Руски ракетни системи C-300 и C-400 към Сирия

Путин заяви, че с всички средства ще подсигурят полетите
Обновена: 25 ное 2015 12:33 | 25 ное 2015 12:30,
188
Руски ракетни системи C-300 и C-400 към Сирия
Снимка: архив Reuters

Русия ще изпрати зенитна ракетна система С-400 "Триумф" във военновъздушната база Хмеймим в Сирия, където е разположена руската авиационна групировка. Това съобщи днес пред колегиум на министерството на отбраната в Москва министърът Сергей Шойгу, предаде ТАСС.

Това става "по решение на върховния главнокомандващ с цел да се осигури противовъздушна отбрана по всички направления", уточни Шойгу. Ракетите С-400 са на въоръжение в руската армия от 2007 година.

Русия ще използва в Сирия всички средства "с цел подсигуряване на полетите", включително зенитни комплекси С-300, каза междувременно президентът на Русия Владимир Путин.

"Надявам се, че това, както и другите мерки ще бъдат достатъчни за да се гарантира сигурността на полетите", заяви Путин.

Руският ракетен крайцер "Москва", оборудван със зенитна система "Форт" - военноморски аналог на С-300, днес застъпи на бойно дежурство край бреговете на Латакия. Той е готов да унищожи всяка въздушна цел, потенциално опасна за руската авиация, заяви Шойгу.

"Освен това, всички по-нататъшни действия на ударната авиация ще се извършват само под прикритието на изтребители", добави руският министър.

Щурманът на руския самолет Су-24, свален вчера над Сирия, е спасен от специални армейски части на Русия и на Сирия и след 12-часовата операция е придвижен тази нощ в руска база - "жив и здрав", информира Шойгу. По предварителни данни пилотът на сваления Су-24 е загинал, убит е и морски пехотинец, участвал в спасителната операция с хеликоптери.

Руското министерство на отбраната ще предостави цялата необходима помощ на семействата на военните, загинали вчера в Сирия, увери Шойгу. Участниците в заседанието почетоха паметта им с едноминутно мълчание.

Екипажът на Су-24 и всички участници в операцията ще получат руски държавни награди, командирът на полета ще бъде удостоен посмъртно със званието Герой на Русия, съобщи президентът Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не вземат да продадат на гърчолята от тия ракети,че тогава да видят , ще нарушават ли небето по скалите из Егейско море
108
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердогане казах ти да не закачаш руската мечка ама ти не та не а сега кусай руски чай
107
2
 
10
 
! Отговори
гоньо преди 8 години
оха, бабачко
106
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що ти трябваше да се връзваш на тая уловка,бе Ердогане??? Как ще летят сега Виликите Ф16 когато там има тия Ц-300,ли Ц500,ли кви бяха.Голям будала излезе...
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Давайй Петреее удриии да живейй България
104
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е загубила двама войници, един самолет и един хеликоптер. Какво печели и какво загубих Турция? Ние ще видим скоро!
103
7
 
5
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Да внимават само да не думнат пак някой пътнически самолет.
102
3
 
23
 
! Отговори
ta6ak s materiali na преди 8 години
Всичко беше добре подготвен капан - за аматьори !!!И както се очакваше - имаше улов !!!Ердоган се хвана в капан - ръцете на Путин са развързани !!!Сега под предлог, че са ядосани - ще гласят когото си искат - както си искат - по руски манталитет...
101
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ С-300 И С-400, А ТАКТИЧЕСКИ ЯДРЕНИ РАКЕТИ ДА СЕ НАСТАНЯТ В СИРИЯ И КУБА. А АКО Е НУЖНО, ДА СЕ ИЗСТРЕЛЯТ.
100
1
 
1
 
! Отговори
Стоянов преди 8 години
До до 84Всичко добре ама последното ти изречение...........грехота е по-принцип да се използва оръжие
99
0
 
1
 
! Отговори
До 130 преди 8 години
Ясно че ще мине,но през кои води,за маршрута имам предвид
98
4
 
31
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Много туркофили и русофили...Според мен трябва да бъдем реалисти и да разберем, че България не може да съществува самостоятелно без подкрепата на някоя велика сила. Поне това е така в последните 1000 години.Ето сега например турски самолети щели да ни пазят :)Затова аз например бъдейки българин симпатизирам на Русия и искам да имаме стратегически отношения с тях. А не с Турция или с Ислямска държава или със САЩ
97
4
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До 9К51Причинно-следствената връзка е малко по-различна-самолетът бе свален,за да могат руснаците да обосноват убедително това,което смятат да направят в Сирия!За какво иначе ще пращат тоя почти беззащитен дъртюх(СУ-24) а не СУ-34,който спокойно може да се защити или СУ-30,който си е направо ловец!?Така че очаквайте интересни новини от Сирия,а не раздухване на скандала Русия-Турция!
96
7
 
2
 
! Отговори
Kk преди 8 години
Имам въпрос : Този крайцер откъде е минал за да стигне до Сирия ?
95
1
 
18
 
! Отговори
Иван преди 8 години
На ердогана ще му се наложи да играе голо хоро с мечка.винаги съм вярвал че по *** от нашия президент няма но се оказа че има.
94
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много туркофили и русофили пишат.Къде останаха българите обичащи България?
93
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Тихо имат нещо общо и двете са без аналогови демек за нищо не стават (((
92
1
 
22
 
! Отговори
Тихо преди 8 години
Борянке, това, дето си изтипосала на снимката в междуконтинентална балистична ракета. Приликата и със С-300 и С-400 е колкото на компютър с компот.
91
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Турция беше враг на ислямските бандити, тя щеше да предостави доброволно територията си за войната срещу тях. Защо жертвуваш живота на бойците си за дебелите европейски ***, които чрез НАТО стоят зад Турция, съответно ИДИЛ? Ако до няколко дни не се състави коалиция на ВСИЧКИ европейски държави за възстановяване на държавността в Сирия, изтегляй групировката и остави Европа на милостта на главорезите. Спокойно можеш да унищожаваш военна и икоономическа инфраструктура с крилати ракети от собствена територия. И да снабдяваш с модерно оръжие редовната сирийска армия, кюрдите и всички които
90
2
 
29
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Турция направи голяма глупост.Сега небето над Сирия се контролира от руски зенитни ракети.Крайслера "Москва" с зенитни ракети на борда вече е акостирал на Латакия.Всички щурмовации Су-24 ще се пазят вече от придружаващи изтребители.И вече не може да се маскират като "партньори".Путин загуби пешка, но спечели офицер.