Силяновска след Софийската опера: Такова удоволствие не съм изживявала!

19 май 2024 13:30, Нели Христова
75
Силяновска след Софийската опера: Такова удоволствие не съм изживявала!
Снимка: БГНЕС

Валкюра” на Софийската опера и балет вдигна на крака пълната зала на Националната опера и балет в Скопие. Четиричасовият спектакъл под режисурата на Пламен Карталов беше представен в рамките на 52-то издание на Майски музикални вечери в Република Северна Македония, а сред публиката беше и президентът на страната Гордана Силяновска.

"Такова удоволствие не съм изживявала, толкова дълго, толкова страстно. Ницше е прав, като казва, че без музика светът не би бил такъв, какъвто е. Обществената дипломация не е като културната дипломация. Мисля, че никой от нас не почувства умора през тези пет часа. Не знам кое беше по-съвършено - диригентът, режисьорът, певците, оркестърът, хореографията, сценографията. От сърце ви благодаря. Имах необходимост от такова нещо. И мисля, че изкуството може да постигне невъзможното. На мен ми се случи това. Малко ми остана да стана и да викам "браво", сподели Силяновска след представлението пред участниците в него, предаде БТА.

Директорът на Софийската опера и балет и режисьор на спектакъла Пламен Карталов благодари за „щедрото и гостоприемно посрещане” от ръководството на Националната опера и балет в Скопие.

"Искам да Ви уверя, че нашите контакти ще бъдат истински ползотворни. Очакваме Ви в София през септември, за да покажем как се работи в културната дипломация", каза Карталов.

Над 130 души от състава на Софийската опера и балет пристигнаха преди дни в Скопие - солисти, оркестър, малък балете състав и целия технически състав, необходим да оживее скандинавската митология на сцената и дълго да бъде аплодирана от публиката в Скопие, където за пръв път се представя опера от Рихард Вагнер в рамките на Майските музикални вечери, чието 52-ро издание се провежда този месец в Република Северна Македония.

Режисьор на "Валкюра" е Пламен Карталов, диригент - Евън-Алексис Крист, сценограф - Ханс Кудлих, костюми - Християна Михалева-Зорбалиева, а в главните роли публиката видя Томас Хол - Вотан, Мариана Цветкова - Фрика, Мартин Илиев - Зигмунд, Ангел Христов - Хундинг, Гергана Русекова - Брюнхилде, Цветана Бандаловска - Зиглинде.

Събитието е организирано с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония, а негов партньор е Българският културно-информационен център в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ко са занимавате с тия маймуни македонските албанци....немате ли си друга работа
29
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма голяма разлика между Северна Македония и Северна Корея, две малки държави с промити мозъци и мразещи мизерници
28
3
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 3 месеца
Ако артистите четат какви ги пишете тук, май по добре е да не се прибират!
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мравката Силяновска от прикаската маке маке чудно маке.
26
4
 
12
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
Изобщо не трябваше да ходят там. Тези хора не ни уважават, а ние ходим опери да им изнасяме. Ако някой мисли, че ще им промени отношението, много се лъже. Да ,така ще каже Гордана, от чистакуртоазия, какво очаквате да каже. Утре ще се изпери на някоя трибуна и пак ще бълва против нас! Не знам защо се унижаваме така!
25
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
сега па "какво ти разбират северните македонци от култура?" ...?!?..-Ей,*** има ВЪВ ВСЯКА държава ! Виждам,че и у нас е пълно с такива..
24
5
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 месеца
Тази българка носи нещо от Железният светилник и не знам защо я нападате!? Или, защото не сте българи, или точно защото сте типични масови, средностатистически и все по малко останаващи българи! Колкото и да е малка Македония /Северна/, все се е събрала публика, която да оцени нашата изява в Скопие! Гордана е като Багряна, Яна Язова, Петя Дубарова, но това е друг, непонятен за повечето от нас свят....
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В РСМ други изпитват удоволствие да пзлят българското знаме.
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скъпи български артисти, молим се за Вас да се приберете живи и здрави! Ако оцелеете и успеете да докоснете с култура местното население, то със сигурност ще имате успехи и на места като амазонската джунгла или Афганистан!
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво ти разбират от култура, северномакедонскитедиваци?! Колко българи пребиха там? Запалиха българския културен клуб, недопускат български книги, драскат по средновековни стенописи и заличават всичко българско в тях, крадат българска история и език...
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
B kakвo ce e npoвuнилa Coфийckaтa onepa, тa ca я нaтupuлu guвaнчanpaз npu тuтo-зoмбuтo?
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
18 По-скоро се е подмокрила, на нейната възраст...Не знае, какво говори...
18
0
 
7
 
! Отговори
Есаул преди 3 месеца
Пламен Карталов е ако не гаранция за успех, то сериозна предпоставка за велико преживяване! Който знае постановките му на открито на Царевец, няма нужда от убеждаване! Не може нормален българин, който е присъствал там, да пише неприлични коментари по отразеното тук. По въпроса за татарите, в операта ,,Ивайло" имаше такъв момент - ,,Ивайло, татари нападат, я вижте" и каскадьора зрелищно се свлече от коня върху камъните на Царавец...
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каква културна дипломация бълнува сенилната баба Силяновски? Та северномакедонците спират и не допускат в кочинатаси български книги, палят български културни клубове, стрелят и пребиват българи, само защото са такива?
16
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Надяваме се, нашите певци и балетисти да се върнат живи и здрави от сръбскорускатакочина РСМ.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дърта бабушкера и пенция влачи и заплата влачи :)))
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Била е сама в залата заради мерките за сигурност и е получила изживяване, член на компартията на Югославия е тая диария.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голям риск, за българската опера и балет, в РСМ. Сърбоманскитенеандерталци можеха да ги застрелят, пребият, подпалят колите им, само защото са българи. Както се случва това в РСМ много пъти.
12
2
 
6
 
! Отговори
До МАЛКО S-ИГАНКА преди 3 месеца
Те в повардарието така са научени, да се гепи всичко, което може от съседите - няма нужда да се мориш да създаваш, като можеш да си го вземеш и да викаш, че си е твое!
11
4
 
5
 
! Отговори
Болеро преди 3 месеца
До Фифи - Пък ние в българия отраснахме с опери и балети. Спомням си баба като копаеше лозето пееше ювертюрата на Фигаро. А бе все пак българите сме си умнокрасиви по-западно еврогейтси и от най-западните еврогейттсси.