Първата причина за прекъсване на електрозахранването: Лошото време

Аварии стават по цял свят
Обновена: 1 дек 2023 12:46 | 1 дек 2023 12:10, Нели Христова
51
Първата причина за прекъсване на електрозахранването: Лошото време
Снимка: БГНЕС

Екстремните метеорологични явления нарастват по честота, продължителност и интензивност и се превръщат в една от основните причини за авариите и смущенията по преносните и разпределителните системи в редица държави по света, при това повечето от тях - развити, което оставя милиони клиенти на тъмно всяка година подобно на ситуацията през последните дни в България.

Времето винаги е било водеща причина за прекъсванията на електрозахранването. Не липсват и фрапиращи грешки и неадекватни действия на електропреносните и електроразпределителните предприятия, но метеорологичните условия все пак са най-честата причина хора да стоят на тъмно дни наред. Изменението на климата, което води до ескалация на тежките метеорологични явления, обаче се оказва причина за нарастване на броя на тези прекъсвания през годините.

Само преди няколко месеца посред лято, населението във Волос и други части на Гърция, включително български туристи, бедстваха в продължение на близо седмица, след като опустошително наводнение ги остави без ток и ги откъсна от света, а пропаднали пътища не им позволяваха да се придвижат на друго място. Прекъсвания има дори и в страни като Германия, където в началото на 2019 г. столицата Берлин остава без ток в продължение на 24 часа, заради което затворени остават училища и детски градини. Причината е повреда в електропровод заради ремонти дейности.

Според данни на американската организация Climate Central, която представлява независима група от учени, които изследват и докладват фактите за нашия променящ се климат и как той влияе върху живота на хората, между 2011 г. и 2021 г. средният годишен брой на свързаните с времето прекъсвания на електрозахранването се е увеличил с приблизително 78% в сравнение с предходното десетилетие.

Всеки сезон води до различни заплахи за електроенергийната система. През зимата, например, електропроводите могат да се скъсат под тежестта на натрупания сняг и лед, докато вятърът често причинява триене на проводниците, което води до повреда или късо съединение. Не приемайте обаче, че сте в безопасност през лятото. Горещите вълни често причиняват претоварване на преносни линии, трансформатори и друго оборудване поради повишено търсене. Екстремните горещини също могат да предизвикат прекъсвания на обслужването, като причинят провисване на линиите, повреда на кабели и късо съединение в подземни вериги.

Скорошно проучване, публикувано в Nature Communications, установява, че някои райони на САЩ със силно уязвимо население са особено предразположени към чести и продължителни аварии в електрозахранването.  Данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) също показват, че прекъсванията на електрозахранването се случват по-често и продължават по-дълго. Между 2013 г. и 2021 г. средната продължителност на прекъсване на електрозахранването в САЩ е нараснала от близо 3.5 ч. до повече от седем часа, според данни на EIA. Честотата на прекъсванията се увеличава от 1.2 на 1.42 събития на абоната годишно.

Няколко фактора, включително изменението на климата, допринасят за тези тенденции, казва главният автор на новото изследване Джоан Кейси, екологичен епидемиолог от Университета на Вашингтон. „Екстремните метеорологични условия са причина номер едно за прекъсвания на тока“, казва тя. Остарялата електрическа мрежа и недостатъчното финансиране за ремонти също играят значителна роля за удължаването на прекъсванията, добавя тя.

Прекъсванията на тока заради климатичните условия са се увеличили със 78% за 10 год.

ТОП 10 на най-сериозните прекъсвания на електрозахранването в света

Октомври 2012 г. Ураганът Санди: Наводненията повреждат уязвимо оборудване и падналите дървета спират тока на 8.2 млн. души в 17 щата, окръг Колумбия и Канада за над 2 седмици.

