Турция и Германия във война за... дюнера

Продажбите на немски кебап възлизат на около 7 млрд. евро годишно
25 юли 2024 16:43, Нели Христова
74
Турция и Германия във война за... дюнера

Германия и Турция кръстосаха шпаги относно дюнера, като Берлин се опъна на опитите на Анкара да даде на любимата улична храна същия защитен статут на ЕС като испанската шунка серано и неаполитанската пица.

Борбата за дюнера започна през април, когато Турция подаде молба за регистриране на името "дюнер" като свой "гарантиран традиционен специалитет" в цяла Европа, което означава, че етикетът може да се използва само от онези, които отговарят на определените производствени методи и спецификации за месото вътре.

Германия твърди, че това ще създаде големи бюрократични пречки и ще повиши цената на най-популярната храна.. Тъй като така наречената инфлация на дюнерите вече е експлозивен въпрос за разходите за живот в съзнанието на избирателите в навечерието на ключовите щатски избори през септември, Берлин наложи своето вето точно преди европейския краен срок в сряда.

Ако кандидатурата на Анкара бъде успешна, като дюнер ще може да се продава само говеждо и агнешко месо, "хоризонтално нарязани на котлети с дебелина 3-5 мм". Пилешките котлети биха могли да бъдат по-дебели при птичето месо, докато мляното месо ще бъде напълно забранено.

Възрастта на животните по произход и ножът за нарязване също трябва да отговарят на различни спецификации, както и подправките за мариноване на месото, според заявлението, спонсорирано от Международната федерация по дюнери в Истанбул, което твърди, че ястието е неразделна част част от "кулинарното наследство" на Турция.

Залозите са високи, като продажбите на немски кебап възлизат на около 7 милиарда евро годишно. Смята се, че всеки трети германец яде поне един дюнер на месец, но това става все по-тежко за портфейлите им.

Крайнолявата партия Die Linke, която призова парламента да въведе таван на цените на Dönerpreisbremse, казва, че цените на кебапите са скочили до 10 евро в някои германски градове спрямо 4 евро само преди две години.

Както Турция, така и Германия, с нейната 2,7-милионна турска диаспора, претендират да бъдат родното място на дюнера, тъй като сега той се консумира широко.

Деликатесът от тънко нарязано месо, изпечено на изправена скара, беше въведен в Германия от турски мигранти, които го гарнираха с нарязани зеленчуци и го намазаха с чеснов или чили сос.

Двукултурното му значение предизвика скандал в Германия по време на държавно посещение на президента Франк-Валтер Щайнмайер в Истанбул през април, където той си похапна дюнер.

Ако Турция успее в опита си за регистрация, новите правила ще имат "катастрофални последици за гастрономическия бизнес, както и за потребителите", каза Ингрид Хартгес, ръководител на Германската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, пред местни медии.

Тя каза, че няма нужда ЕС да се намесва в дюнерите, които вече попадат под "ясни и подробни" национални стандарти, определени през 1992 г.

Новите европейски регулации биха представлявали „намеса в германския пазар с осезаемо икономическо въздействие“, каза министерството на земеделието, ръководено от Джем Йоздемир, зелен политик с турски корени, пред германското издание на Politico.

"Това е атака срещу културната идентичност на Германия", каза берлинският социолог Еберхард Зайдел, който е написал книга за историята на дюнера, във всекидневника Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Въпреки това Германия произвежда главозамайващо разнообразие от рифове на домашния дюнер кебап, включително телешки и вегетариански варианти, сатирични разновидности на базата на картофи в Олденбург и леберкес месен кебап в Бавария. Някои магазини дори предлагат шоколадови дюнери за десерт.

