Туроператори искат 9% ДДС за пакетни услуги и тази година

От днес ставката за този вид услуга е 20%
2 юли 2024 13:22, Анисия Иванова
18
Туроператори искат 9% ДДС за пакетни услуги и тази година
Снимка: БГНЕС

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. От днес ДДС за този вид услуга е 20 на сто.

Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата.

От 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се връща от 9 на 20%. Това беше оповестено в края на миналата година, когато всички туристически пакети са били договорени, а голяма част от тях - продадени на предварителните продажби, припомня Даниела Стоева, заместник-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, съобщи БНР.

"Тези 11% разлика в ДДС-то ще бъдат изцяло за сметка на бизнеса, който ще понесе доста значителни загуби по средата на годината. Допълнително ще създаде и счетоводен хаос при отчитането, особено на сделките, които сега ще се случват преходно между двата месеца - юни и юли".

Удължаването на действието на 9-процентната ставка на ДДС за туристическите пакети до края на годината може да стане и със задна дата, ако се предприемат мерките сега, тъй като има конституиран парламент и избран председател на Народното събрание, каза още Даниела Стоева:

"Тук ние ще видим дали политиците поемат своята отговорност, така, както се представят в предизборните си кампании".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: туризъмДДС
Още от Общество
Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
еееееее преди 1 ден
аре 20 процента и за кръчмарите, *** и богопомазаните
16
0
 
7
 
! Отговори
Ром'с преди 1 ден
А Стига с тез бонуси за тези артисти от бранша,те искат да поработят 3-4 месеца и след това лешпром -виркрака 8-9 месеца цялото им семейство роднини
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Те по принцип всички искат ДДС 9% , но малко са тези, на които им се отваря парашута !
14
0
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 2 дни
Мутрите с хотелите ДГД. Искат да спестят за ново Бентли в края на сезона и за чалгаджиска джука на предната седалка.
13
0
 
0
 
! Отговори
Do 3 преди 2 дни
Samo ne razbiram rusia s kakvo ti e vinovna. Nas ot 90te ni upravlqvat samo evroatlantici a v poslednite 20 godini se biqt v gardite kakvi evroatlantici sa, ta ne razbiram s kakvo rusia ti e vinovna. Tezi kato teb sa ni problema za tqx o6te ne sme dobre zarqdi komunizma ne zarqdi tqx samite.
12
1
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 2 дни
До "До язе" - не съм аз страхливца, а ти мрънкачо ! Можеш ли да ми кажеш какво постигна като църкаш тук, някакъв ефект получи ли се ? Както разбирам си получил само комплекси, след като употреби думата "село" като някакво нарицателно, без да разбереш, че така доказваш селяндYрщината си ! Знаеш ли значението на думата "селяндYр", ако не я знаеш застани пред огледалото и ще я разбереш !
11
0
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 2 дни
Нахални туроператори.Ковид няма-няма и 9% ДДС.ДДС за книги и лекарства-20%,за пиене и плюскане-9%,не е справедливо.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Който не може да се справя, да си събира такъмите и да отива да пасе кравите! Откъде накъде ще ги подпомагат? Коронавируса ли пак им пречи?
9
0
 
20
 
! Отговори
ХОТЕЛИЕРИТЕ преди 2 дни
НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ, КРАДАТ ТОК И ВОДА, ИЗЛИВАТ МРЪСОТИИТЕ В ЧЕРНО МОРЕ И Т.Н. >>> НИКАКВА МИЛОСТ ЗА МОШЕНИЦИТЕ
8
0
 
12
 
! Отговори
Емигрант преди 2 дни
Понеже вече тук сезонът на почивките и ваканциите започна, горивата на американските бензиностанции КОСТКО паднаха с 0,35 евро, а на румънската PETROPRIX с 0.20 евро ! У вас как е вероятно се вдигат ?
7
2
 
2
 
! Отговори
До До язе преди 2 дни
Каза бай Данчо, докато пръцкаше на двора на село. Страхливец смешен.
6
4
 
9
 
! Отговори
До язе преди 2 дни
Ами така ще е като площадите ви са празни, а тук е пълно с мрънкачи ! Ами организирайте се излизайте и ги махайте тези червени родове политици които ви превърнаха в роби и бедняци ! От тук нищо не става, имате и друг по-сигурен вариант - ЕМИГРИРАЙТЕ, където и да отидете ще сте по-добре, не се правете на герои и родолюбци, каквито не сте, животът е кратък и не се повтаря !
5
0
 
32
 
! Отговори
Язе преди 2 дни
Te увеличиха всички цени с по 200%, отказват да плащат на българи, а си внасят служители от Бангладеш и Таджикистан, сега седнали да реват за некакви си 11%.
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
никакво намаление,и нула процента да го направят цените няма да паднат,само мутрите си пълнят джобовете.Не е нормално цените по нашето море да са 3-4 пъти по-високи отколкото в гърция и Турция
3
3
 
18
 
! Отговори
Емигрант преди 2 дни
Туроператори, ресторантьори и всякакъв вид рекетьори искат и получават 9% ДДС, а за прехраната на народа и лечението му 20-22 % ? Има ли логика ? От 01.07. в Испания олиото става без ДДС, лекарствата са без ДДС хлябът е без ДДС,накои видове сирена са с намалено ДДС, еленчуците произведени в Испания са с намалено ДДС на 5 %,да продължават още у вас разни копейки да оплюват евроатлантизмът и да бъдат тотално под инструктажът на посолството на Русия, затова и храчат редовно против други посолства
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
те вдигнаха цените
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нагли до дупка.