Годината започва с шеметни рекорди за Daimler

Печалбата на компанията се повишава с 5% до 2,13 милиарда евро
Обновена: 30 апр 2012 09:07 | 27 апр 2012 16:41, Бойчо Попов
5

И най-силният конкурент в сегмента - Volvo Truck, е продал в началото на тази година повече камиони, докато Scania отчита спад на продажбите.

По-слабо от миналата година се развиват по-малките поделения на Daimler - транспортните автомобили и автобуси, тъй като търсенето в Европа намалява драстично. Автобусното подразделение си остава „проблемното дете“ на концерна. Традиционно слабото в тази област поделение отчита за първите три месеца на годината оперативна загуба от 103 млн. евро след загуба от 33 млн. евро година по-рано. Приходите спадат с 12 на сто.

Същевременно компанията потвърждава прогнозата си за текущата фискална година. Коригираната оперативна печалба се очаква да достигне с 9 млрд. евро отново рекордното ниво от 2011 г. Продажбите на коли и приходите от тях ще надминат най-добрите резултати, постигнати през 2001 г., тласкани от бума на развиващите се пазари, като Китай, и от продължаващото възстановяване на търсенето на търговски превозни средства в Северна Америка.

Европейският лидер на пазара на автомобили VW, към който спада и директният конкурент на Daimler - Audi, също обяви значителен ръст на печалбата през първото тримесечие.

Междувременно щутгартският автомобилен производител не е обект на инвеститорски интерес.

„Ние не сме кандидат за поглъщане", заяви главният финансов директор Бодо Юбер в конферентен разговор с журналисти, цитиран от Ройтерс. Той е напълно доволен от сегашната акционерна структура и не знае нищо за промяна в собствеността на правата на глас при основния арабски инвеститор Aabar. По принцип обаче всеки нов акционер бил добре дошъл при Daimler.

По-рано се появиха информации, че емирство Абу Даби иска да се оттегли от участието си в автомобилния концерн Daimler. Държавният фонд Aabar ще се оттегли от базираната в Щутгарт компания, предаде Ройтерс. Преди това и Manager Magazin писа за тази възможност.

Още новини за автомобилния пазар четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

« Предишна12


5
Още по темата: Daimler
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето едно доказателство че "Който го може - го може!" напук на песимистичните обитатели (и оптимисти на банковите влогове) на България. Криза ли - не, не важи за мен!
4
1
 
5
 
! Отговори
работник с потник преди 12 години
"И тук обаче маржът на печалбата намалява от 6,6% преди година до 5,2%." БГработодателите под 500% марж на печалба считат за загуба!:))))) Как ще споделят с работниците каквато и да било печалба! Та те работниците с потници трябва да им благодарят че поне им дават за храна и топло през зимата средства. ТЕ РАБОТНИЦИТЕ ИМ СА РОДЕНИ ЗА ДА ИМ СЛУГУВАТ!
3
2
 
4
 
! Отговори
DeDe преди 12 години
Абе Мерцедеса си е мерцедес ! Завистчиите да започнат оплюването ......с е г а !!!
2
1
 
3
 
! Отговори
tsps преди 12 години
Това е SLS
1
1
 
3
 
! Отговори
az преди 12 години
Ba.ti SLR-a...

Спонсорирани публикации