Турция и Германия във война за... дюнера

Продажбите на немски кебап възлизат на около 7 млрд. евро годишно
25 юли 2024 16:43, Нели Христова
74
Турция и Германия във война за... дюнера

Германия и Турция кръстосаха шпаги относно дюнера, като Берлин се опъна на опитите на Анкара да даде на любимата улична храна същия защитен статут на ЕС като испанската шунка серано и неаполитанската пица.

Борбата за дюнера започна през април, когато Турция подаде молба за регистриране на името "дюнер" като свой "гарантиран традиционен специалитет" в цяла Европа, което означава, че етикетът може да се използва само от онези, които отговарят на определените производствени методи и спецификации за месото вътре.

Германия твърди, че това ще създаде големи бюрократични пречки и ще повиши цената на най-популярната храна.. Тъй като така наречената инфлация на дюнерите вече е експлозивен въпрос за разходите за живот в съзнанието на избирателите в навечерието на ключовите щатски избори през септември, Берлин наложи своето вето точно преди европейския краен срок в сряда.

Ако кандидатурата на Анкара бъде успешна, като дюнер ще може да се продава само говеждо и агнешко месо, "хоризонтално нарязани на котлети с дебелина 3-5 мм". Пилешките котлети биха могли да бъдат по-дебели при птичето месо, докато мляното месо ще бъде напълно забранено.

Възрастта на животните по произход и ножът за нарязване също трябва да отговарят на различни спецификации, както и подправките за мариноване на месото, според заявлението, спонсорирано от Международната федерация по дюнери в Истанбул, което твърди, че ястието е неразделна част част от "кулинарното наследство" на Турция.

Залозите са високи, като продажбите на немски кебап възлизат на около 7 милиарда евро годишно. Смята се, че всеки трети германец яде поне един дюнер на месец, но това става все по-тежко за портфейлите им.

Крайнолявата партия Die Linke, която призова парламента да въведе таван на цените на Dönerpreisbremse, казва, че цените на кебапите са скочили до 10 евро в някои германски градове спрямо 4 евро само преди две години.

Както Турция, така и Германия, с нейната 2,7-милионна турска диаспора, претендират да бъдат родното място на дюнера, тъй като сега той се консумира широко.

Деликатесът от тънко нарязано месо, изпечено на изправена скара, беше въведен в Германия от турски мигранти, които го гарнираха с нарязани зеленчуци и го намазаха с чеснов или чили сос.

Двукултурното му значение предизвика скандал в Германия по време на държавно посещение на президента Франк-Валтер Щайнмайер в Истанбул през април, където той си похапна дюнер.

Ако Турция успее в опита си за регистрация, новите правила ще имат "катастрофални последици за гастрономическия бизнес, както и за потребителите", каза Ингрид Хартгес, ръководител на Германската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, пред местни медии.

Тя каза, че няма нужда ЕС да се намесва в дюнерите, които вече попадат под "ясни и подробни" национални стандарти, определени през 1992 г.

Новите европейски регулации биха представлявали „намеса в германския пазар с осезаемо икономическо въздействие“, каза министерството на земеделието, ръководено от Джем Йоздемир, зелен политик с турски корени, пред германското издание на Politico.

"Това е атака срещу културната идентичност на Германия", каза берлинският социолог Еберхард Зайдел, който е написал книга за историята на дюнера, във всекидневника Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Въпреки това Германия произвежда главозамайващо разнообразие от рифове на домашния дюнер кебап, включително телешки и вегетариански варианти, сатирични разновидности на базата на картофи в Олденбург и леберкес месен кебап в Бавария. Някои магазини дори предлагат шоколадови дюнери за десерт.

Сега двете страни разполагат с шест месеца, за да намерят компромис, в противен случай Европейската комисия ще трябва да се произнесе по спора. Въпреки че Турция не принадлежи към Европейския съюз, трети страни могат да регистрират продукти за защита в блока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в дюнера и в пицата слагат съставки предвидени за хвърляне леко пред разваляне.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 44 Знаех си че ще се хванеш за произхода на доматите и краствиците и зелената салата. А ве, смееешник говоря ти че по принцип в дюнера има само български съставки. Не примерно риба тон или пермазан или черен хайвер, и т.н и т.н
44
1
 
11
 
! Отговори
40ko преди 1 месец
Мале, Малее *** шваби щом 1 дюнер в месеца ги удрял в джоба, значи са пpъднали в kофата и не стават за нищо!
43
4
 