30 и 31 юли 2012 г. Северна Индия: Голямото търсене, неадекватната координация на доставките и прекъсванията на преноса, довеждат до повтарящ се срив на електроенергийната система, който засяга стотици милиони в район, в който живее половината от населението на Индия. Четири ключови далекопровода са изключени от мрежата. В рамките на секунди десет допълнителни далекопровода също прекъсват. Условията и повредата се повтарят отново на следващия ден. Преглед установява лоша координация на прекъсванията и регионалните споразумения за поддръжка.

Юни 2012 г. САЩ:  Вятърна буря поврежда дървета и оборудване, прекъсвайки захранването на приблизително 4.2 млн. клиенти в 11 щата на Средния Запад и Средния Атлантически океан и окръг Колумбия. Разчистването на дървета и усилията за възстановяване на линиите в много случаи са отнели от 7 до 10 дни.

Октомври 2011 г. Североизточната част на САЩ: Рекордна ранна снежна буря събаря дървета и кабели. Повече от три млн. потребители в щатите са без електричество над 10 дни

8 септември 2011 г. Щатите Калифорния и Аризона: Повреда в трансмисия,  причинена от силната зависимост на Южна Калифорния от вноса на електроенергия от Аризона. Горещото време след края на летния сезон противоречи на планираните за поддръжка прекъсвания на производството и преноса. Лошото планиране и недобрата осведоменост за ситуацията в реално време водят до грешка при превключване на основно оборудване. Резултатът е прекъсване на електричеството в продължение на 12 ч., което засяга 2-7 млн. души.

28 август 2003 г. Лондон: Повреда в два кабела и протекъл трансформатор не позволяват на електропреносно дружество да се справи с преноса на електроенергия. Част от града и южните предградия, с население общо 250 хил. клиенти, са изключени от 6:30 ч. сутринта до 7 вечерта, когато са организирани алтернативни вериги.

14 август 2003 г. Североизточната част на САЩ и Онтарио: Преносната система прекъсва поради много причини. Сред тях са неадекватно подрязване на дървета в близост до мрежата, липса на координация между операторите, системните дисбаланси и претоварвания. В резултат 50 млн. души в осем щата и Онтарио са без ток четири дни.

25 юни 1998 г. Онтарио и Северната централна част на САЩ: Гръмотевична буря в Минесота предизвиква повреда в предаването. Мълния удря линия 345 kV. Прилежащите линии на ниско напрежение са претоварени. Скоро мълния ударя втора линия 345 kV. Каскадните прекъсвания на преносните линии продължават, докато целият северен Среден Запад е отделен от Източната мрежа, образувайки три изолирани „острова“ с енергия. 52 000 души в горния Среден Запад, Онтарио, Манитоба и Саскачеван са имали прекъсвания до 19 ч.

2-3 юли 1996 г. Западно крайбрежие: Прекъсването на електропреносната мрежа започва, когато 345-kV линия в Айдахо прегрява и провисва. Защитно устройство на паралелна предавателна линия е задействано. В продължение на 23 секунди системата остава в несигурно равновесие, докато линия 230-kV между Монтана и Айдахо не прекъсва. Коригиращите действия разделят системата на пет предварително проектирани острова, за да се сведат до минимум прекъсванията за клиентите. Два милиона души в САЩ, Канада и Мексико остават без електричество в разстояние на няколко минути до часове.

10 август 1996 г. Западно крайбрежие: Горещото време и неадекватното подрязване на дърветата водят до срив на предаването. Пет електропровода в Орегон и близкия Вашингтон дават късо съединение заради дървета. Вината падна върху неподходящите практики за подрязване на дърветата, оперативните проучвания и инструкциите за диспечерите. Приблизително 7.5 милиона потребители остават без електричество в седем западни щата на САЩ, две канадски провинции и Долна Калифорния и Мексико за период от няколко минути до шест часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А втората причина - некадърното управление на България
46
0
 
2
 
! Отговори
Попе преди 5 месеца
от Разград, твърдиш, че САЩ не са цивилизовани? Щот' ако отвориш гугъл стрийт, навсякъде из щатите са набучени стълбове и висят кабели по тях.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Първата причина е безхаберието и некадърността на тригодишното управление на Промяната! Зимното време си е нормално,даже е хубаво ,че има снеговалежи,и след като няма никаква поддръжка ,никаква подготовка естествено е да има проблеми. Е,имаме си Промяна,и то каква!!!
44
2
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 месеца
в цивилизованите страни електрозахранването е под земята...
43
3
 
