Етиен Леви с борбена защита: От мен доносник не става!

ДС го вербували, но той категорично отказал
1 юни 2024 20:30, Нели Христова
72
Етиен Леви с борбена защита: От мен доносник не става!
Снимка: БГНЕС

Държавна сигурност опитала да вербува музиканта Етиен Леви, но той категорично отказал. Това обяви самият той пред OFFNews, след като в началото на седмицата Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия обяви служителите на ДС и БНА в листите за вота за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни.

Сред тях се оказа и името на певеца, педагог и професор в Нов български университет Етиен Леви. Той беше проверен от комисията, тъй като е кандидат за народен представител от партия "Величие".

Опитите за вербуване започнали, когато Леви бил в казармата. Тогава на няколко пъти военните го разпитвали за роднините му в Израел и Западна Германия, разказа Леви.

През 1988 г., когато вече е известен музикант от популярната по онова време група "Трик", непознат човек му звънял многократно с настоятелна покана за среща. След пет-шест разговора Етиен Леви се съгласил на среща, която се провела в парк "Възраждане".

На нея непознатият му обяснил, че е служител на Държавна сигурност и му предложил да улесни пътуванията му в чужбина срещу сътрудничество. "Искате от мен да стана доносник?", попитал Леви, а агентът отговорил: "Е, нека не използваме тази дума".

Месец по-късно Леви отново се срещнал с агента. "Това беше последната ми среща с него. Казах му: "Аз няма да предам рода си. От мен доносник не става!", разказа още музикантът.

Според него "Панайотов", под чийто псевдоним се твърди, че е бил вербуван, вероятно е името на агента, който срещнал два пъти в далечното минало. "Но знаете ли колко незначителен е бил този човек в живота ми, когото срещнах наистина два пъти, че дори не помня името му!", добави Леви.

"Няма нито един подписан от мен документ, с който да давам съгласие да донасям на службите. Всички знаят колко достоен и почтен човек съм към хората. Аз не бих предал врага си, камо ли да отида и да бъда доносник, което е за мен най-долното и мерзко нещо. Преди няколко години излезе друг списък със сътрудници на Държавна сигурност, в който имаше и мои колеги - музиканти и изпълнители. Видяхте ли там името на Етиен Леви?", коментира той и пред Lupa.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Големи спецове по доносите пишат явно. Всичко им ясно, минали са по тоя път. Хора, аматьори сте, всички сте ниво чул-подочул.
16
2
 
12
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
Вярвам на Етиен и на бай Петко Трамвая!
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти си много глупаав бе!Викали са ги в явочни квартири,на тайно...
14
2
 
14
 
! Отговори
Верваме ти преди 1 месец
Нищо ново под слънцето, едно време за да кадрувате ставахте донисници. Сега видиш ли, не било така.... И този пишман политик се оказа поредния доносник....
13
2
 
17
 
! Отговори
Име преди 1 месец
ДС веднъж е завинаги!
12
4
 
13
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Хайде стига стръв! Вече сме с бесни лиги около устните! Първо арменскатата хазарска и еврейка Назарян,а сега и тоя евреин сефарадо-хазар Леви!!! Няма да мога да спя от погнуса! Леви са арабски ч..и. Ф..у..т..и.. ,които превземат част от нашият Ашкеназки Български Галски род и го поробват с библейската лъжа ,че ромите Авраам и Моисей имат нещо общо с Израел,тоест Народът наРая. Левите бяха онези и..з.р..о..д..и.,които извършваха човешки и животински жертвоприношения в името на небитието.
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трик!
10
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъже! ДС не устройваше срещи по някакви градинки. Викаше набелязания и вече напълно проучен човек с призовка да се яви в МВР. В София беше в сградата на ул. 6 септември.
9
4
 
18
 
! Отговори
Ахмат преди 1 месец
Доносник е но на чужди за БГ , " приятелски" служби.
8
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако наистина е отказал да доносничи,в което силно се съмнявам, нямаше да върши нищо друго освен да бърше фикуса в някое предверие, агента Панайотов
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очевидно е станал доносник от теб, дедо Леви. Архивите не лъжат. Моли се да не пазят самите доноси, за да ти прочетат хората мръсотиите. То и сега всички знаем, че преди 89та нямаше как да те пуснат да пътуваш по света, ако не си проверен техен човек. Нищо ново, просто поредното потвърждение. Чудя се с какъв акъл се е кандидатирал, като знае, че ще го проверят, на какво разчита? Че са изгоряли архивите ли? И на тоя наглец не му ли дадоха пенсия за заслуги като виден културтрегер? Срам
6
2
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 месец
Добре.За луноходите,които си мислят,че сега като няма ДС,няма доносници ли? Даже съм сигурен,че са много повече!
5
2
 
26
 
! Отговори
Жоро преди 1 месец
Абе не става ама списъците друго говорят
4
3
 
28
 
! Отговори
Д'арт Вейдър преди 1 месец
при отказ край на кариера и Белене..Тия да ги разправя на малките деца дето не знаеха ха ха ха
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През комунизма явно са видяли че става,да порти колегите!Агент Панайот!
2
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова няма читави хора в политиката, веднага се намира кой да ги очерни.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Топчоооо