30% от българите биха се били за страната ни, ако има война

Все по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си
Обновена: 11 мар 2024 11:11 | 11 мар 2024 10:13, Елка Василева
977
30% от българите биха се били за страната ни, ако има война
Снимка: Галъп интернешънъл

Всеки втори по света заявява, че ако има война, би се сражавал за страната си, една трета не биха, а останалите не са сигурни. Това показват резултати от ново проучване на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликта в различни точки от земното кълбо през последните години. През 2014 година например след анексирането на Крим от Руската федерация нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си при 27%, които изразяват противоположното мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32% там заявяват, че биха се били), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа – където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС: около 60 на сто в тези държави са готови да се бият.

Що се отнася до конкретни страни, най-голяма готовност за участие в бой за страната си (отговори „да“) изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%).

Най-малко склонни да се бият за своята държава при война са хората в Италия (78% отговори „не“), Австрия (62% „не“), Германия (57% „не“), Нигерия (54% „не“) и Испания (53% „не“).

В Русия 32% (намаляват от 59% преди десет години) казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Но трябва да се отбележи и, че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) – без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон.
 
Къде сме ние?

30% у нас казват, че биха се били за страната ни, ако има война, 42% не биха, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят.

Българите като че са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години.

През 2014 г. у нас 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% декларират, че не биха.

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


977
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
789
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Доколкото разбирам от коментарите по-долу, много хора предпочитат България да бъде поробена, отколкото да се бият за нея. А иначе същите хора ходят на Шипка да се дуят с трибагреника. За какво си дадоха живота Левски, Ботев, Бенковски, десетките хиляди по време на балканските войни и световните войни!? За да се може сегашните киселяци да се цупят като ученички, че нямало да се бият за не знам кой си или защото се държали надменно с тях в институциите, не ги уважавали. Народе!!!
788
12
 
9
 
! Отговори
Отвратително е, преди 5 месеца
че т.нар.русофили и петоколонниците в БГ слагат знак за равенство между Русия, руснаците и руската култура. Демек, ти му обясняваш, че просто не приемаш единствено сегашния режим на фашизоидна държавна олигархия; той ти опонира, че що е така,то ти мразиш всичко руско и всички руснаци;че щом си против Х..йлото и не искаш да си му икономически роб, то ти си предател на българските национални интереси и такдалее. А занете ли какво е било мнението на Левски, Раковски, З.Стоянов, Стамболов по въпроса
787
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ей сега ще тръгна да се бия за Радев и Путин за да командват вечно и да живеем в мизерия.
786
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Веднага отивам да се бия за да може шиши, биби, просто киро и женствения асен да са добре.
785
8
 
11
 
! Отговори
Fena преди 5 месеца
Радослав Ето това е голямата разлика!Аз не мразя капиталистите,напротив!Там са технологиите,идеите,мозъка на всичко,но на Изток е енергията. И ако искаш да правиш нещо сериозно,трябва да работиш с едните и с другите. Така можем да имаме повече пари, повече работа и повече облаги. Но Вие мразите Изтока, мразите всичко руско.Не искате евтина енергия, но как ще печелим пари? С акъл? Да,в САЩ, Германия и Япония го правят,но тук?И в крайна сметка - If you want blood, you got it,както казва Бон Скот
784
1
 
5
 
! Отговори
От Русия с любов преди 5 месеца
До Fena............ Р.Овч., ти ли си, бе?!
783
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Fena ....... евтин енериен ресурс (руски).... конкурентна икономика. Ако гониш руска енергия, за да купиш 4 пъти по-скъпа, значи си крейзи, не демократичен....... Когато има диверсификация и различни доставчици, тогава ще има конкуренция. Тезите на такива като вас са ясни: трябва да сме ТОТАЛНО и единствено зависими от РФ, щото там продават най-евтино; само *** трябва да ни ***, щото е най-евтино. Мнооого интелигентно, а стига с това "нежно" русофилстване. Русофили, ниедни, ваш...
782
5
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
До 809: не е въпрос на мразене, а на истина. Че в изродената представа на феновете на соца е само пропаганда и стъкмистика, а реалността не е такава! Значи като плюете неруското е ок, когато се плюе руското е омраза, така ли? Малко слугини/робски звучи!
781
4
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
До 809: софиянци плащах жълти стотинки защото държавата предварително им удържаше парите от заплатите и чрез държавни дотации изравняваше сметката. Тръбопровода от Турция коя година го откри слугата на бай Тошо? Нещо годините бъркаш. Колкото за държането за ръка, те и злите капиталисти държаха за ръка съветите 10 години докато се научат как да добиват нефт в Баку защото Ленин като изгонва злите капиталисти и добива се срива и се налага Сталин да ходи да се моли да се върнат злите капиталисти.
780
3
 
