България и Румъния са на дъното на класацията по дигитални умения в ЕС

Групата 16-24 години най-добре се справя
22 фев 2024 16:33, Анисия Иванова
37
България и Румъния са на дъното на класацията по дигитални умения в ЕС
Снимка: БГНЕС

55 процента от хората в Европейския съюз на възраст от 16 до 74 години са имали поне основни общи цифрови умения през 2023 година, сочат най-новите данни на Евростат.

Анализът показва големи различи между страните-членки, като първенец е Нидерландия с дял от 83 на сто.

В дъното на класацията по този показател са България - с 35,5 и Румъния с 28 процента, съобщава БНР.

Освен Румъния и България, Полша също е с най-малко хора на възраст от 16 до 74 години с основни общи цифрови умения, като делът им е малко над 44%.

Данните на Евростат сочат още, че по-ниски дигитални умения са регистрирани сред по-възрастните хора в Европейския съюз.

За разлика от групата 16-24 години, които са с най-добри показатели и сред мъжете, и сред жените - съответно 68 и 72 процента.

Контрастът в различните възрастови групи е силно изразен. Например, 71% от жените на възраст 25-34 години, притежават поне основни цифрови умения в сравнение със само 25% от тези на възраст 65-74 години.

При мъжете в тези възрастови групи делът е съответно 69 и 33 на 100.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ало БТВито ли е. /Не, Днес е. /Е вие си знаете.
29
4
 
4
 
! Отговори
Нео преди 1 месец
Погледнете в някой ресторант някой пъпчасал самосвал - програмист с някоя доста финна и наджукена , последния път като го видях се изсмях и понеже стана спречкване се наложи да му строша няколко зъба и капачката на улицата на програмиста, приятелката му го заеба от страх и избяга пеша и си хвана такси , това е любовта на живота на програмистите, в реалността не са годни за да си вържат и маратонките.
28
3
 
2
 
! Отговори
Нео преди 1 месец
До 31 коментар Как да нямате жени , не малко наджукени ви харчат заплатите за парцалки и почивки , а в фитнеса се смеят , чв приятеля им е програмист по професия, но инвалид с живота с болести и разбира се прекрасен за тях в леглото защото не му става , единственото за което ставаш временно е да поддържаш някоя татуирана фитнес особа прищевките и , след което ставаш на тор ти си нищо , драскач на клавиатура.
27
4
 
1
 
! Отговори
Нео преди 1 месец
До 26,27 коментар Днес кажат 3 нови самолета с интересни бежанци от затворите в Брюксел и Австрия , вземете вазелинче за жените си , и взимайте по една метла да метете до креватите защото бежанците са с бради до колене и ви стане космато програмисткото жилище.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям смях, Запада, ах запада, и той е грамотен колкото истока,:))
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До маалатъ : знам 85 годишна, дето се развлича да учи джаваскрипт, защо за 65 годишната да е невъзможно?
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Нео 24 : Ех, слугинска злоба. Нали знаеш че нищо не зависи от теб, и ти не си тоя който казва как живеем? Знам, не ти се вярва, защото живеем в различни светове, които са толкова далече, че даже не се виждат. Остани със здраве, и вложи енергията си да се пообразоваш, вместо да гориш от злоба и завист.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Нео, жените в товето семейство са провал и описваш тях. Никой тук няма нужда да знае какви са. Очевадно и мъжете в тоевто семейство са провал. Виж се какъв червей си :) Ненужен. Трупен. Разкарай се от континента. Не ставаш :)
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че кои са на първо място в ЕС ?
21
5
 
4
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Е, вие искате от 65 годишна баба, в най-бедната държава от ЕС, която се бори ежедневно за физическото си оцеляване да притежава умения на начален програмист???? Абе вие друга рабата немате ли, че съ занимавате с глупости????
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Нео : Не от супермаркета, ако това питаш. Част от нещата сам си отглеждам, друга част купувам директно от ферми и мандри, на които се доверявам. Остави, не е за теб.
19
6
 
1
 
! Отговори
Нео преди 1 месец
До коментар -19Абе догиталнкте хора ти като не ядеш ГМО откъде пазаруваш ??? Да не би да имаш прасе в кухнята или някой ти доставя чисто месо ? Всички дигитални ИТ сте с големите кореми , увредени стави , и пъпчасали , та ти няма да доживееш нищо защото един обикновен човек в Сибир живее до 90 без лекарства , заради чистия въздух, храна , вода , и не облъчен промишлена радиация каквато има в всички мегаполиси.
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15 : Ако не си разбрал - буболечките и ГМО са за изхранване на "излишното" население. Тротинетките са за тези, дето не могат да си позволят автомобил. И ..... опасявам се, че ние, хората с дигитални умения, не попадаме в нито една от тези категории.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15 : Споко, скоро няма да имаш работа и няма да плащаш данъци. Мястото на неандерталците е от другата страна на Средиземно море, така че човека правилно те прати там.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1 - Нека не говорим от първо лице. Виновните за тези неща са си още живи, в голямата си част.
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 10 - Интересно ми е, как ще ме гониш от МОЯТА земя. Не е "нашата". Не си прави грешната илюзи, че щом плащам данъци, ти имаш право върху земите и имотите им. Яж си скапаното ГМО, карай си ел. тротинетката и си гелосвай мустака. Надявам се, бубуте да са ти по вкуса.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бил Гей - Сега ще ти кажат, че щом не си минал 100 часа курс за работа с Ексел, значи си дигитално неграмотен. Аз съм работил точно 6 часа с Word ... Повече няма да си го причиня. Да се занимава секретарката.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама как - нали уж бяхме с голяма ИТ индустиря и даже сме толкова напред, че 29% от ИТ специалистите били жени ... оууууу! Ясно ясно :)
12
3
 
5
 
! Отговори
Бил Гей преди 1 месец
Как и кой изчисли тези проценти? И какво означава ,,дигитални умения"? Зад тези цифри може да се крият различни неща. За какво всъщност става дума?
11
5
 
3
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Чакайте дъното ще бъде като приемем еврото с тези ниски доходи,тогава ще е шока.