Тропическата буря Трами сее смърт във Филипините

Над 163 000 души са се приютили в центрове за евакуация
24 окт 2024 20:53, Гергана Попова
0
Тропическата буря Трами сее смърт във Филипините
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тропическата буря Трами уби най-малко 26 души и принуди повече от 150 000 да напуснат домовете си във Филипините, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс. Трами, известна на местно ниво като силна тропическа буря Кристин, изсипа силен до проливен дъжд върху главния остров Лусон, предизвиквайки широко разпространени наводнения и свлачища.

С максимални постоянни ветрове от 95 км/ч (59 мили/ч) бурята се движеше на запад през планинския северен район на Кордилера към Южнокитайско море, каза държавната метеорологична агенция в метеорологичния си бюлетин от 11 часа сутринта (03:00 GMT).

Държавната метеорологична агенция предупреди за обилни до интензивни валежи, наводнения, свлачища и бурни вълни за някои северни провинции.

Повечето от смъртните случаи от бурята през последните няколко дни се дължат на удавяне и свлачища в централния регион Бикол, включително град Нага, където беше съобщено за 14 загинали в четвъртък, казаха официални лица.


Трами достигна сушата в североизточния град Дивилакан в провинция Изабела. Ръководителят на града за бедствия Езикиел Чавес каза, че няма съобщения за жертви. Правителството нареди на предприятията и училищата по пътя на бурята да затворят в очакване на проливен дъжд и наводнения.

Над 163 000 души са се приютили в центрове за евакуация, съобщи службата за гражданска защита, повечето от които са били в Бикол, докато жителите са напуснали домовете си, след като наводненията са достигнали покривите на бунгала.

Регулаторът на гражданската авиация съобщи в четвъртък, че най-малко дузина полети в цялата страна са били отменени поради бурята.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от Русия
ЕК: Русия не получи търсената подкрепа от БРИКС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари