Гръцкото МВнР: Скопие не зачита историята

Нарушават споразумението от Преспа
Обновена: 28 юни 2024 15:57 | 28 юни 2024 15:57, Стела Стоянова
36
Гръцкото МВнР: Скопие не зачита историята
Снимка БГНЕС, архив

Гръцкото министерство на външните работи обвини държавното ръководство на Северна Македония в "продължаващо нарушаване на Споразумението от Преспа", предаде БГНЕС.

Атина заяви, че това предизвиква "връщане към действията от миналото, които намекват за иредентистки настроения и пълно незачитане на историята".

"Гръцкият министър на външните работи Йоргос Герапетритис вече е предоставил подробности за съответните нарушения на своите колеги в Съвета по външни работи на ЕС и ще продължи да го прави", се казва в съобщението.

Въпросът е бил повдигнат на международно ниво от гръцкото правителство.

"Ръководството на Северна Македония все повече се отдалечава от добросъседските отношения, които са в основата на европейското законодателство и международното право“, се допълва в позицията на гръцкото МВнР.

БГНЕС припомня, че на вчерашната среща на Европейския съвет в Брюксел премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обясни на своите колеги действията на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова и премиера Християн Мицкоски "срещу международното право".

"Необходимо е всички да разберат, че зачитането на европейското законодателство очевидно минава през плътното спазване на международните споразумения", заяви гръцкият министър-председател, цитиран от ЕРТ.

"Президентът и премиерът на РСМ използват име, различно от конституционно, напълно против духа на Преспанския договор. Европейската перспектива на Скопие зависи от спазването на договореностите. Абсолютно ясно казах, че ако Скопие настоява да следва тази линия, това по същество ще затрудни изключително много, ако дори не отмени, всеки процес на бързо сближаване с европейското семейство", каза още Мицотакис.

Договорът от Преспа бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров, в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: ПреспаРСМ
Още от ЕС
Le wokisme: Движението, което уплаши Франция и върна крайното дясно на власт
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Колев преди 14 часа
Не само името ,там Зоран Заев и Никола Димитров подписаха че вече се отказват от историята На Антична Македония,веке не сме деца на Филипа и Александра ,което е вярно,въпреки и до сега има такава улица в Скопие ,уж обещаха да сменят името,балканските тарикати
31
1
 
2
 
! Отговори
Риторично : преди 16 часа
Защо и наштЕ наведени политYтки и дYпедати нямат гръбнак като гърците да защитят посегателството и кражбата на българската история,писменост и език от БЮРМ?!?Защо наштЕ родни п00дл00ги на Посолството не защитят интереса на България,преди да се втурнат да облизззват жълтокафявата благодат от отходния канал на КенеFFт Мърршшън ?!? Как допуснахме бившите пишман-*** от ДС - сега демокрадци,неолибера3ти,социалЪжисти,патрЕоти,еничари,сараи,седера3ти,царисти и перформатори да управляват?!?
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
подлите да не говорят за история. Те първи откраднаха история, като взеха тази на Византия за тяхна
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Да Сърбия победи! Македония пак ще бъде Южна Сърбия!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 23 Не може да оспорват нещо което те са подписали. Това е все едно ти сам да се съдиш. Може да не го спазват но да го оспорват няма логика в това което си написал.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Макетата с радост биха се обединили с братята сърби, ако ги пожелаят.
26
7
 
8
 
! Отговори
Петърчо преди 2 дни
Откак унищожиха Югославия на Балканите настана хаос без край
25
5
 
9
 
! Отговори
Петъръ преди 2 дни
БЮРМ е тук. На хората в БЮРМ бюрманци ли ще им казваме сега?
24
15
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 2 дни
Гърция трябва да признае македонците за далечни потомци на войните на Александър Македонски както и наличието на македонско малцинство.
23
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако макетата оспорват преспанското споразумение, сега БЮРМ ли трябва да им викаме?
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Гърция ще окупира Скопие, а бг нема армия
21
19
 
12
 
! Отговори
Loyko преди 2 дни
Щом е за мръсотии сме готови и с гърците да станем ортаци. И гърците и българите се държим като Господари на македонците. Това дори и най малкия народ не би го допуснал.Великите българи да си гледаме нашата си ***.
20
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Каква история у тези северни египтяни? Нещо са се припознали в собственото си комюнике! Гърция е напълно измислена държава.
19
7
 
13
 
! Отговори
Шъ преди 2 дни
Макетата са гола вода без кал по гърба.
18
3
 
18
 
! Отговори
Бъ преди 2 дни
Някой мисли ли още че Македония ще влиза някъде?
17
25
 
12
 
! Отговори
София преди 2 дни
Регистрирайте ОМО Илинден.Всички македонци в България ще гласуваме за ОМО Илинден.Ние сме 2,5 милиона македонци в БГ
16
16
 
7
 
! Отговори
Никола Бабцаров преди 2 дни
Македонците няма да влезнат в ЕС а БГ ще излезнат от ЕС. И пак ще сме заедно, народе мой, защото се обичаме.
15
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Щом не са македонци значи са българи.
14
9
 
26
 
! Отговори
Петър Младенов преди 2 дни
Незабавно да се издейства въвеждането на санкции по американския закон от 2021 в. срещу тези които дестабилизират Западните Балкани! Не може някакъв просръбски неофашист да дойде днес на власт и да се изметне от международните договори, подписани от държавата му! На всичкото отгоре ще ни държи и сметка защо не сме регистрирали сепаратистите от ОМО Илинден, които до ден днешен призовават за прогонване на българската държава от Пиринска Македония и предаването и на Скопие. Това е чист иредентизъм
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А, добро утро, свате! Сега ли се усетиха?