Еманюел Макрон пристигна в разтърсваната от насилие Нова Каледония

Бунтовете избухнаха заради изменение на френската конституция
23 май 2024 07:50, Анисия Иванова
42
Еманюел Макрон пристигна в разтърсваната от насилие Нова Каледония
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът Еманюел Макрон пристигна в Нова Каледония рано тази сутрин на посещение, което има за цел да възстанови диалога и да ускори възстановяването на реда на френския архипелаг в южната част на Тихия океан след седмица на насилие, предаде АФП.

"Моето желание... е да подкрепя хората, за да може мирът, спокойствието и сигурността да бъдат възстановени възможно най-бързо", заяви той на слизане от самолета, и добави, че е дошъл с "голямо уважение и смирение".

Президентът промени графика си, за да измине около 16 000 км, подтикнат от най-тежкото насилие в Нова Каледония от 80-те години насам. Визитата, която се очаква да продължи само един ден, ще му позволи да види разрушенията от първа ръка. Очаква се той да настоява за подновяване на преговорите между местните лидери, разделени от въпроса за независимостта от Франция, и да благодари на френските сили за сигурност, които се опитват да възстановят реда.

Макрон се срещна с представители на местните власти и заяви, че в Нова Каледония са изпратени 3000 служители по сигурността. По думите му ще останат там толкова дълго, колкото се счита за необходимо, дори ако това означава да останат там по време на Летните олимпийски и параолимпийски игри, на които Париж и други части на Франция ще бъдат домакини от края на юли.

Макар да заяви, че не смята, че настоящото извънредно положение трябва да бъде удължено, той каза, че то ще бъде отменено само ако всички политически лидери призоват барикадите и пътните блокади да бъдат свалени, предаде АП.

Насилието избухна на 13 май, когато френският парламент в Париж обсъждаше изменение на френската конституция, за да направи промени в избирателните списъци на Нова Каледония. Националното събрание одобри законопроект, който наред с другите промени ще позволи на жителите, които са живели в Нова Каледония поне 10 години, да гласуват на провинциалните избори, припомня БТА.

Противниците се опасяват, че мярката ще облагодетелства профренски настроените политици в Нова Каледония и допълнително ще маргинализира канаките, които някога са страдали от строга политика на сегрегация и широко разпространена дискриминация, отбелязва АП

От десетилетия съществува напрежение между канаките и потомците на колонизаторите и други хора, които са се заселили на територията с население 270 000 души и искат да останат част от Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от ЕС
Образование в Европа? Скъпи студенти, платете си и се приберете у дома
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
мИкрон! преди 3 седмици
Вместо да даде СВОБОДА и независимост на този НЕФРЕНСКИ народ, той се опитва да запази френския империализъм и колониализъм на тази територия.
38
1
 
5
 
! Отговори
льо петит президент преди 3 седмици
мИкрон е пристигнал в Нова Каледония с "голямо уважение и смирение"....да се смееш ли или да плачеш???!!!Толкова ги уважава че е пуснал армията и полицията да ги"УВАЖАВАТ" ...
37
0
 
2
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 3 седмици
..и си води записки...
36
0
 
1
 
! Отговори
Мосю Мюкрон преди 3 седмици
Моето желание-Никела,никела и още един път никела,а вие сте разходен матреал!
35
0
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 14 "На три пъти Франция им предлага свобода..." - пращайки 2000 военни, при население 290 000,да следят за "нередности" по време на референдумите за независимост. Неслучайно последните бяха бойкотирани от местното население.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ла суис Нова Каледония!
33
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Свобода за Нова Каледония!
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лично е отишъл да усмири бунтуващите се с демократични палки,сълзотворен газ,стоп патрони!
31
3
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
Имам нужда от услуга. Нямам кинти и оставам без интернет следващият месец. Ако някой има едни някакви си десет евро и воля да ми помогне,то нека влезне в REGLO MOBIL , които са телефонен оператор на супермаркетите LECLERC FRANCE и ми плати услугата . Телефонният номер за зареждане е 0033 7 803 77 55 8 и отговаря на името ми Vesselin Dimitrov. . Предварително благодаря!
30
1
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Българите подкрепят борещите се за свобода от смра'д'ливия френски ботуш в Нова Каледония! Вън френските окупатори и тирана Макрон от свещените земи!
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 14:Ти по себе ли съдиш за другите какви са?Ти си от "а бе,квичащите едеоти",защото не си прочел защо протестират хората там.Хубаво прочети и после пиши,за да не се излагаш.
28
1
 
23
 
! Отговори
Нане Вуте преди 3 седмици
Като е толкова голям защитник на демокрацията, що не им даде независимост на канаките, а им праща главорези??? *** ценности!
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ужасно е в 21-ви век да има колонии.
26
3
 
22
 
! Отговори
редно е преди 3 седмици
Чичко Вова да прати танкове и ракети на на конаките, с които да се защитават от колонизаторите.
25
1
 
34
 
! Отговори
хаха преди 3 седмици
Не знаех, че да имаш колония е европейска ценност?! Как само им лъсват задните части на тия "демократи и борци за свобода и независимост".
24
2
 
43
 
! Отговори
Хах преди 3 седмици
Франция не спира да "осъжда" руската агресия в Украйна, но с какво право тя владее земи на другия край на света? Това не е ли агресия спрямо населението там? Западното лицемерие и двойни стандарти са безгранични.
23
1
 
26
 
! Отговори
Скоро преди 3 седмици
Делегация от Крим тръгва към Нова Каледония.
22
32
 
6
 
! Отговори
Рулигофрен преди 3 седмици
Ако премахнем всички неруски народи и техните територии от Русия,то руската територия ще стане колкото тази на Германия.Руснаците са хубави хора,но когато не са ти вкъщата.А най-дори са когато са студени.Украинците добре се грижат да ги връщат студени на руските мамомчки.Усилено произвеждат руски вдовички,които пък си взимат за мъже от новите руснаци от Сенегал,Конго,Руанда или направо някой киргиз.Браво на Путин.Оправи цяла Русия с един замах.
21
1
 
28
 
! Отговори
КАЛАКУТА преди 3 седмици
Ша прати доброволци да защитават френския девиз: Свобода,Равенство,Братство
20
22
 
7
 
! Отговори
РьонеСъпротивата преди 3 седмици
Кога чеченците и афганците се бореха за свобода и независимост русофилите не квичаха.Когато украинците искаха да са далече от великата ***,руските *** говореха за тероризъм и насилие.В Нова Каледония,обаче,там вече е независимост и свобода понеже французите са империалисти,но русснаците не са?Сякаш в състава на руззия не влизат поне още 20 различни страни?***...мицата ви безлична!А сега и хиляда минуса да ми наслагате,пак няма да промените фактите.Можете само да ми седнете на БГ РУК!