Милион убити и ранени: Ужасяваща демографска катастрофа в Украйна и Русия

Киев контролира сега територия с 29 млн. души, а преди инвазията са били 42 млн.
17 сеп 2024 21:07, Петър Бойчев
379
Милион убити и ранени: Ужасяваща демографска катастрофа в Украйна и Русия
Снимка БГНЕС

Броят на убитите и ранените украинци и руснаци през 2,5 години война достигна приблизително 1 милион. В същото време броят на цивилните жертви остава неизвестен, тъй като само по време на превземането на Мариупол от руснаците са загинали повече от 8 000 души, според Human Rights Watch, цитиран от "Фокус".

The Wall Street Journal пише, че според поверителна украинска оценка в началото на годината броят на загиналите на украинските войници е 80 000, а ранените - 400 000. Оценките на западното разузнаване за руските жертви варират, като някои определят броя на загиналите на близо 200 000 души, а ранените са около 400 000.

Един от мотивите на Владимир Путин да започне нахлуване през 2022 г. е да увеличи населението на Русия чрез поглъщане на украинци. Според оценки на правителството и демографите в резултат на руските нашествия през последните 10 години Украйна е загубила най-малко 10 милиона души в резултат на окупация или като бежанци.

Путин отдавна обяви справянето с хроничния демографски спад в Русия за приоритет и оттогава Кремъл започна кампания за русификация на окупираните територии, включително отвличане на деца и раздаване на руски паспорти на украинци, пише изданието.

Съвременна Украйна някога е била част от Руската империя и Путин многократно е казвал, че се стреми да върне страната под управлението на Москва. Той отрича украинската идентичност и държавност и твърди, че украинците са част от руската нация.

Войната имаше опустошително въздействие върху вътрешната демография на Руската федерация и пазара на труда. Повече от 600 000 руснаци са избягали от страната от началото на пълномащабната инвазия. Това са предимно млади професионалисти, които са могли да си позволят да се преместят в други страни и да започнат нов живот.

Руската атака имаше катастрофални последици за населението на Украйна. При преброяването от 2001 г. тя е 48 милиона жители. Тази цифра е спаднала до 40 милиона в началото на 2022 г., преди руската инвазия, според украински демографи и правителствени служители.

От началото на войната през февруари 2022 г., според ООН, повече от 6 милиона души са избягали от Украйна, а Русия е завзела нови земи, общото население на контролираната от Киев територия е спаднало до 25-27 милиона души.

Александър Гладун, изследовател в Института по демография на Птуха, изчислява, че в Украйна е имало 42 милиона души преди пълномащабната инвазия и около 29 милиона сега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от ЕС
Германия дава на Украйна допълнителни 100 млн. евро за зимата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Кво разбираме от новината, Русия останала без хора и Путин решил да поглъща укри спешно, а кога го е казал никой и не знае, укрите от своя страна па нямат никви жертви, няколко си човека там нищо работа, що ли правят постоянна мобилизация и искат европата да им връща хора никой не знае, сигурно така за забавление или да ги праща на Путин да не остава Русия без хора, хахахахаха това сигурно го е писал някой с тежки мозъчни проблеми.
302
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Един милион е много раздута цифра. Може включват и всички ранени. Не повече от 60 хил. са убитите от двете страни.
301
6
 
23
 
! Отговори
д'ге преди 1 ден
има ли някой който вярва че украйна може да победи...а не да се предаде....очаквам политическо салто мортале от Европа и щатите...иначе Русанците ще стигнат до киев...фронта е пробит ...така твърдят Украинците и Западни медий .... не виждам какво ще спре руснаците до края на годината ...
300
23
 
11
 
! Отговори
Куку преди 1 ден
Истината е,че Рашка няма сили да превземе цяла Украйна и ще бъде доведена до поредната нац.катастрофа!Няма измъкване от тази ситуация за която е виновен персонално Путин!
299
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Отряд на американските ЧВК Forward е разбит край Суджа: Известни са хиляди загуби. Разбит е цял отряд американски наемници.
298
2
 
