Хиляди студенти ще протестират в Лондон срещу студентските такси

Ще се включат учащи се от 40 университета на Острова
19 ное 2014 09:39, Елка Василева
6
Хиляди студенти ще протестират в Лондон срещу студентските такси
Протестите през 2010 г. Снимка: архив, Reuters

Хиляди студенти от цяла Великобритания ще участват днес в демонстрация в Лондон с искане за отмяна на таксите за обучение. В протестната акция ще се включат студенти от над 40 университета на Острова, предаде БНР.

Участниците в шествието, което ще премине през центъра на Лондон и ще завърши пред парламента, ще поискат да бъде възстановено безплатното висше образование в Англия.

За разлика от други части на Великобритания таксите в английските университети могат да достигнат до 9 хиляди паунда на година. Шотландците не плащат за своето висше обучение, докато в Уелс студентите получават солидна финансова подкрепа от местните власти.

Очаква се студентската демонстрация да бъде най-голямата след 2010 година. Тогава след решението на парламента да бъдат увеличени университетските такси се стигна до сблъсъци с полицията в Лондон.

Хати Крейг от "Националната кампания срещу таксите и съкращенията", която е сред организаторите на днешната акция, отбелязва, че за студентите залогът е много висок.

„Под заплаха сега е поставено самото бъдеще на нашата система за обществено образование. Ние искаме система, която да е демократична, която е финансирана от държавата, която е справедлива и дава възможност на всеки, който иска да учи, да има достъп до нея“, каза Хати Крейг.

Ново официално проучване предупреждава, че три четвърти от студентите в Англия няма да могат да изплащат заемите, които са взели, за да покриват разходите по своето университетско обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
35
 
! Отговори
Дюбел преди 9 години
Е нали при демокрацията всичко беше платено? Какво е това безплатно образование? Утре може и безплатно здравеопазване да поискат. Комунисти неедни.
4
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
браво на децата и аз плащам 9000 паунда такса в англия ....
3
0
 
38
 
! Отговори
родител преди 9 години
До офертаТаксите за англичани в Шотландия не се поемат от шотландците и е платено.
2
2
 
34
 
! Отговори
оферта преди 9 години
Могат да се запишат студенти в Шотландия или Уелс,както немци учат например у нас.
1
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що си биете студентите бе,,"демократи"............бах тая демокрация.......