Замърсяването на въздуха е сред факторите за преждевременна смърт

36% от българите са с лоша и неадекватна здравна грамотност
5 апр 2024 21:32, Инна Ангелова
42
Замърсяването на въздуха е сред факторите за преждевременна смърт
Снимка: Martin Büdenbender от Pixabay

Замърсяването на въздуха е сред рисковите фактори за преждевременна смърт и България се нарежда на седмо място - със смъртност около 11 хиляди случая годишно. 20% от смъртните случаи са поради най-честите хронични незаразни болести - сърдечносъдови, метаболитни и дихателни. Това съобщи доц. д-р Ангел Джамбов при представянето на доклада „Превенция на заболяванията, свързани със замърсяването на въздуха в България – роля на научните данни“.

По думите му най-много за замърсяването и смъртните случаи у нас допринася комунално-битовото отопление, следвано от производството на енергия от топлоелектрически централи, разнасяния от вятъра прах, както и селското стопанство. Възрастните хора и онези с придружаващи заболявания, децата, бременните жени, домакинствата и общностите с по-ниски доходи и хората с други съществуващи рискови фактори са най-уязвими към здравните последици от замърсяването на въздуха, категоричен беше доц. Джамбов.

Продължителното излагане на замърсен въздух допринася не само за повишената смъртност, но и намалява качеството на живот и трудоспособност. Над 7% от общия брой години на живот с увреждания в страната ни се дължат на заболявания, свързани със замърсяването на въздуха, което ни нарежда на първо място в Европейския съюз, допълни още доц. Джамбов.

36% от българите са с лоша и неадекватна здравна грамотност. Това каза проф. д-р Анжелика Велкова от лекарска мрежа “Въздух за здраве”, като се позовава на проучване на СЗО, направено сред 17 страни от Европейския регион в периода 2019-2021 г. По думите й това нарежда страната ни отново на първо място с най-ниско ниво на здравна грамотност. Все още един от трима българи има трудности или големи трудности да се справя с информация, свързана със здравето.

Проблемът със замърсения въздух не може да бъде решаван на парче, каза д-р Александър Симидчиев, председател на сдружение „Въздух за здраве“. „В нашата организация сме се фокусирали само върху здравните аспекти на въздушното замърсяване, но то има и социални, и екологични аспекти“, каза той.

Зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски пък заяви, че почти половината от българското население пуши, употребява алкохол и е със затлъстяване, а мръсният въздух е допълнителната „капка отрова“, която води до онкологични и сърдечносъдови заболявания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: въздухздравеСЗО
Още от Здраве
Здравословни навици, ако сте над 40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Ton преди 3 седмици
Вредният елит ,като бъде унищожен,а той ще бъде,тогава и войните ще спрат,и въздухът ще бъде чист и за хората по справедлив живот ще има,и фалшиви ценности няма да има вече!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прахът идва от непрестанните строежи и унищожаването на растителността за стопански нужди.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо лекарите не отиват в полезния чист въздух на провинцията, Дивия Северозапад? Ако беше вярно, лекарите първи щяха да избягат от София и да идат в провинцията. По делата на лекарите ще познаете лъжите им. Ще направят конференция за въздуха, ще се разходят, ще вземат парите. Па ще се върнат в мрръсна София.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лекарчетата обичат мръсния въздух на София, купуват апартаменти за деца и внуци с парите на Здравната каса и не спират. Вдигнаха цената на апартаментите в мръснна и замърсена София. Плащат по 5 еврохилки за квадрат в града с мръсен въздух. Гори и планини - бол, чист въздух, екотрева за пасене и изворна вода за пиене, те искат в мръсния въздух на София да живеят.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мда , затова българина тича да живее в София на чист въздух , а и жилищата там са доста евтини ...
31
0
 
1
 
! Отговори
Социално дистанциран преди 3 седмици
Кмете, мий сk.апаните софийски улици!
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пича от снимката маха филтъра на цигарите, понеже е канцерогенен.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По-добре мръсен въздух отколкото война.Тъпчете ни с пластмасови домати от Туршия и укро зърно,което е обогатено с обеднен уран,а после въздуха бил виновен за онкологичните заболявания?!Лицемери!А нещо за експерименталните ваксини,които се отразиха зле даже на кралското семейство да кажете?
28
3
 
0
 
! Отговори
7 преди 3 седмици
И въпреки това се води борба за запазване на тецовете!Затваряйте ги,измориха ни!какво има да се умува?Парадоксът е,че най-високи заболеваемост и смъртност има при работещите там!*** като мухи!
27
0
 
0
 
! Отговори
Друг полезен и...т преди 3 седмици
Евала Джамбо Ибрикчи, добре, че сме ние та да могат Те да си правят каквото си искат с ония, ако ме разбираш ?;)
26
1
 
3
 
! Отговори
МНЗ предупреждава преди 3 седмици
Преждевременната смърт е резултат от нефункциониращата здравна система, а и на никого не му се живее в тикволандия.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пълни глупости.Ако беше вярно в Русе отдавна да е пусто, но понеже там е еко и имотите са безбожно скъпи.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има и много други, които са по-вредни. Примерно, да отвориш новините, и вътре Пеевски да ти говори за "мазно турско кафе", или пък да гледаш как Копейката пуска цинизми от най-високата трибуна на държавата. Когато си принуден да приемеш факта, че някакви си там прасета контролират живота ти, е много по-нездравословно.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Забравиха да споменат глобалното затопляне и климатичните промени. Козяците ще ви опъват ушите.
22
2
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 3 седмици
Фазер Буустерите - няма Нищо Общо! Ша Знаете!!
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да бе! Строителите превърнаха градовете в прашни презастроени гета, кметовете не мият улиците и режат дървета, операторите нацвъкаха канцерогенни GSM антени на всеки блок, обаче на докторите ТЕЦ-овете са им проблема! Продажни ***!
20
2
 
11
 
! Отговори
Космати опашати лъжи преди 3 седмици
Ало беше истина то би трябвало средния живот днес да е 55 години или по-малко! Тези модерни и агресивни замърсявания като сегашните ги нямаше преди, защото прабаба ми почина на 102 г., баба ми на 96, майка ми е на 88 сега! Всичко е въпрос първо на храна и второ на ДНА! Пак нещо са замислили здравословните бандити!
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фандъкова ни тровеше за да има работа за индианците, които гласуват за тях, вместо да се чисти качествено с техника
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цигарите са най-вредните.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
това докторите започнаха да се рекламират и да зарибяват за клиентела повече и от наркодилърите даже повече печелят и от тях това е самата истина толкова са се загрижили за здраветови, че искат да ви вземат всеки лев и да си купуват джипове електрически коли екзотични дестинации и апартаменти и за внуците но това е действителността днес