Готви се петиция за строго защитени зони в Черно море

От войната в Украйна има промени в екосистемата му
5 юли 2024 13:53, Анисия Иванова
7

Доклад от "Грийнпийс" - България очертава нуждата от строго защитени морски зони в Черно море.

"Това са строго защитени морски зони, по-строго защитени от това, което имаме в България - не се допуска никаква дейност - риболов, добив на каквото и да било, реално е като резерват", обясни координаторът на "Грийнпийс" за България Мартин Томов в студиото на "България сутрин".

Той даде пример за нарушения на забраните, които съществуват и в момента - като в района на Маслен нос.

"Извършва се дънно тралиране, което е вредно за морската екосистема, големи мрежи изравят всичко там, голяма част от дъното е нарушено от тази практика, която е забранена", посочи гостът.

В ефира на Bulgaria ON AIR Томов припомни, че морският живот е под повърхността, която виждаме. А условията в Черно море са такива, че животът е по-близо до брега, в първите 100-200 метра, отколкото в останали морета.

В България има един морски резерват, който е обявен за такъв през 1941 г.

"Не са проведени изследвания, за да се види колко трябва да се защити. Технически има под 1% защитена черноморска зона у нас", уточни представителят на "Грийнпийс".

Той е категоричен, че Черно море с всяка година е все по-застрашено.

"След войната в Украйна има доста промени в екосистемата. Най-първият ефект - делфините промениха своето поведение, бяха забелязани много изхвърлени мъртви тела на делфини в румънски и български води след войната. Газов проект в Румъния също много ще застраши екосистемата", подчерта Томов.

Той коментира като нещо обичайно позеленяването на Черно море: "Получава се заради фитопланктона, който расте заради вещества, които се изхвърлят в морето, запушва останала част от живота в морето, ограничава местата, в които морските видове могат да оцеляват. Хубавото при морето е, че има способността да се самопречиства".

В момента се събира подписка в петиция за обявяване на строго защитени морски зони в Черно море. Очакванията са до 4-5 месеца тя да бъде внесена в НС.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Страната
"Дивата ферма" пред гибел: Ще унищожава поне 1000 от животните
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 2 дни
Петицията следва да бъде представена пред Негово Високопреосвещенство архиепископ Датев Акобян.
6
0
 
0
 
! Отговори
Хемус преди 2 дни
Паша дере е защитена зона по Натура 2000,обаче е превърнато в магистрала,гората е обезлесена от всякакви навлеци с палатки,тенти,шатри,каравани,въпрос на време е да има пожар!Джипове и АТВ-та минават през дюните!След джулая празнували,*** няма кой да я прибере!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 4-5 месеца няма да има Народно събрание (пак), така че не го мислете.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
За кой се мисли този зелен сектант, че ще забранява и ограничава!?
3
2
 
6
 
! Отговори
Мхмм... преди 2 дни
Нищо строго защитено няма у нас. Намесени ли са пари и нечии интереси, няма нищо невъзможно...
2
1
 
5
 
! Отговори
ТИ ЗНАЙШ ЛИ??? преди 2 дни
ПЪРВАТА СТРОГО ЗАЩИТЕНА ЗОНА ТРЯБВА ДА ВЪЗСТАНОВИ ЧЛ.18 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИА БЪЛГАРИЯ ЗА ПЛАЖА АЛЕПУ,А ЗА ДРУГИТЕ ЗОНИ СТРОГО ЗАЩИТЕНИ НЕ ЗНАМ!!!...
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
От кого ще ги защитават и за кого? В сегашните защитени зони дерибействат на воля "защитниците им", а обикновените граждани не могат да припарят до тях. От "защитниците" кой ще ни защити?