4
 
! Отговори
Нещо преди 5 месеца
за Швеция или Норвегия? Тръгнали да пишат за САЩ, че те там капиталистите са в пъти по алчни от нашите, че и се гордеят с това, нищо че в неделя ходят по църквите и им набиват канчетата с 10-те божи заповеди.
42
0
 
4
 
! Отговори
И кое му беше лошо преди 5 месеца
на времето? Айде всички африканци да си ходите в Африка, там времето е прекрасно!
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лошото време било причина. Коя страна оглавява рейтинга на държави с най-лошо, с най-студено време? Не е ли Руската Федерация? А къде са многобройните аварии?
40
0
 
14
 
! Отговори
Лист на некадърност преди 5 месеца
Първата причина за прекъсване на електрозахранването: Лошото времЕВтората причина: зима със снягТретата причина: пролет миже и дъждЧетвърта причина: лято може и топлинаПета причина: есен с дъждИ пак повторение до 1000 пъти! След това некадърността на всички по веригата на енергийното снабдяване от горе надолу и обратно! Питам се как живеят финландците или шведите или най вече тези в Сибир дето черпят газ и петрол? Явно имат по грамотни хора или по способни!
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
дали справка на бурите в други страни ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХА Не ни пука какво се случва в САЩ! Вземете вижте колко лошо е качеството продукта ви! Живея на 10 км от Бургас и сме като дискотека. Всеки ден. Без никакви страшни апокалипсиси заради времето.
38
0
 
5
 
! Отговори
лошото време преди 5 месеца
В София нямаме парно и топла вода ток поне има от две седмици.
37
0
 
16
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 5 месеца
Първа причина намален състав на инженери, които да отстраняват аварии. Втора: немарливост и безумно лошо отношение към клиентите. 3. Неподдържана мрежа 4. 30 см сняг, които преди време в България наричахме просто зима Останалото е алабалистика!
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С Какво лошо време се оправдавате вееее, скааапаняци? Във Варна преди 5 дни имаше вятър 55км/ч и имаше само 5 сантиметра сняг, но на три пъти спираше тока за по минута. През годините назад е имало по 100км/ч вятър във Варна и много по-голям снеговалеж, но не прекъсваше електрозахранването. К'во си измивате ръцете с времето ве, скааааапаняци???
35
1
 
3
 
! Отговори
Намалете Тока преди 5 месеца
Бойко е виновен за всичко. След него вече може и времето да е помогнало да излязат лошотиите на ГЕРБ - в случая лошотиите в Енергото. За което плащаме супер високи сметки между другото. Трябва да се намалят сметките.
34
1
 
5
 
! Отговори
braindead ГЕРБенуга преди 5 месеца
Аз си мислех че Денков и Терзиев били виновни, а то какво излезе, но в ПИК ме информираха другояче
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До да знаетеПреди демокрацията не спираше ;-),пускаше се под час!
32
2
 
16
 
! Отговори
да знаете преди 5 месеца
А преди първата причина е демокрацията, която споходи държавата преди 34 годинки......
31
1
 
11
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 5 месеца
Бат Делян много се загрижи за хората.Още малко ще му повярвам
30
0
 
20
 
! Отговори
га преди 5 месеца
Това кризисен ПР ли е ? за 15 см сняг ??
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пак няма статия за цените на имотите ! Вчера една друга медиа публикува икономически анализ са спад на имотите в София с 47 % , къде е тази новина ?
28
0
 
8
 
! Отговори
НЕ Е ВИНОВНО ВРЕМЕТО преди 5 месеца
А ВРЕМЕНАТА СА НЕЛЕПИ ЗАТОВА КРАДЦИ УПРАВЛЯВАТ СЛЕПИ