Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми

Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си
Обновена: 29 апр 2024 11:00 | 29 апр 2024 11:00, Анисия Иванова
18
Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми
Снимка: Bulgaria ON AIR

Здравните власти обявиха, че всички бременни жени ще могат да се ваксинират безплатно срещу коклюш. Това е превантивна мярка и един от начините за овладяване на ситуацията със заразата в страната. Междувременно случаите продължават да се увеличават, като 90% от тях са при деца.

"Надявам се ваксинацията да започне още в първия работен ден след празниците. За да бъде юридически точна и да имат точни указания личните лекари, трябва да има промяна в наредбата, която да излезе в Държавен вестник. Директорите на районните здравни инспекции ще определят местата и всяка бременна жена ще знае къде може да отиде да си направи имунизация", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че не трябва всички бременни жени да отидат да се ваксинират под строй. По думите му не е лошо решението на бременните да бъде консултирано с наблюдаващия им лекар.

"Коклюшът не е грип, не е Ковид, не се разпространява толкова мълниеносно. Затова приемаме по-спокойно нещата. Случващото се у нас се случва от година и половина в Европа. Няма да се натовари здравната система и да откриваме нови отделения. Мерките ни са насочени към това да предпазим основно най-малките и към имунизирането на бременните", заяви доц. Кунчев в "България сутрин".

Попитан за ваксинацията на възрастните хора, гостът посочи, че редовно ваксинирате през годините в голяма степен са защитени. Но има голям процент хора с много леко, дори безсимптомно протичане. Те обаче носят заразата.

Коклюшът е лятно заболяване и ще бъдат засегнати районите, които досега бяха по-слабо засегнати, стана ясно от думите на доц. Кунчев. Голяма част от случаите са в София, но това няма да остане така, на мнение е той.

"Няма да се стигне до драматични цифри. Няма да заключим децата по празниците вкъщи. Всяка мярка от Ковидното време е ефективна и ще свърши работа", посочи още главният държавен здравен инспектор.

От тази седмица се превеждат средствата, за да може в няколко лаборатории да се прави безплатна диагностика за надзор на заболяването. Коклюшът се доказва основно с PCR тест. Диагностиката ще бъде достъпна за важните за обществото случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от София
Нов протест срещу велоалея в центъра на София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Гний в ада, боклук преди 2 седмици
Кунчев, искам стадо динозаври теб да те ваксинират. Ежедневно. Отзад!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма логика деситилетия наред ваксините да са били ефикасни срещу коклюша и изведнъж да спрат да работят.Най-вероятно става въпрос за видоизменен.Там хамериканската лаборатория към ВМА не се ли занимаваше точно с коклюша?Да не говорим,че от разкрачено общество се скъсаха да пишат как щели да пуснат вирус на руските деца обаче е ясно,че това няма да хваща само руски както и ковид не хващаха само азиатци..Господ да пази всички български граждани и България!
14
0
 
4
 
! Отговори
Ама преди 2 седмици
Този експерт, защо не ни предупреди по-рано. Вече дори не знае, за какво да си бием ваксини, ама все бийте си ваксини.
13
0
 
6
 
! Отговори
Жители преди 2 седмици
Новите ваксини са поредното усвояване на средства за нищо. Така работят иновативните програми. От това ще живеем и умираме.
12
1
 
5
 
! Отговори
тестове, тестове,... преди 2 седмици
Важно е стадото да знае, че е болно до доказване на противното. Ковид, Маймунска шарка, Коклюш, Морбили,... Като направи държавата всяка сутрин като се събудиш и да даваш 5 теста (платени директно от сметката ти) за какво ли не и после ИИ да решава днес имаш ли право на живот (излизане от вкъщи). Колкото повече ни принуждават да се тестваме, все нещо ще изкача. И двама да с положителен тест (да се прави разлика с болен) вече е достатъчно за репресия и ограничаване на права.
11
0
 
11
 
! Отговори
Зор преди 2 седмици
За какво да се ваксинират, като новите ваксини не пазят? Кунчо пак се вихри нещо.
10
0
 
5
 
! Отговори
Лятно аболяване??? преди 2 седмици
Аз го карах през декември на 10-годишна възраст, преди много десетилетия. Точно на 31 декември около 18-19 часа получих най-тежкия пристъп със задушаване и посиняване (според майка ми). Беше на косъм сега да съм на 2 метра под земята. Въпрос на още няколко секунди само.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тея ваксини включват ли и зашита от ковид? Че само за една магарешка кашлица заслужава ли си
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ВАК сайт е се има опасни зарази.:))
7
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички ще се ваксат, що реват, щат или не щат, едни за едно, др. за друго.:))
6
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако бременните се ваксинират, ще предадат антитела на плода чрез плацентата и бебето ще е защитено от коклюш 3 месеца след раждането. Както ще бъде защитено и срещу всички болести, за които е ваксинирана майката.
5
1
 
24
 
! Отговори
Боцка преди 2 седмици
Последно, ще има ли томбола със смарт часовници за бременни жени.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз варвям само на докторчено, дето все е отзад на Биби Винету!
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Яко ши съ мре!
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Няма да се стигне до драматични цифри. Няма да заключим децата по празниците вкъщи. Всяка мярка от Ковидното време е ефективна и ще свърши работа", посочи още главният държавен здравен инспектор.-Сега го гледам кунчев един унил тъжен мило му е за ковита ,когато беше като палач по телевизиите и плашеше от сутрин до вечер.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Няма да се стигне до драматични цифри.." Ааа ,адаша (по фамилия) математик ,друго каза ....