст между 24 и 55 години, с ръст от 1,53 до 1,90 метра, с индекс на телесната маса (ИТМ) между 18 и 30, в добро здраве, непушачи и с добър немски език.

Изследването ще се проведе в Кьолн, където се намира централата на Германския аерокосмически център. След като прекарат два месеца в леглото, участниците ще бъдат подробно изследвани в продължение на още три месеца.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Киро Японеца преди 2 месеца
В Българския парламент, разбира се.Много елементарно Уотсън.
3
0
 
8
 
! Отговори
Киро Японеца преди 2 месеца
В Българския парламент, разбира се.Много елементарно Уотсън.
2
4
 
9
 
! Отговори
Само за инфо преди 2 месеца
Малко са 18хил.евро за подобна работа. След това ще те изследват и 3 месеца. Много са стиснати немците щом не е за Украйна. На украинките с деца дават по 1400-1500 евро(бюргергелд) и им плащат квартирите което се равнява на над 2хил.евро на месец без да работят.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Баба на село едно време, тя почина на 89 години, ама до края работеше и беше активна! Казваше ни, че трудът възпитава и че човек без работа само щуротии мисли! Прекаленото Лежане разболява!