8 зеленчука, които са по-полезни, ако са сготвени

Морковите са едни от тях
4
8 зеленчука, които са по-полезни, ако са сготвени
Снимка: Istock

Знаете ли какво е общото между червеното цвекло, тиквата, сладките картофи, зелето? Според сайта draxe.com от тези зеленчуци можем да извлечем повече ползи за здравето си, ако са сготвени.

Вижте за кои други 8 зеленчука, учените смята, че е по-добре да хапваме термично обработени.

Домати - Въпреки че те са смятани за плодове, в кулинарията се ползват, като зеленчук. Сготвените домати имат по-високи нива на ликопен. Той е антиоксидант, свързан с намален риск от сърдечни заболявания и рак. Топлината разрушава клетъчните стени в доматите, което прави ликопена по-достъпен. Но от друга страна, термичната обработка на доматите намалява съдържанието на витамин С с до 33% според изследване.

Моркови – Когато готвим моркови, тяхното съдържание на бета-каротин, което в тялото се превръща във витамин А, се повишава. Този витамин е от решаващо значение за зрението, имунната функция, красотата и здравето на кожата. Сготвените моркови имат и по-голяма антиоксидантна сила.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Т преди 2 дни
не вярвам
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Кой ти яде сурови гъби и тиквички аааа ? :)))
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ПЪРВИ ЗЕЛЕНЧУК - ПРЯСНО СВИНСКО МЕСО, ВТОРИ - ОТ ЗАБЛЕЯЛО АГЪНЦЕ, ТРЕТИ - ОТ МУУ ТЕЛЕТО. ИМАТЕ ЛИ ИЛИ ЩЕ РЪПАМЕ 40 ГОДИШНО ЗАМРАЗЕНО ОТ ИРЛАНДИЯ??!!!...