Германия изключва днес последните си атомни електроцентрали

Слага край на използването на ядрена енергия
15 апр 2023 12:34, Александър Попов
81
Германия изключва днес последните си атомни електроцентрали
Снимка: БГНЕС/EPA

Германия планира да изключи днес последните си три атомни електроцентрали, с което ще сложи край на използването на ядрена енергия в страната, продължило повече от 60 години, както и на съпътстващия политически дебат по въпроса, съобщи ДПА.

Две от трите централи трябваше да бъдат спрени в края на миналата година, но поради нахлуването на Русия в Украйна и последвалата енергийна криза правителството реши да ги остави да работят през цялата зима. Днес мощността на реакторите постепенно ще бъде намалена, докато генераторът бъде изключен от мрежата и реакторът може да бъде напълно спрян.

Първата търговска атомна електроцентрала в Германия, в Кал, южната провинция Бавария, е пусната в експлоатация през ноември 1960 г.

"Утрешният ден е лош, това е черен ден за Германия", заяви вчера пред медиите ръководителят на германските консервативни християндемократи (ХДС) Фридрих Мерц.

Свободната демократическа партия (СвДП), която е ориентирана към бизнеса, също разкритикува спирането, като заяви, че ядрената енергия е устойчива и полезна за околната среда.

Министърката на околната среда Щефи Лемке заяви, че е вярно обратното. Ядрената енергия е "твърде скъпа, твърде бавна, твърде опасна и не е надеждна в борбата с климатичната криза поради огромната нужда от охлаждаща вода", според представителката на Зелената партия. Тя заяви, че ядрената енергия генерира въглероден диоксид, като посочи енергоемкия процес, необходим за производството на ядрено гориво. Освен това тя се позова на огромните екологични щети и социалните последици от изчерпването на урана.

Министърът на икономиката Роберт Хабек, също от Зелените, потвърди, че енергийните доставки в Германия ще останат сигурни и след затварянето на последната атомна електроцентрала. Те ще се гарантират преди всичко за сметка на масовото разширяване на възобновяемите енергийни източници, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: ГерманияАЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС начело с Германия ще ни занули всички, без изключение. Погубваме се, само за да принадлежим на някакъв *** "клуб". Трябва да се отървем от това робско самовъзприятие за малоценност и да станем отново независима държава каквато бяхме до 2007г. Това е императив, иначе дългове, миграция и неизбежен упадък.
16
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Козлодуй България не изнася . Изнася Русия. Българите гледат и посмърчат. Защото в Енергетиката работят предатели на българските интереси
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук се изказват неподготвени за Германия . Сякаш по знаят от тях
14
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква трагедия за порусначените български атомчици.
13
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквайте голямо повишение на "европейските" борси за ток. Още по-скъпо ще стане и за бизнеса и за домакинствата.
12
4
 
14
 
! Отговори
Лайкче от Путин преди 1 година
Браво, Вовата харесва това!
11
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До4. "- без Козлодуй ,България няма , какво да изнася" . Не си информиран . Колко пъти ще ти се казва, че Козлодуй работи на Ишлеме . Москва определя да ли ще има за България ток / ако има той не е бил повече от 10% от капацитета, и с него и без него, /колко ще бъде , каква ще е цената . Така е било винаги от построяването му до днес. Тока за Турция , за Гърция , за Сърбия , за РСМ се изнася с решение на Москва.
10
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Бог иска да погуби някой първо му взима ума.
9
27
 
5
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
А България кога? Сещам се Слави и козлодуйски бряг, бумОгромно количество енергия за производство на уран и гориво. Огромно количество вода за охлаждане. Отпадъци изключително опасно за живота. И? Браво на Германия!
8
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И с какво ще се захранват милионите псевдоавтомобилчета на батерии, с които искат (ужким) да заменят истинските коли? Ето с какво - няма да се захранват, понеже никой не възнамерява да подменя автопарка с електромобили, борбата е да отнемат на всички ни автомобилите, със свободата и възможностите, които носят! Време е да почнете да се замисляте! Понеже всичко вече е безспорно очевидно, но мнозина още не загряват!
7
4
 
24
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
фатална грешка
6
5
 
39
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 1 година
Вятърните мелници - абсолютно безполезни! Слънчевите панели - ограничено приложение! Въглеродният двуокис - АБСОЛЮТНО БЕЗВРЕДЕН за планетата и жизненоважен за живота на растенията! Атомните централи - от най-малко вредящите за околната среда! Какво се случва бе, защо всичко е наопаки! Как е възможно всичмко, което ни се казва, да е обратно на реалността?
5
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напред отново към каменната ера и пещерите .
4
5
 
2
 
! Отговори
До 3 и 5 преди 1 година
Глупости
3
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от къде енергия за 80 млн души ?
2
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затварят атомни, а скоро си пуснаха пак тези на въглища, че е по-екологично. А тока, който ще внасят определено няма да е от възобновяеми мощности
1
41
 
7
 
! Отговори
Марсел Попов преди 1 година
Браво, час по - скоро трябва да се затвори и руската мpъcнa бомба "Козлодуй" !!!