Силяновска след Софийската опера: Такова удоволствие не съм изживявала!

19 май 2024 13:30, Нели Христова
75
Силяновска след Софийската опера: Такова удоволствие не съм изживявала!
Снимка: БГНЕС

Валкюра” на Софийската опера и балет вдигна на крака пълната зала на Националната опера и балет в Скопие. Четиричасовият спектакъл под режисурата на Пламен Карталов беше представен в рамките на 52-то издание на Майски музикални вечери в Република Северна Македония, а сред публиката беше и президентът на страната Гордана Силяновска.

"Такова удоволствие не съм изживявала, толкова дълго, толкова страстно. Ницше е прав, като казва, че без музика светът не би бил такъв, какъвто е. Обществената дипломация не е като културната дипломация. Мисля, че никой от нас не почувства умора през тези пет часа. Не знам кое беше по-съвършено - диригентът, режисьорът, певците, оркестърът, хореографията, сценографията. От сърце ви благодаря. Имах необходимост от такова нещо. И мисля, че изкуството може да постигне невъзможното. На мен ми се случи това. Малко ми остана да стана и да викам "браво", сподели Силяновска след представлението пред участниците в него, предаде БТА.

Директорът на Софийската опера и балет и режисьор на спектакъла Пламен Карталов благодари за „щедрото и гостоприемно посрещане” от ръководството на Националната опера и балет в Скопие.

"Искам да Ви уверя, че нашите контакти ще бъдат истински ползотворни. Очакваме Ви в София през септември, за да покажем как се работи в културната дипломация", каза Карталов.

Над 130 души от състава на Софийската опера и балет пристигнаха преди дни в Скопие - солисти, оркестър, малък балете състав и целия технически състав, необходим да оживее скандинавската митология на сцената и дълго да бъде аплодирана от публиката в Скопие, където за пръв път се представя опера от Рихард Вагнер в рамките на Майските музикални вечери, чието 52-ро издание се провежда този месец в Република Северна Македония.

Режисьор на "Валкюра" е Пламен Карталов, диригент - Евън-Алексис Крист, сценограф - Ханс Кудлих, костюми - Християна Михалева-Зорбалиева, а в главните роли публиката видя Томас Хол - Вотан, Мариана Цветкова - Фрика, Мартин Илиев - Зигмунд, Ангел Христов - Хундинг, Гергана Русекова - Брюнхилде, Цветана Бандаловска - Зиглинде.

Събитието е организирано с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония, а негов партньор е Българският културно-информационен център в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
17
 
! Отговори
Утр преди 3 месеца
Тази е възпитана да мрази българите и когато спи.Това е същността на македонизма,иначе ще загине като Югославия....
49
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България има внедрени Руски шпиони на всяко едно ниво. Радефф е Руски шпионин. Бойко Борисоф е руски шпионин, Пеевскийй е Руски шпионин.
48
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблема в Македония е че вече са на власт про-Руски партии, а проблема в България че Руснаците управляват България от 1945 година до ден днешен!!! Путин каквото каже , това става в България. Склонни са да убиват противниците. Според Вас Кирил Петков защо се вози с НСО и как и защо стана катастрофата. Само ПП-ДБ не са Руски партии в България. А съм сигурен, че и там ще направят пробив!
47
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
99,9% проблемът между България, Гърция и Северна Македония Е долу горе същият межди Русия и Окрайна А тази Гордана е наследница на български офицерски род
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И Бойко футболиста цитираше Чехов....
45
4
 
6
 
! Отговори
абе преди 3 месеца
ся за тая ли всеки ден ше пишете ? за адел не сте писали скоро :)
44
4
 
17
 
! Отговори
Ганди преди 3 месеца
С Македонската Цола Драгойчева, ЕС се отдалечава още повече ай честито
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Таз и тя превзета фашистка се превзема!
42
3
 
3
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
До Бау. Посланик е едно, премиер съвсем друго. И като излезе какво ще постигне? Още напрежение, и то подклаждано от тях. Защото аз не съм чул български политик да говори против македонците. А техните го правят ежедневно. Щяла да излезе! Ами да беше излязла!
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България от години живеят нормални македонски студенти. Един ден отношенията ни ще са напълно нормални.
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не се иска много за да живеем нормално с нашите братя и сестри от другата България...
39
2
 
4
 
! Отговори
До БАУ преди 3 месеца
И 15 часа ще стои ако трябва. Да беше излязла вика. Втори скандал за 1 седмица.
38
4
 
2
 
! Отговори
Do 35 преди 3 месеца
А, ти какъв си от мехмедовите талибани. Нямаш място при Аспаруховите прабългарите
37
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Албански македонци на опера....на къде отива света.....да не би да идва края на света? Има ли смисъл да учим маймуните да ползват нож и вилица?
36
0
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 3 месеца
За теб изглежда всичко което е Северна е без разлика! Със Северна Америка и Северна Каролина има ли някаква разлика! За Северното сияние - знаем.
35
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази жена е по проста дори от контрабандиста барисаф, имам усещането че най умният на този мередиян е екскрементът Станислав Трифонов
34
14
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 месеца
Истинска македонка не би отишла на този ,,концерт", или по примера на гръцката посланик, щеше демонстративно да напусне премиерата! А тя, горката Горда, стояла 5 /пет/ часа от възпитание и чисто уважение, за да я хулите тук, аспаруховите прабългари!
33
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Музиката не е за удоволствие, особено класическата, и най-малкто Вагнер. За удоволствие са Азис, Джастин Бибар, Тайлар Свифт и другите там световни звезди, но това не е музика.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вътрешни източници разказват, че публиката на представлението е била албанска.
31
1
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 3 месеца
Сладко е да се ЗаВърнеш в Родината си - така ли?!