Етиен Леви с борбена защита: От мен доносник не става!

ДС го вербували, но той категорично отказал
1 юни 2024 20:30, Нели Христова
72
Етиен Леви с борбена защита: От мен доносник не става!
Снимка: БГНЕС

Държавна сигурност опитала да вербува музиканта Етиен Леви, но той категорично отказал. Това обяви самият той пред OFFNews, след като в началото на седмицата Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия обяви служителите на ДС и БНА в листите за вота за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни.

Сред тях се оказа и името на певеца, педагог и професор в Нов български университет Етиен Леви. Той беше проверен от комисията, тъй като е кандидат за народен представител от партия "Величие".

Опитите за вербуване започнали, когато Леви бил в казармата. Тогава на няколко пъти военните го разпитвали за роднините му в Израел и Западна Германия, разказа Леви.

През 1988 г., когато вече е известен музикант от популярната по онова време група "Трик", непознат човек му звънял многократно с настоятелна покана за среща. След пет-шест разговора Етиен Леви се съгласил на среща, която се провела в парк "Възраждане".

На нея непознатият му обяснил, че е служител на Държавна сигурност и му предложил да улесни пътуванията му в чужбина срещу сътрудничество. "Искате от мен да стана доносник?", попитал Леви, а агентът отговорил: "Е, нека не използваме тази дума".

Месец по-късно Леви отново се срещнал с агента. "Това беше последната ми среща с него. Казах му: "Аз няма да предам рода си. От мен доносник не става!", разказа още музикантът.

Според него "Панайотов", под чийто псевдоним се твърди, че е бил вербуван, вероятно е името на агента, който срещнал два пъти в далечното минало. "Но знаете ли колко незначителен е бил този човек в живота ми, когото срещнах наистина два пъти, че дори не помня името му!", добави Леви.

"Няма нито един подписан от мен документ, с който да давам съгласие да донасям на службите. Всички знаят колко достоен и почтен човек съм към хората. Аз не бих предал врага си, камо ли да отида и да бъда доносник, което е за мен най-долното и мерзко нещо. Преди няколко години излезе друг списък със сътрудници на Държавна сигурност, в който имаше и мои колеги - музиканти и изпълнители. Видяхте ли там името на Етиен Леви?", коментира той и пред Lupa.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Полк. Марков преди 3 седмици
Става, става.
56
1
 
2
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 месец
Другари какво стана със светлото социалистическо бъдеще което 45г чакахме? 89г стана прекалено мрачно и върнахте "прогнилия" капитализъм за да станат първи капиталисти?
55
2
 
4
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Дебелоок дебелокож. Службогонец. С неговите познания е "професор". Изял е хляба на много талантливи музиканти.
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите са доста зле, ако им се налага да управляват се занимават предимно с кражби, рекет и избягване от правосъдието. Нямат никакви национални идеали, а комунистите са изпържили мозъците им.
53
3
 
8
 
! Отговори
акуд преди 1 месец
България ще тръгне нагоре когато се управлява само и единствено от етнически Българи, другите трябва да присъстват в политиката само от куртуазия!!! :)
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такова беше времето - комунистите имаха нужда от доносници.
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 48 - Защо дело? Извтршвал е държавба дейност, не?
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво и против кого е доносничел?
49
3
 
3
 
! Отговори
Рендето преди 1 месец
"""Аз не бих предал и врага си....""" ------- Ами тогава "врагът ти" не ти е враг или е господаря комуто служиш?! -))) Лицемер..........
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Aaйge нeмa нyжga...
47
3
 
11
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 месец
да де, ама много лесно може да се разбере дали тоа наистина е станал доносник. Ако е получил облаги (напр. назначаване на служба, жилище, и др.) след датата на вербуването (което тоа отрича) - картинката е ясна...А ако много рипа, може и да се оповестят и доносите. След което, разбира се, може да има и дела от някои засегнати (напр., негови колеги, знам ли...)...Тоа, както е известно, е доста платежоспособен, защо да не бъде порядъчно издоен?...
46
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бре юдеино мислиш ли ,че някой ти вярва?- на евреин нито вяра нито нищо защото са злопаметно,отмъстително и алчно племе.Затова от векове са гонени и никой не ги обича.
45
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израел е създаден по същия начин, както опитаха да създадат ИДИЛ. Само обаче Израел е просъщестувал, а ИДИЛ засега не. Пък и ИДИЛ бяха създадени от самите Израел. Та какво казвате, че този имал роднини в терористична държава ли? В държава която в момента извършва геноцид над невинни хора?
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВЕрвайте хора, от този нищо не става! То само като се разбере каква "партия" го издига, веднага става ясно какво ни се пробутва отново!
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на Полоковника.
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за лъжец не ставаш сине, ти си будала :)))
41
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама си се " пробвал"??? Ех Мошеее.....
40
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво ни занимавате с тоя? Някъв посредствен фъфлeк, който цял живот е изкарал да се храни с на баницата мекото. И да е бил и да не е бил доносник, нито едното ще ме учуди, нито другото. Не е толкова важен. По-добри и по-морални хора също са ги писали доносници без да бъдат. Така е работила ДС. И сега има доносници, вие кво си мислите!
39
2
 
8
 
! Отговори
Като спрат преди 1 месец
Сега кебапчетата на плюнкаджиев или на минджев,веднага ги пускат по сфинския канал.
38
1
 
14
 
! Отговори
От еврйн истина? преди 1 месец
Нема такава животно истина???Ко,туй нийещо баааа?