30% от българите биха се били за страната ни, ако има война

Все по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си
Обновена: 11 мар 2024 11:11 | 11 мар 2024 10:13, Елка Василева
977
30% от българите биха се били за страната ни, ако има война
Снимка: Галъп интернешънъл

Всеки втори по света заявява, че ако има война, би се сражавал за страната си, една трета не биха, а останалите не са сигурни. Това показват резултати от ново проучване на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликта в различни точки от земното кълбо през последните години. През 2014 година например след анексирането на Крим от Руската федерация нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си при 27%, които изразяват противоположното мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32% там заявяват, че биха се били), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа – където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС: около 60 на сто в тези държави са готови да се бият.

Що се отнася до конкретни страни, най-голяма готовност за участие в бой за страната си (отговори „да“) изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%).

Най-малко склонни да се бият за своята държава при война са хората в Италия (78% отговори „не“), Австрия (62% „не“), Германия (57% „не“), Нигерия (54% „не“) и Испания (53% „не“).

В Русия 32% (намаляват от 59% преди десет години) казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Но трябва да се отбележи и, че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) – без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон.
 
Къде сме ние?

30% у нас казват, че биха се били за страната ни, ако има война, 42% не биха, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят.

Българите като че са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години.

През 2014 г. у нас 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% декларират, че не биха.

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


977
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
810
0
 
15
 
! Отговори
Нема ! преди 3 месеца
Когато видим Тагаренко на украинския фронт , тогава може да повярвам , че има ме държава ! Засега - не вервам ! Питайте царо !
809
0
 
10
 
! Отговори
военен преди 3 месеца
То тука всичко ще приключи за 2, максимум 3 дни. За дронове ли да говоря, за недоставените самолети или за хеликоптерЪТ. А може и за т.н. войници, които са от 8 до 5. Единствено срещу Македония имаме шанс и то при положение, че те ни нападнат. Другият проблем е че *** е много смел и голям патриот след 3-тата ракия, а реалността е много болезнена.
808
0
 
26
 
! Отговори
само питам преди 3 месеца
За коя България трябва да се сражаваме? За България на Тикавата и на г-н Магнитски ли? Аз съм дал клетва да защитавам НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ! Това беше България на българския народ! За съжаление нея вече я няма! Превърнала се в колониална територия собственост на чужда държава, а народа е отново роб защитаващ чужди интереси! Такава държава няма как да получи моята защита!
807
0
 
22
 
! Отговори
ХФ преди 3 месеца
Не на участието в тази чужда война за чужди интереси. Достатъчно мизерно живеем. Вземе ли се такова решение обаче никой няма да пита. От там следва каша - гражданско неподчинение/война. С ваксините как беше? Почти насила. Не беше задължително но можеше да останеш като нищо без работа. Та, тогава бяхме експериментални зайчета, сега пушечно месо.
806
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имали сме държава до 9 септември 1944г. След това ни взеха руснаците и досега ни клатят.
805
1
 
19
 
! Отговори
Петърчо преди 3 месеца
За кого и за какво да се бия? Ами тя държавата е предадена,продадена и завладяна още от 1990год. така че няма никаква логика
804
0
 
4
 
! Отговори
КАЛАКУТА преди 3 месеца
Начиии,останалите 70% да се махат моментално от България....А и от тези 30% какво ще остане при една евентуална война?
803
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българин да се бие за родината си ? Абсурд. Това никога не е било.
802
0
 
18
 
! Отговори
ВОЕНЕН преди 3 месеца
Няма да се бия,Да се бият колегите,които взимат пенсия и заплата.Значи задълженията са еднакви, а правата различни.
801
2
 
6
 
! Отговори
И аз преди 3 месеца
И аз заявявам ,че ще се бия ,но съм жена на 80 год
800
2
 
20
 
! Отговори
Хмм... преди 3 месеца
Както е тръгнало, не 30% , с всички ще трябва да се бием, при това не с въображаем измислен враг, а със влизащата вече и у нас дивашка орда от мигранти. И не, няма етническа или верска омраза към тях, просто те не се вписват в нашия свят, религиозният им фанатизъм е в основата на всичко, така че....скоро като нищо ще заприличаме на Бейрут 2.
799
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За кой да се бия бе, за Боко, за ДенкоФ, за Зеленски? За 31 тоалетни? Никакъв шанс!
798
1
 
31
 
! Отговори
158 преди 3 месеца
Много странен тест в цяла Европа.. Явно ни подготвят гадовете. Нямам намерение да влизам във война, заради Украйна.
797
1
 
21
 
! Отговори
доналд преди 3 месеца
За семейство или приятели живота си бих дал, но за тази менте държава, политиците, българите, римляните... да се бия за България, аз съм твърдо НЕ!!!
796
2
 
20
 
! Отговори
az преди 3 месеца
при 100 души от анкетираните ще са 30% ама ако са над милион анкитирани, ще са 10% , дори и по малко, кой ще се бие в държава на която не и пука за теб и подкрепя чуждестранните ценности
795
0
 
19
 
! Отговори
vs преди 3 месеца
30 % биха се били, ама войната трябва да е онлайн! Няма никакъв вариант да се бия за държава управлявана от т и к в и, ц а р е и секва друга с в о л о ч, които ще си набият камшиците някъде на топло, и като свирши (евентуално) войната, пак ще дойдат да ми т р о п к а т навсякъде!
794
0
 
12
 
! Отговори
МНОГО СА ВИ % преди 3 месеца
30% АМА БЕЗ НУЛАТА,ЩУРАФ НАРОД
793
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз какви неща мога само да ви заявя... идея си нямате! А ако обърна и две ракии - нямам стигане!
792
2
 
14
 
! Отговори
С ДУХ И ОГНЕН МЕЧ преди 3 месеца
НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКА БЪЛГАРИЯ ДА ВЛИЗА ВЪВ ВЪОРЪЖЕН КОНФЛИКТ С КОГОТО И ДА Е, НА КОЯТО И СТРАНА ДА Е! НИЕ СМЕ НАЦИЯ НА ДУХОВНОСТТА! ТОВА Е НАШАТА СИЛА! ТОВА Е ПОЛЕТО, НА КОЕТО БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА "ВОЮВА" И ТАМ ВСЯКОГА ЩЕ СПЕЧЕЛИМ! Инак нямаме шанс! В медиите ни внушават, че едва ли не нямаме избор. Или че може да избираме между две опции само, като нито една не е добра за нас.
791
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато страната ти е във война, се биеш за нея, за свободата си - твоята и на семейството ти, за достойното съществуване на всички, които обичаш. Не се биеш за политиците, а за своите близки. България винаги е била под влиянието на великите сили, дори най-много след освобождението, но винаги народът е бил готов да умре за свободата си и да се бие даже срещу Русия, когато тя е застрашавала тази свобода. Що за баща ще е този, който ще каже на детето си, ами аз не искам да се бия за свободата ти!