Дарените на Украйна F-16 са стари, стават само за подвижни мишени

Във въздушни битки те отстъпват значително на МиГ-29
18 сеп 2024 08:37, Петър Бойчев
123
Дарените на Украйна F-16 са стари, стават само за подвижни мишени
Снимка БГНЕС

Първите западни изтребители F-16, прехвърлени в Украйна, носят ракети от стара модификация, с които няма смисъл да участват във въздушен бой, заяви авиационният експерт, водещ научен сътрудник в Държавния музей на авиацията на Украйна Валерий Романенко в интервю пред Radio NV.

"Ясно е, че 6-те самолета, които получихме в началото, няма да дадат резултат и количеството ще прерасне в качество, да речем, не от броя на получените самолети, а от това колко ефективни ще бъдат оръжията и бордовите системи за защита, които ще бъдат прехвърлени при нас заедно със самолета“, подчерта авиоекспертът.

Според него бордовата отбранителна система на прехвърлените F-16 е много ефективна, това е най-новата европейска разработка, но има сериозни съмнения относно въоръжението.

"Тъй като представените ракети бяха много стара модификация, с обсег от 95-105 км, няма смисъл да участваме във въздушни битки с тях, защото ние просто няма да достигнем руските самолети. И тук няма да има голяма разлика между МиГ-29 и F-16...Единственото нещо е, че бордовият комплекс може да ви спаси от поразяване от руски ракети. Тоест ситуацията е такава, че нашите пилоти все още трябва да овладеят тези самолети, използвайки ги в мисии за противовъздушна отбрана за борба с шахеди и ракети. Основното не е количеството, а качеството на самолета“, подчерта Романенко.

В същото време той добави, че до края на годината Украйна няма да получи повече ескадрили от самолети F-16, а в момента продължава обучението на украински пилоти за тези изтребители.

"И когато те станат повече (специално обучените пилоти), военновъздушната база на самолетите F-16 ще бъде увеличена приблизително до нивото на бригада, но това ще стане някъде през лятото на следващата година“, смята Романенко.

Сега, според него, Украйна трябва да засили противовъздушната си отбрана, защото това е много уязвимо място. /Труд
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: мишениУкрайнаМиГ-29ф-16
Още от Русия
Киев отблъсна тази нощ опит за нападение от руски дронове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
21
 
10
 
! Отговори
До разбирачите преди 1 ден
По света има повече от 4000 бр. Ф-16 в употреба. От тях 7 бр. са се разбили по различни причини, но при бойна мисия няма НОТО ЕДИН свален самолет ! Толкоз !
85
17
 
8
 
! Отговори
Маверик преди 1 ден
До Анонимен 75 В края на тази година първите два ще бъдат достроени. В началото на 2025 г. на първите два новопостроени български Ф-16 ще летят в САЩ български пилоти. Тогава въобще няма да искате да си спомняте, как шест години пишехте за чертежи и хартиени самолети. Вече ще има други опорки, дори знам за какво ще се хванете, толкова сте предвидими!
84
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Поправка 83 --- не са изпросени, а укрите са ИЗНУДИЛИ да им ги подарят ---- украинската наглост и нахалство нямат равни!
83
2
 
10
 
! Отговори
Обичайно преди 1 ден
човек дава или подарява нещо излязло от употреба,което не му върши работа!?!Да не би случайно БТР-те,които им подари нашето правителство преди време,да бяха чисто нови,но удобен и изгоден случай да разчистим складовете,отчетем дейност и бием в гърдите какви сме демократи!?!Преди години работех в един месокомбинат и тогава масово се караха меса от Западна Европа,с изтекъл срок на годност,от държавният резерв на съответната държава,а вие продължавайте да гледате и вярвате на тяхната реклама!?!?!?
82
5
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 1 ден
дайте пари, ей ви милиарди, Зеления - не стигат, дайте танкове - заповядайте, Абрамси, Тигри и кво ли не, Зеления - не стават, *** са и ги смляха... дайте самолети - ей ви Ф16-17-35-299, Зеления - остави стари са няма смисъл от тях... е какво искаш по дяволите, не стига, че им се дава и все недоволни, я сами да се оправят и конфликта ще приключи много бързо....истината е, че 1. не можете да воювате 2. корупцията е зловеща и всичко приключва преди да се ползва по предназначение
81
8
 
