Етиен Леви с борбена защита: От мен доносник не става!

ДС го вербували, но той категорично отказал
1 юни 2024 20:30, Нели Христова
72
Етиен Леви с борбена защита: От мен доносник не става!
Снимка: БГНЕС

Държавна сигурност опитала да вербува музиканта Етиен Леви, но той категорично отказал. Това обяви самият той пред OFFNews, след като в началото на седмицата Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия обяви служителите на ДС и БНА в листите за вота за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни.

Сред тях се оказа и името на певеца, педагог и професор в Нов български университет Етиен Леви. Той беше проверен от комисията, тъй като е кандидат за народен представител от партия "Величие".

Опитите за вербуване започнали, когато Леви бил в казармата. Тогава на няколко пъти военните го разпитвали за роднините му в Израел и Западна Германия, разказа Леви.

През 1988 г., когато вече е известен музикант от популярната по онова време група "Трик", непознат човек му звънял многократно с настоятелна покана за среща. След пет-шест разговора Етиен Леви се съгласил на среща, която се провела в парк "Възраждане".

На нея непознатият му обяснил, че е служител на Държавна сигурност и му предложил да улесни пътуванията му в чужбина срещу сътрудничество. "Искате от мен да стана доносник?", попитал Леви, а агентът отговорил: "Е, нека не използваме тази дума".

Месец по-късно Леви отново се срещнал с агента. "Това беше последната ми среща с него. Казах му: "Аз няма да предам рода си. От мен доносник не става!", разказа още музикантът.

Според него "Панайотов", под чийто псевдоним се твърди, че е бил вербуван, вероятно е името на агента, който срещнал два пъти в далечното минало. "Но знаете ли колко незначителен е бил този човек в живота ми, когото срещнах наистина два пъти, че дори не помня името му!", добави Леви.

"Няма нито един подписан от мен документ, с който да давам съгласие да донасям на службите. Всички знаят колко достоен и почтен човек съм към хората. Аз не бих предал врага си, камо ли да отида и да бъда доносник, което е за мен най-долното и мерзко нещо. Преди няколко години излезе друг списък със сътрудници на Държавна сигурност, в който имаше и мои колеги - музиканти и изпълнители. Видяхте ли там името на Етиен Леви?", коментира той и пред Lupa.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе включиш ли бившо ченге в една партия и певец/nyтka бегай надалеко като ги видиш! Ивелинчо нещо данъци ще плаща ли, или доброволци изграждат частният му бизнес комунизъм? Помня едно време певци как се слагахте на Карамански. И какво излезе, че при бай Тошо си живуркахте като бездарници, но сега ще покажете на света кои сте...
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
отрича очевидното
35
2
 
14
 
! Отговори
Истината за еврейна преди 1 месец
Е като Местан да чете Библията пред камината зимно време???
34
3
 
19
 
! Отговори
edin ot.... преди 1 месец
На евреин вяра да нямаш,те Иисус предадоха сега за едни обикновенни хора ли ще се посвени ,оправданието е потвърждение на деянието!
33
2
 
15
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
Поредният ***, решил да се защитава, при толкова улики. Ей, за този кокал, всеки от тях би продал и родната си майка.
32
3
 
12
 
! Отговори
До ден днешен преди 1 месец
Нито един евреин не е казал истината.Справка-Сулейман Паси,трабанта орева света за парите които е спечелил!Някой да не си е помислил че,е ревал за МИР и благоденствие на България?
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още един чужденец, който си мисли, че ни пукка какъв бил що бил. Да оди у майчиния си исссраел да се обяснява
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като е влязъл във обяснителен режим означава, че е предател!
29
3
 
17
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
Етиен Панайотов няма как да е ходил в западни държави през комунизма без да е сътрудник или доносник.
28
1
 
13
 
! Отговори
и що мълча преди 1 месец
до сега.. Ако беше жертва още 89г при промените да се оплаче... ама гузен етиен нещо ха ха ха ха благинките на репресивния режим ползвал та сега и на демокрацията се опитва..ха.ха
27
6
 
6
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Макар и символично,имайки се предвид мелавицата пожелавам успех и някак си вярвам,че Борусия Дортмунд АШКЕНАЗИМ ще победи Реал Мадрид Сефардим ! Успех ,Борусия!
26
3
 
22
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Ама си Бил Евреино! Иначе как би фигурилал в тези списъци?
25
2
 
25
 
! Отговори
Varg преди 1 месец
Лъже ,като евреин
24
4
 
24
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Ми що си в ДС бе пич
23
3
 
24
 
! Отговори
Това съчинение преди 1 месец
Не можах да го изчета до края! Етиен, да откажеш на ДС не беше чест, а кадрова справка. А ти, мижитурко, как мислиш че вървя напред- назад по света и то без проблеми. Как така се прземи в ***, а след това се върна и непрепятствено продължи да работиш и прподаваш. Г а д си, еврейска.
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пенсионер за евродепутат не става :)))
21
3
 
22
 
! Отговори
Бухаха преди 1 месец
Еврейски смешки. Бил отказал, Категорично раиш ли.
20
2
 
24
 
! Отговори
ЦарА преди 1 месец
Верваме ти...!
19
4
 
17
 
! Отговори
Точен преди 1 месец
По принцип евреите на са прости, но явно Етиенчо още преди 10 Ноември е пожелал повече сухо за себе си и е изневерил на еврейската хитрост и предвидливост..
18
3
 
17
 
! Отговори
y преди 1 месец
Само този направи достойна песен за Евровизия с еманация и експлодиране на катархзис: Хоп троп чучуле, шандара мандара чучуле... и ся ко? Бивш милиционер и бивш още един няма...