6
 
! Отговори
хахахаха преди 1 месец
До Анонимен 42 На ПАЗАРА вече няма нито един БГ плод или зеленчук за твое сведение...И за наше съжаление...За защитаващите турските патенти,ще кажа да си помисляк ТЕ САМИТЕ КОЛКО БГ ПАТЕНТИ за храна говоря,за другото даже и не споменавам!!!!! си присвоиха,щото имат ДЪРЖАВА за разлика от нашата....разградена територия.И са НАЦИОНАЛИСТИ за разблика от нашите джендърясали топани.
42
6
 
7
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
По принцип дюнер ям само, ако всичко останало е затворено или много далеч от мен. Последната възможна опция. Кофти продукти, в много от случаите бракувани (за да е по-евтино). Обикновено след дюнер има посещение на веЦето, по обясними причини. В България да ям дюнер, при положение, че на всеки ъгъл има кебапчета, кюфтета и вариантите им ми се струва доста безсмислено.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 40 Ами в дюнера няма ли традиционното печено българско месо ве? В дюнера няма ли български краставици, домати , зелена салата, млечен сос, бг пържени картофи и препечена тънка питка? Кажи ве, смееешник ?
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дюнер и швабияния, нещо много са се объркали, илюзия, породена от многото мигранти.:))
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 36 Предпочитам вкусна традиционна българска храна,от падък. Други т..пи въпроси?
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дюнера, който се предлага в Гемрания е "измислен" в Берлин и е нагоден за местния пазар т.е се различава от това, което ще получш в Турция.
37
0
 
6
 
! Отговори
Карадаиъ преди 1 месец
Не може да бъде.Нали германия е центъра на развита европа?
36
2
 
13
 
! Отговори
Руски Трол преди 1 месец
Така или иначе 90% на дюнерите в Германия нямат нищо общо с турският му вариант. Просто трябва да започнат да го наричат нещо друго и всичко ще е точно. Прави са турците да си защитават марката...
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 35 А ти какво ядеш бе, хевиметалско наркоманско богаташче? Черен хайвер с шампанско ли?
34
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дюнер= на храна за социално слаби чалгари.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не всеки може да прави качествен дюнер. Много хора не са опитвали качествен дюнер и вече са предубедени че дюнерът не е качествена храна. Това е все едно с шкембе чорбата. На много места съм ял шкембе чорба из различни градове, но като телешката шкембе чорба като на гостилници "Гюрлата" във Варна няма като вкусотия! Ония другите ми са някаква имитация на шкембе чорба. Който е от Варна знае за какво говоря. Не познавам варненец да не е опитвал шкембе чорбата в гостилници "Гюрлата"
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таква гад като дюнер и китайско не хапвам ако ще да не съм ял от два дни. Швабите да се разправят с ча л ите кой дюнер ( по мия ) е по оригинален. Боли ме ,,дюнера''
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дюнера с качествени продукти не е лоша храна аз ги харесвам и си купувам но само от определени места
30
0
 
7
 
! Отговори
М преди 1 месец
Вие изобщо четете ли какво пишете? " Пилешките котлети биха могли да бъдат по-дебели при птичето месо". А пилешките котлети от свинско месо какви могат да бъдат? Журналист стана обидна дума. Бива да сте неграмотни ама ...
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до Дървен философ 14, Ял съм дюнери на няколко места из България.. но един дюнерджия ме впечатли със страхотния си дюнер на Женския пазар в София. Такъв вкусен дюнер не бях ял. Хапвам му аз от дюнера и вече не се сдържам и го запитвам( видимо не беше българин).Откъде си? Ирак. От колко време си в България? 30 години. От колко време се занимаваш с това? От 35 години.Чичака иракчанин майстор наистина. Месото му имаше вкус на месо печено на жар, хрупкава арабска питка. Арабите са големите майстори
28
0
 
2
 
! Отговори
еми преди 1 месец
До ТоптатТоптанКиселоМлтова с киселото мляко се случи още когато бяхме зад желязната завеса. Тогава гърците си го рекламираха по целия свят, ние съответно нямахме този шанс
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хи-Хи! Амчи то не е лесно да правиш и продаваш дюнери в Германия! Гледаш първо месото - да е от свободно животно, после газта да не е руска, после ножовете да са обезопасени, опаковката да е от рециклирани материали, зеленчуците да са био, хладилниците да са с ИИ за икономия на ток, и цената като за германец е такава. Ако в Брюксел е по-евтино, трябва да се види защо. Да не се прави дъмпинг случайно? Ха-Ха!