15
 
! Отговори
Поправка преди 1 ден
Тези Ф-16 не са дарени, а изпросени. Виновният редактор е наказан.
80
5
 
9
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 ден
Копейки,а според вас Ф16 с които ще бъдат въоръжени Българските ВВС стават ли или не стават?:):):)Фигуранта Радев не спира още да ги хвали:):):)
79
0
 
16
 
! Отговори
Стара поговорка преди 1 ден
На харизан кон зъбите не се гледат.
78
6
 
7
 
! Отговори
По правило преди 1 ден
До Кравар Евроатлантик Аз прочета ли тук или в другите руски медии, че "Всичко е наред" автоматично търся видеа за съответния обект или област. В 99% от случаите е имало успешна операция на Украйна.
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ако нещо не ви ясно относно бойната авиация, попитайте доказано най-големия български специалист в областа. Неговото име е Красимир Каракачанов!
76
9
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 ден
Според губернатора на Тверска област всички украински дронове били свалени, оставало само да се разчистят отломките. Съвсем случайно в същото време военната база в Торопец спонтанно се е самовзривила три пъти подред и продължава да гори и в момента, а от взривовете в Москва е регистриран трус с мощност 2.8 по Рихтер. Ама дроновете са свалени де.Прочети още на: https://dnes.bg/rusia/2024/09/18/moshtni-vzrivove-v-ruskata-tverska-oblast-sled-ukrainska-ataka.620546#comment-newest
75
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Престанете да го пишете този блок 70, на всички е ясно, че към 2028 когато "поетапно" започнат да ни доставят 5-те самолета, ще се обяви, че "двете страни са се договорили блок 70 да отпадне от окомплектовката на машините"!
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А като имаш в предвид, че МИГ 29 отстъпва на СУ 27 и нагоре...
73
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Алооу Маверика или както си се кръстил там, разбирачо...Нещо да кажеш за хартийките - чертежчета за милиарди, дето ги изсипахме в брой на чича ти Сам ? А? Нещо по въпроса да се изходиш? Щото сме се оправили и се чудим къде в чий г@@з да си наврем излишните ни милиарди...Украйна та Украйна...зъбите се , споритеза глупости а държавата ни загива заради такива проатлантичета и криворазбрани политики
72
12
 
8
 
! Отговори
Маверик преди 1 ден
Алооо, експертът! Ф-16 MLU ВСЕ ОЩЕ са на въоръжение в Белгия, Холандия, Португалия, Румъния. Дания, стара е баба ти!!!!! какви ракети са им дали, е друг въпрос.
71
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Украинците са едни горделиви и нахални коппеллета! С право май руснаците им набиват чемберите на тия надути пууяцци!
70
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Измислена държава населена с нагли , мързеливи и неблагодарни укропаразити
69
9
 
27
 
! Отговори
Урсула преди 1 ден
Ами...няма смисъл изобщо от Ф16. А това за защитата от руски ракети ми се струва кьорфишек. Тая година руската авиация получи новинракети ВВ, специално за Ф16. Това, че го е страх да се бият с Ф16 не е заради старите ракети, а заради новите на Русия :)
68
25
 
10
 
! Отговори
Руската пропаганда преди 1 ден
Е отчаяна, щом с такива статии ще поддържат "дейността" на петоколонниците. Вече още с появяването си такива руски бълво чи получават само присмех.
67
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Този Зельо голям нарцис. Не разбра ли най-накрая, че помагайки му отслабват държавата им и я завладяват. Хилядолетна тактика. Какъв държавник е той, като расъл в саксия зад розов похлупак.