7
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 5 месеца
Зависи срещу кой .Ако е срещу Русия и 3% няма да се бият а тези 3% ще го направя тсрещу доста пари.
779
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Ако мразиш, значи вече са те победили" - Конфуций
778
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А коце копейката дали би се бил? Келе мето продажно!
777
6
 
4
 
! Отговори
Fena преди 5 месеца
Радослав: Ако наистина имаше конкуретно и иновативно общество в БГ, такива като теб щаха да избягат в Северна Корея. Вие не мислите с главите си, а само мразите. 3 долара на 100 км за 1000м3 газ получавахме за транзита към Турция от 1987 до 2017г. 30 години по около 340 млн лева/ годишно е страшно малтретиране! Ами софиянци дето плащаха жълти стотинки за парно? Жив терор, 30 годишен, руски! В АЕЦ съм говорил с хора, които са работили с руснаци - повече от две години са ги държали за ръцете.
776
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До Истината!/806 "Във всички времена съществуват хора, които могат да се чувстват велики, само ако мачкат другите! В днешноите времена този човек се нарича Путин!" - и що пък той? Меркел си призна чистосърдечно, че Западът се е готвел от 8 годино за войната, докато Путин чакаше 6 месеца някой да отговори на предложенията на Русия за преговори. ПП. Не започвам за подготовката на Майдана от САЩ още отпреди 2010г. и за снайперистите по покривите разположени там съгласувано с ЦРУ.
775
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До Радослав/805 "Това е соц тактика от 50-те още" - а каква е демократическата тактика?
774
6
 
4
 
! Отговори
Истината! преди 5 месеца
"Ако искаш мир, готви се война!" Използвам този цитат от думите на един велик човек, за да споделя мнението, че ние, нормалните хора, дълго време в спокойни времена и си помислихме, че това е завинаги! За съжаление не е така! Във всички времена съществуват хора, които могат да се чувстват велики, само ако мачкат другите! В днешноите времена този човек се нарича Путин!
773
5
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
До 803: Русия няма да позволи да имаме диверсификация на доставките защото тогава няма да сме зависими от тях. Това е като борбата на наркопласьори в квартал, стараят се да държат останалите извън терена си защото иначе им падат продажбите. Това е соц тактика от 50-те още, да държи васалите в енергийна зависимост за да са по лесни за малтретиране.
772
4
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
До 803: пак ти казвам, че кой го е платил е важно! Тези неща са построени с парите на българският данъкоплатец и са български! Твоят робски манталитет си е твой проблем! Ти като си си купил жилище (ако въобще си стигнал това ниво), то твое ли става или остава собственост на строителя? А в АЕЦ Козлодуй от кога работят руснаци? Защото аз знам само за българи работещи там! Колкото до евтиният ресурс - липсата на диверсификация е благодарение на рускозависими политици, няма да ни оставят да имаме
771
3
 
9
 
! Отговори
Fena преди 5 месеца
До ДедиВ България има "демокрация и конкуренция"? И ти си успял в тази среда? Браво! А демократично парно ли плащаш? На пазарна цена? Или демократичния ток е на пазарна цена? Пак ще ти обясня: Нефтохим, Булгаргаз и АЕЦ са най-богатите компании в тази клета държава. И всички са измислени, построени и поддържани от руснаци. Ако нямаш евтин енериен ресурс (руски), значи нямаш и конкурентна икономика. Ако гониш руска енергия, за да купиш 4 пъти по-скъпа, значи си крейзи, не демократичен.
770
1
 
16
 
! Отговори
НемецО преди 5 месеца
Няма да се бия за страна, която не е помогнала нито един път, когато аз съм имал нужда или някой друг член от семейството ми! Независимо дали става въпрос за здравеопазване, намиране на работа, образование, жертва на измама, починал близък или всякакъв друг аспект. В институциите срещаш едиствено надменно отношение и насмешка! Обществото, което всъщност представлява тази "държава" също не понася някой да мисли алтернативно. Това не е никаква родина, това е мащеха!!!