11
 
! Отговори
ceci преди 1 ден
България да се притеснява от демографска катастрофа в Русия или Украйна... кАжи честноние сме се стопили от 9 на 6-7 Русия приблизително е задържалаУкрайна 52 -> 27
297
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
хаха как ги изиграха краварите ако имаха грам мозък запада нямаше да ги смята за по нисши и рашия трябваше да разбере че за да съществува нато трябва имат злодей срещу който уж да бранят офците. и ако смятаха укрите за хора нямаше да ги ползват като пушечно месо. ама тва е картинката алкохолиците укрите и всички народи в източния блок са спрели развитието си от много години и сега берат плодовете.
296
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
в новите руски райони забелязах доста многодетни семейства, в Мариупол показаха семейство с 6 деца, в малка стая легла на два етажа, за да могат да ползват масата, някои излизат вън на улицата, в Суджа семейство с 5 деца показаха как са избягали оттам, разказваше голямото дете, момиченце
295
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
част от украинските бежанци не бягат от войната, а използват войната за да се изнесат в Европа, не искат да живеят в Украйна, затова беше и майданът, за влизане в ЕС, но условията бяха като при нас - либерализация на икономиката, закриване на предприятия което води до безработица и не беше прието от тогавашния им президент, а в Украйна условията са като при нас - топло лято, плодородна земя, южно море - както се казва остави питомното, за да гониш дивото
294
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
населението на Русия се увеличи с около 10 млн., повече от България, в Швеция има програма - 3 деца и се ползват облекчения за получаване на жилища, почти не плащат данъци, навсякъде по 3 малки деца като ангелчета, в България опитаха по Живково време, но не стана, с какво ще съблазниш българско семейство, което има жилище и родителите помагат във всичко, подейства забраната на бортите, тогава имаше бум и много семейства с три деца, и сега има семейства с три деца, но после заминават в чужбина
293
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
до 322, украинците са ***, погледни ги в България, русите са всъщност изрусени, а Русия е империя и е нормално да има различни националности, но тъмнокожи няма, все още преобладават руснаците - 3/4 от населението са високи, руси, синеоки, в Белорусия има и тъмнички, например Лукашенко, от еврейски и украински произход
292
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Да се чуди човек как изчисляват тези загуби само,значи укропите в пъти имат по малко,а руснаците вече нямат армия,Абе вие или сте луди или ни правите на зелник,я си ги заврете вашите анализи от зад за да ви топлят
291
3
 
15
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 ден
Ей поредните смешки,доза сутрешен хумор от задокеанските клоуни!Чух че Зеленски давал гражданство на колумбийците!И в България се раздават паспорти 80%макета са с български паспорти,и ние ли се борим с демографската криза?Бриьанците вече решиха проблема с демографската криза няма проблем)))
290
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Америка и Европа под диктовката на Америка продължават да наливат пари във войната. Кой е виновен, а?
289
18
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 ден
......Един от мотивите на Владимир Путин да започне нахлуване през 2022 г. е да увеличи населението на Русия чрез поглъщане на украинци............................... Аз като ви обяснявам, че в Блатната держава вече няма бели хора. Мнозинството са с дръпнати очи, кадировци и чукчи :))))))))))))))))))) Белите останаха в Беларус, Балтика и Украйна. За това се напъва Психото в Мордор.
288
15
 
2
 
! Отговори
али преди 1 ден
Луда война на Путин. САЩ и ЕС си взеха Украйна без една жертва от тяхна страна .... Разделяй и владей....
287
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
НА 22 август 2024г в ЮТУБ Мария Захарова- дава интервю в което обеснява, че СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ОТ ДЪРЖАВИ НА НАТО СА ПОТЪРСИЛИ СПАСЕНИЕ за СЕМЕЙСТВАТА СИ В РУСИЯ ПРЕСИЧАЙКИ ГРАНИЦИТЕ НА РУСИЯ- ...вие вярвате ли на това- аз не?!
286
2
 
8
 
! Отговори
expert преди 1 ден
След още 2г. ще са колкото населението на България и няма да им трябва тази голяма територия - по-голяма от Германия !
285
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Има ли поне едно вярно нещо в новината, че аз не успях да намеря?!
284
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Гиб Мелсън Поне 2:1 са заради проста разлика- артилерия. Украинците от самото начало нямат достатъчно снаряди, а руснаците засипват постоянно с артилерийски огън. Втора разлика е обучението на хората. Русия изпрати основно обучени професионални войници. Украйна мобилизира куцо и сакато неизбягало.