Шолц потвърди солидарността на Германия с Украйна

Това дойде на фона на намаления бюджет за Киев
24 авг 2024 21:40, Стела Стоянова
100
Шолц потвърди солидарността на Германия с Украйна
Снимка БГНЕС, архив

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди „постоянната и непоколебима солидарност“ на Берлин с Украйна. Думите на Шолц дойдоха на фона на намаления бюджет за военна помощ за Киев през следващата година, предаде АФП.

Германия е вторият по големина донор на помощ за Украйна след САЩ, но през 2025 г. планира да намали наполовина бюджета за предоставяне на военна помощ на Киев.

„В телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски Шолц потвърди отново постоянната и непоколебима солидарност с Украйна пред лицето на продължаващата агресия от страна на Русия“, заявиха от канцеларията на германския правителствен глава.

Зеленски е благодарил на Германия „за продължаващата военна подкрепа, особено в областта на противовъздушната отбрана“ по време на разговора.

Управляващата коалиция на Шолц е въвлечена в продължителен спор относно бюджета на Германия за 2025 г.

Министърът на финансите Кристиан Линднер от либералната Свободна демократическа партия поиска от други ведомства да намерят начини за намаляване на разходите, за да помогне на Германия да спази конституционното правило, което не позволява на държавата да поема твърде голям дълг.

Ако през 2024 г. Германия е отделила около 8 млрд. евро за помощ за Украйна, в последния проект са предвидени около 4 млрд. евро.

Преди да бъде приет до края на годината, ще бъдат проведени още преговори за бюджета. На 17 август Министерството на финансите заяви, че е отворено да разгледа възможността за допълнителни разходи за Украйна за всеки отделен случай. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: ШолцКиев
Още от Русия
Анализатор: Курск роди Путин, Курск ще го погуби
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 3 седмици
още една от опорките ви се спука
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До скоро, само до преди няколко години, имаше такава велика сила Германия. Активно и успешно участваща в най-важните световни процеси, икономически локомотив и политически лидер на обединена Европа. На нейно място сега има страна с умираща икономика, която се върти във водовъртеж от проблеми, и която, ако се появи в световните новини, играе второстепенна роля, като някои балтийски държави.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Германия - нейният истаблишмънт и, очевидно, голяма част от народа - не можаха нито да се примирят с поражението във Втората световна война от Съветския съюз, нито да приемат равноправно сътрудничество с Москва, въпреки грандиозните перспективи, които то обещаваше. Германия латентно живееше с нуждата от отмъщение, която особено се засили след 2014 г. Началото на СВО беше сигнал за Берлин, че е дошъл моментът за решителен фатален удар, само че той се върна при него като бумеранг: Русия оцеля, а Германия се превърна в обречена икономика и марионетка.
10
7
 
4
 
! Отговори
Слава Украйне преди 3 седмици
Целият свят удивителна украинците, като навряха ордите на Путин в кучия ***! Респект ! А пушечното месо на Путин , може безкрайно да наторяват земя , която никога няма да бъде тяхна!
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преди 80 години руснаците проявиха най-висок хуманизъм и милосърдие към германците - след всичко, което Третият райх направи в окупираните територии и със съветските граждани. Германия се оказа неблагодарна и не научи урока, който получи - и сега трябва да си плати за това.
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хвърляйте атома по Москва и да приключва тоя цирк
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Германия трябва да се подготви за война с Руската федерация, която може да се случи след 5 години командващият германските въоръжени сили в Хамбург Михаел Гийс
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Германия е на ръба на фалита, след това - навсякъде другаде.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Обективни истини - не само германците, но и всички в западна Европа мислят както Урсула и върхушката в Брюксел, и са убедени, че Путин е диктатор и агресор, Русия е слаба и изтощена а демократична Украйна всеки момент ще победи Русия, само трябва още малко да помогнем. Средния западноевропеец мрази Русия и руснаците и в кръвта си, по манталитет те са колониалисти и за тях руснаците са нещо като африканци, Русия е като Конго. Факт е, че европейците подкрепят върхушката в Брюксел.
4
4
 
4
 
! Отговори
КАМАЛА ХАРИС преди 3 седмици
САМО ДА СЕ ОБЯВИ, ЧЕ ДЕМОКРАТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА И ЖИВ ТЪ ПУТИНИСТ НЯМА ДА ОСТАНЕ НИТО В УКРАЙНА НИТО В ТЕРОРУСКАТА!! ЛИЧНО , ЧЕ ОТИДЕМ ДА ГИ ИЗКОЛИМ ВСИТЕ! :D
3
4
 
6
 
! Отговори
Обективни истини преди 3 седмици
Ако попитат германците,дали ще има солидарност, съмнявам се , ууууу на Украйна
2
2
 
9
 
! Отговори
КАМАЛА ХАРИС преди 3 седмици
АКО СЕ ОБЯВИ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА, ЧЕ ДЕМОКРАТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОСТ ТОВА ЩЕ ЗНАЧИ ЗА УКРАЙНА ПРИХОД ОТ ПОЛОВИН ТРИЛИОН ДОЛАРА ЗА 2025-ТА ГОДИНА
1
3
 
12
 
! Отговори
Prokurora преди 3 седмици
15 годишен арабски инженер ги коли в Солинген, Миеле си закриват завода и го местят в Полша, той солидарен с Украйна бил!