Полша получава 137 млрд. евро от ЕС след старта на съдебната реформа

Достъпът до средствата ще даде тласък на инвестициите в икономиката
73
Полша получава 137 млрд. евро от ЕС след старта на съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Полша ще получи достъп до 137 милиарда евро от фондовете на ЕС, след като новото правителство на страната започна да прилага реформи, които според него ще възстановят независимостта на съдебната система, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Размразяването на средствата беше обещание на проевропейското коалиционно правителство на министър-председателя Доналд Туск. Достъпът до тях ще даде тласък на инвестициите в икономиката, засегната от последиците от войната в Украйна и от слабостта на големия търговски партньор Германия.

"Имам добри новини", заяви Фон дер Лайен на пресконференция във Варшава. "Следващата седмица колегиумът на комисарите ще обяви две решения за европейските фондове, които в момента са замразени за Полша. Тези решения ще доведат до отпускането на 137 милиарда евро за Полша".

Полша ще получи достъп до близо 60 милиарда евро от фондовете, предназначени за възстановяването на страните след ковид пандемията и за отказването им от изкопаемите горива. Варшава ще може да се възползва и от около 76,5 милиарда евро от кохезионните фондове, предназначени да помогнат за повишаване на жизнения стандарт в най-бедните страни членки на Европейския съюз.

"Това са много пари, които ще използваме добре", каза Туск. Предишното правителство, ръководено от националистическата партия "Право и справедливост", спореше дълги години с ЕС заради реформите, които според критици са увеличили политическото влияние върху съдилищата.

В резултат на това Брюксел блокира достъпа на Варшава до фондовете и заяви, че Полша трябва да изпълни ключови задачи по отношение на независимостта на съдебната си система, за да получи достъп до средствата отново.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: полша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС не корумпира
66
1
 
0
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Това се очакваше. ПИС не във всичко е слушал ес, затова блокираха на Полша кинти под разни претексти. дойде камарад на фонсмешна и хоп, получават кинти. Тези в ес никога на се крили, кое правителство харесват и кое не, това бе важно, а не кой народ кого избира. туск няма да работи за Полша. ес вече е вреден, но пустите му/ни пари...
65
0
 
1
 
! Отговори
Ами да, преди 2 месеца
След като оня ден на един от протестните трактори се вееше надпис: "Путин, разчисти украйна и брюксел!" със знаме на Съветския съюз. Потърсете в изображения.
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
подкупват ги да отворят границата с Украйна
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А ние ще гледаме и ще подсмърчаме,защото у нас съдебна реформа няма,няма и да има,щом тия,които бяха подчинили съд и прокуратура,са решили да я правят,уж.
62
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дърта акушерка раздава парата на Европа :)))
61
4
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Една и съща гнуссна история навсякъде! Съдебни реформи до дупка - докато юдео-ционисти не овладеят напълно отделната държава! За да нямат опозиция! Това е тирания - не демокрация!
60
1
 
10
 
! Отговори
Дайте и насам преди 2 месеца
Абе къде е печатницата в Люксембург, обадете се нека и ние да получим 5-6 тира с хартия, нека получим, почти приключваме с демографската реформа, превземаческата реформа и васалската реформа. Пратете 5-6 тира с пари насам. Ама да стигнат до хората не само до София, че там потъват яко.
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поляците ги подготвят с второ поръчение - помощ за украйна с човешка сила.
58
0
 
2
 
! Отговори
МВР да си кажат преди 2 месеца
МВР да си кажат за ромите които ги карат да следят и убиват Българи! Държавата финансира тежки престъпници под пагон!Цяла мафия са!
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А а това, е при нас не признаха лигитимна подписка за референдум? Нещо? Нищо!! Има защо Норвегия и Швейцария, да не искат в ЕС. Има защо Дания и Швеция да не искат и да нямат евро.
56
0
 
9
 
! Отговори
Смърт за Христо Хрис преди 2 месеца
Братя българи! Не се давайте на тая ДОЛ ОПРОБНА ИЗMEТ! Действат, както са ни учили Асен и Петър, Левски и Ботев!
55
1
 
15
 
! Отговори
Урсулю Фродолайнен: преди 2 месеца
Който слушка ще папка! Щурци, скакалци и брашняни червеи! ЛГБТИФКШ + прайд всеки ден! 18С за всички! Никакво къпане! Само 4-точково парфюмиран! Смяна на националния флаг с жълтосиния парцццал на Уссрайна! Истерично К8и4ене Слава Кокаине! 24/7 внос на афганистански и сирийски инджИнерита,ракетни специалисти и микробиолози! Никакви крави и бебета заради въглеродния отпечатък! Никакви руски стоки,книги,имена,ресурси и дори споменаване! Министерството на Истината ще съобщава правилните новини!
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И е - някой ден ще те на еря и ще покажа на народа, колко го мразуш и това ще ти е!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Христо Христо - Ммакни,щ бе, пce долно антибългарскооооо! Няма демокрация. . Непряка демокрация е фашизъм с екстра стъпки и нищо повече!
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези пари са като отрова.
51
7
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 31 "Да дадат парите на най-бедната страна в ЕС - нашта" - такива ненужни про'с'таци като ТЕБ никаква помощ не заслужават. Само мачкане до 10то коляно!
50
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 50 "Никой не е гласувал за Урсула от вас." - нарича се непряка демокрация. И колкото да се опитваш да изтъркаш вината за избора на Урсулата от себе си, не можеш. Всеки гласувал за евроатлантизъм 2019г е гласувал за Урсулата. Факт.
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние без пари си подарихме съдебната система
48
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 47 Няма. защото заради боко и копейките нищо не може да стане. Иначе тези 137 млрд щяха да са за нас