Хаити осъжда плана на Доминиканската република за депортация

Този месец Доминиканската република е депортирала повече от 9000 души
8 окт 2024 16:52, Гергана Попова
1
Хаити осъжда плана на Доминиканската република за депортация
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министърът на външните работи на Хаити разкритикува политиката, обявена миналата седмица от съседната Доминиканска република, за депортиране на десетки хиляди мигранти обратно в Хаити, където гангстерското насилие подхранва опустошителна хуманитарна помощ криза, пише Ройтерс.

Още по темата

„Бруталните сцени на арести и депортации, на които сме свидетели, са посегателство срещу човешкото достойнство“, каза министърът на външните работи на Хаити Доминик Дюпюи. „Остро осъждаме тези дехуманизиращи действия и изискваме уважение и справедливост“.

Доминиканската република, която дели карибския остров Испаньола с Хаити, миналата седмица заяви, че ще депортира до 10 000 мигранти седмично , които са били в страната незаконно, рязко увеличение.
Досега този месец Доминиканската република е депортирала повече от 9000 души, повече от 7000 от тях от четвъртък, се казва в изявление на националната миграционна агенция в понеделник.
Повече от 4900 от тях са били хаитяни, каза за Ройтерс доминикански служител, пожелал анонимност.

Доминиканското правителство обвинява хаоса в Хаити за престъпността и проблемите със сигурността в доминиканската част на острова и казва, че е загубило търпение заради бавния напредък на международна мисия за сигурност, натоварена да помогне за разрешаването на кризата в Хаити.
Организацията на обединените нации поиска от страните в региона да спрат депортирането на хаитяни у дома в ситуация на опасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от САЩ
Тежки въпроси към Харис, на по бира с Колбърт и какво ще я различи от Байдън?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Кенет Мертен преди 2 седмици
Добре се постарах в Хаити, сега е ред на територията България!