Министърката на туризма очаква много силен зимен сезон

Няма да се вдигат таксите за туристи
Обновена: 20 яну 2024 09:59 | 20 яну 2024 09:58, Петър Бойчев
27
Министърката на туризма очаква много силен зимен сезон
Снимка БГНЕС

Министерството на туризма очаква силен зимен сезон. Вече се отчита ръст на туристите, коментира пред Нова тв ресорният министър Зарица Динкова. Тя подчерта, че засега няма да се вдигат туристическите такси и страната ни се опитва да привлече висок клас туристи.

„Основната тема, която се дискутира, са допълнителните такси основно във висок сезон, в места, в които имаме свръх туризъм. Затова работим и ние - правим реформите си в маркетинга и рекламата, полагаме усилия, за да имаме повече туристи. Дай Боже да стигнем до проблемите със свръх туризма. От друга страна работим, така че да имаме колкото се може по-малко проблеми, дори когато се увеличи потокът от туристи, т.е. да имаме един висок клас турист, които да ползват широк спектър от услуги", заяви Динкова.

Тя похвали проектите на малките общини Дългопол, Малки Чифлик и Провадия, които искат да покажат традициите си. „Това е подходът да се конкурираме – да показваме цялото си богатство", коментира Динкова.

Тя отхвърли критиките към тази програма за реклама, които бяха отправени във Велинград. „Програмата мина през системата за национални инвестиции, оцени се съвсем прозрачно. Критиката беше персонална, от тесен и фокусиран кръг. С Велинград работим много добре – и с местните власти, и със спа асоциацията", заяви Динкова.

Що се отнася до цените в зимните курорти, ресорният министър коментира, че има все по-качествени събития, все повече туристи и събития, които ни поставят на международната карта. „Цените се увеличават навсякъде, услугите не са евтини, туризмът не е евтина услуга. Въпросът е да повишим качеството на живот на хората, за да си позволяват повече", каза Динкова.

По думите има ръст и на българските туристи, и на чуждестранните.

„В момента, в който стана кризата между Израел и „Хамас", пренасочихме рекламата към съседните ни пазари. Явно е била правилна стъпка. Турция прави 22% ръст по данните ни от декември. В уикенд и градския туризъм има много нови туристи от Италия, Испания. Италия бележи ръст от 50%. За декември има ръст от 5% сравнено с 2022 г. Очакваме силен сезон, поставихме му добър старт", каза Динкова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
20% както винаги
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тая се нада на по-силен, по-дълъг и по-здрав.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато чака да не вземе да ходи да буди мечките, за да не замръзнат докато спят :)
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом си няма друга работа нека си очаква...да и съберат малко костенурки да ги прай на ниджи докато чака

Спонсорирани публикации