Зеленски уволни командира на украинските ВВС

Изтребител Ф-16 се разби в понеделник, а пилотът загина
31 авг 2024 07:15, Анисия Иванова
84
Зеленски уволни командира на украинските ВВС
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, с който уволнява командира на украинските ВВС Микола Олешчук, предаде Ройтерс.

Олешчук е отстранен от поста си малко след като украинската армия съобщи, че в понеделник при отблъскването на голяма руска атака се е разбил изтребител Ф-16, а пилотът му е загинал.

"Реших да сменя командира на военновъздушните сили [...] Безкрайно благодарен съм на всички наши военни пилоти", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение. Той обаче не каза каква е причината за решението му, а само спомена, че персоналът трябва да се пази и че е необходимо укрепване на командно равнище.

Генералният щаб на украинската армия съобщи, че генерал-лейтенант Анатолий Кривоножка временно ще изпълнява задълженията на командир на ВВС.

Въоръжените сили на Украйна не оповестиха причината за разбиването на самолета. Те посочиха, че изтребителят се е разбил, докато се е приближавал към руска мишена. Олешчук каза в понеделник, че партньори от САЩ помагат при разследването на инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от Русия
Украйна спира рускиа петрол и газ за Европа в края на 2024 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анти-ЕС преди 1 седмица
Зеленски-уж "Водолей", но има войнствените аспекти на Марс и Луна в Лъв, Уран в Скорпион(дето прави революциите) в 6-ти дом на враговете и работата. А асендетът му е двойствените "Близнаци" и там му планетата на късмета-Юпитер. Освен това, Слънцето и Луната му са в опозиция, което ще рече раздвояване на Съзнанието. Тази негова шизофрения се подсилва и с наркотиците, които му дават кукловодите му(както Хитлер са му давали опиати).
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не трябваше да ръчкате руската мечка...Искахте да превърнете Велика Русия в Ирак,Либия,Сирия,само че руснаците са друга бира.Никой няма шанс срещу Русия !
75
0
 
0
 
! Отговори
ОтПърлХарбър ДоКурск преди 1 седмица
Шефът на украинските ВВС не бил уволнен заради катастрофата на F-16, а заради това че не изпрати всичките еФки да се потрошат за резервни части на партизанските украински групи в на териториите на ДЛНЕрите. Ски са новия че да ги дигне сите и че изпонамета да се трошът. Всичките теа хубавци са учили в съветско-руските военни академии и заедно със Волтметъра са едно явно котило на Световния Комунистически Интернационал. Глей га само какви балъшки военнотии спретнаха,
74
1
 
0
 
! Отговори
Фон Щауфенберг преди 1 седмица
Скоро ще има операция ,,Валкирия" срещу самозабравилия се фюрер.
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Наместо да варди Харков и другите голями градове с новите Щатски изстребители, Волтментър Олигофриенко ГрюненШайземахен хатте ес използва мощнюия и маневрен Ф16, за да ликвидира скъпо обучения Ф-16ков елитен изтретпателен Укере пилот. ДО кога ще му плащат масрафа на това некадърно военно-политическо Кока махт ес Фрайтъпунгерче?
72
1
 
0
 
! Отговори
Велес преди 2 седмици
Хммм. Юнак летец...Тръгнал е на таран срещу руски дрон... Само и само да си спаси президенто!
71
1
 
2
 
! Отговори
Паднал в Боя преди 2 седмици
са нали е модерно да падат самопаднети шо им крадяли бурметата и шайбетата барабар с контролните платки за отвор-затвор портетата и джаметата. Укерухите, окрали самолета и всичко са продали на ДЛНЕрите и затова са го отпуцали да ги неуловят. Утре като литне от Донецк една новинка Фръчилюха и набъцка Киев с бомбета он че да се сети Зеленио нередовен, с изтекъл срок, защо кефира в главата му наместо на мътеница, мяза на шльокавица.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е голяма работа. Вчера Пoтю загуби 100 дрона и 120 ракети. Бяга свалени от ПВО. Общо 1.5 милиарда usd за 1 час. Това се казва рекорд по тъпотия. Един ф16 ще го преживее.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Просиията загуби два А-50 с по 30 човека висококвалифициран персонал, а в Сирия даже сами си свалиха един И_28 въздушен команден пункт, натъпкан с петнайсетина висши военни. Така че точно те в такива случаи изобщо не требва да се обаждат.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ха,как няма да ги уволни самолета гръмна блока в Харков ,а след това украйнците свалиха самолета ,все едно че Русия е гръмнаха самолета и блока ,това игра на наркомана
67
2
 
6
 
! Отговори
Зелен Шебек преди 2 седмици
Самолета се бил разбил , докато приближавал руска мишена , което значи , че самия той е станал мишена на руснаците
66
8
 
4
 
! Отговори
Ййй преди 2 седмици
До Анонимен - въпреки че още се разследва, версията за удар от собствена ПВО надделява, жалко за изключително талантливия и интелигентен украински пилот. Все пак е успял да свали три руски ракети. Колко ли хора щяха да избият. Това е мръсната, ужасна война, която стовариха на украинския народ.
65
1
 
5
 
! Отговори
дедо поп преди 2 седмици
Стара новина. Явно при вас новините идват с пощенски гълъби
64
5
 
1
 
! Отговори
Войводата преди 2 седмици
1. Чета както аз се гордея с вас така и вие трябва да се гордеете с мен.2. Аз съм непобедим физически. 190 см съм но поддържам леко вдлъбнат корем, което ми дава предимство в боя. Имам коремна преса. Тичам всеки ден и всеки ден правя лицеви опори тип диамант с отскок (плътно събрани ръце).3. От 20 г воювам в партизански условия с най добре подготвените екипи убийци на ми6 и цру. Нямам загубена битка.
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нормално е да се случи,когато собственото ти ПВО свали твой самолет.Дано усъвършенстват системата за разпознаване и няма повече инциденти.Въпреки,че е трудно едновременно да бориш вражески ракети с наземно ПВО и самолети.Риска е голям.
62
2
 
2
 
! Отговори
Войводата преди 2 седмици
1. При нормална ситуация. САЩ и техни агенти те нападат. Ти отиваш в полицията. Те разследват и взимат мерки. Нота до посолството и прочие.2. Но какво ако САЩ искат нещо от теб на всяка цена, нападат те и разни спецове тук им помагат. Те са окупирали всичко че и дори сме съюзници.3. Ами как какво? 4. Ставаш войвода чета
61
1
 
10
 
! Отговори
До 60 преди 2 седмици
И , какво пък са взели в Курск украинците,че не се сещам
60
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Даваме ви Покровск, взимаме ви Курск.
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
как върви контранастъплението, за един приятел питам. нещо покрай донбас случва ли се
58
3
 
3
 
! Отговори
Войводата преди 2 седмици
1. Нашите служби и политици казват знаем за тези партизани които обучават САЩ и няма опасност да не се притесняваме.2. Моята работа е да се притеснявам.3. Особено когато всички институции са или блокирани от САЩ или разпарчатосани от САЩ или разграбени от САЩ.4. Тук има отпор ние не сме колония. Ние се съпротивляваме против мекия агресор САЩ и техните платени предатели тук.5. Тук има ли народ ЧЕТА?