Сега двете страни разполагат с шест месеца, за да намерят компромис, в противен случай Европейската комисия ще трябва да се произнесе по спора. Въпреки че Турция не принадлежи към Европейския съюз, трети страни могат да регистрират продукти за защита в блока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
11
 
! Отговори
Немски Мазен Салам преди 1 месец
Хахаха Германските прассеетаа само дюнерите им останаха. Всичко друго преебахха. Каква държава бяха, а какви станаха. Така е от лакомия да са номер едно в Европа. Айде да пуснем мигранти да ни работят, ето ви мигранти. Айде да лапаммее на Путин да има евтина газ, ето ви и Путин с войните, и газ та се къса от газ. Айде да спрем ядрените централи, ток от слънце и вятър по-евтин и по-чист със субсидираните ВЕИ-та дето изкривиха целия пазар, ето ви ток ама нещо не е много евтин. Та сега и дюнерите
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хранта ... на станатааааа!
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 18 Единствения пррост си ти.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 18 Казваш npocтoтuя, ама налагат такова стандартизиране и благодарение на това не можеш да ядеш някогашните сочни нашенски кебапчета, защото задължително в каймата трябва да има не-знам-какъв процент соя, задължително е за стандартите на ЕС. Щом сме се хванали на това хоро, ще скачаме така, както свирят.
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ужасяваща храна и от към култура и от към калории ...
21
0
 
5
 
! Отговори
аркадаши преди 1 месец
Дьонер махт шьонер ! = реклама на турска дюнерджииница в Мюнхен
20
2
 
9
 
! Отговори
Сус, бре! преди 1 месец
И дюнерът, и киселото млЕко, и различните видове ракия са автентични древни македонски храни и напитки!
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До САЙМЪН ЦИПИС 12 Само че всички тези древни старини са отпреди идването на гръцките племена на Балканите, а старините от Късната Античност и Ранното Средновековие (Византийската империя) са артефакти от ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ, гръцкото население е било само известен процент от общото население на тази империя, а императорите са били римляни, арменци, славяни западноевропейци (кръстоносци) и някои гърци.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
стандартизиране на ястие е най-голямата простотия която бях чувал някога
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ч.итаците да л.апат свински дюнер :)))
16
0
 
9
 
! Отговори
ТоптатТоптанКиселоМл преди 1 месец
Културната идентичност на България и киселото мляко. Някой сеща ли се за този проблем? Гърците на бърза ръка го обявиха за гръцко и вече цяла Европа го знае като такова, а в това, което е на нашия пазар пък липсва прословутият бацилус булгарикус. Това беше установено при проверка не много отдавна, но до днес никой не успява да задължи търговците да пишат на кофичките "Имитиращ продукт"!
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави са, в оригалния турски дюнер няма пържени картофи един тон, пилешко месо и пет вида соса които да прикрият вкуса на разваленото место което се е въртяло 72 часа на шиша!
14
4
 
6
 
! Отговори
дървен философ преди 1 месец
Тюркиетата малко се уливат. Дюнера е изначално арабски, в близък до сегашния му вид се трансформира в Османската империя, впоследствие се появяват куп разновидности. Могат да претендират само за определена разновидност, както при ракията. Тя също е арабска, но някои държави наблягат на производството и става традиционна за тях. Но когато ракии получават защитен статут, той е за определени разновидности, а не за ракия като общо понятие.
13
2
 
11
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Мене ме гну.с да ям такова нещо, щото само като видя кой го продава и...не, мерси. Ама гледам бал.амите не ги стряска, опашки правят...Да им е сладко. А Дойчото война правил...с доскорошните му ро.би. Дойчо, Дойчо, какво направиха с теб, Дойчо?
12
4
 
4
 
! Отговори
САЙМЪН ЦИПИС преди 1 месец
НЯМА ДУНЕРРР.........ТОВА Е ГРЪЦКИЯ ХИРОС / ГИРОС , И НЯКЪДЕ ИМА АРАБСКИ САНДВИЧ.....ТУРЦИТЕ НИЩО НЕ СА СЪЗДАЛИ..САМО СА КРАЛИ ГРЪЦКИ ЗЕМИ И ГРЪЦКИ АРХИТЕКТУРНИ ПАМЕТНИЦИ, С КОИТО ДНЕС ПРАВЯТ ТУРИЗЪМ , ДОРИ и ГРЪЦКА МУЗИКА ПУСКАТ ПО КЛИПОВЕТЕ СИ .
11
2
 
13
 
! Отговори
Ник преди 1 месец
Какво се карат?! Македонски е!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато те ни прибират парите не им пука, че всико се оскъпявало, а сега ще ни оскъпят евтините китайски стоки, тока ни оскъпиха в пъти и т.н.
9
2
 
11
 
! Отговори
Германия Днес преди 1 месец
Бабо Меркел где така? Бързам за джамия Мустафа!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко демократично!
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредното западняшко лицемерие.