На Русия ѝ трябват военни да държи окупираните територии, ще избегне ли истинска мобилизация?

Растат сумите и бонусите, предлагани на доброволците
27 юли 2024 12:24, Елка Василева
166
На Русия ѝ трябват военни да държи окупираните територии, ще избегне ли истинска мобилизация?
Снимка: архив, БГНЕС

Към края на 2024 г. Русия планира да има 690 хил. военни на фронта в Украйна, коментира главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Олександър Сирский в интервю за The Guardian, публикувано преди няколко дни. През май руският президент Владимир Путин също заяви, че за войната в Украйна са насочени към 700 хил. военни - заедно с разположените в тила и резервите, припомня и Институтът за изучаване на войната (ISW). В плановете на вече бившия военен министър Сергей Шойгу беше осигуряването на близо 750 хил. души за фронта към края на 2024 г.

Още по темата
На пръв поглед това предвещава ново масирано настъпление, но доколко реална е тази опасност, анализират украинските военни наблюдатели.

Олександър Коваленко прави аналогия с началото на пълномащабната война през февруари 2022 г., когато на територията на Украйна навлязоха около 180 хил. души и те бързо успяха да окупират повече от 63 хил. кв. километра. Но става въпрос за професионални военни - тренирани и с боен опит. Към края на 2023 г. броят на руските военни вече е 450 хил., а превзетите територии са 683 кв. километра. За първото полугодие броят им се увеличава до 530 хил. при окупирани 752 кв. километра.

Тези данни са показателни за анализатора - Москва се нуждае от по-голяма численост на фронтовата линия не защото готви нова мащабна офанзива, а защото трябва да удържи окупираните територии. Според анализатора причината е не само, че руската армия губи своите професионални военни и воюва до голяма степен с доброволци, записали се в армията заради огромните суми, които им плаща държавата, а и защото започва да изпитва недостиг и на техника и опитва да компенира това с жива сила.

И Коваленко, и Констянтин Машовец са категорични, че Русия вече трудно си набавя военните за фронтовата линия и за увеличаването на броя им ще е нужна официална мобилизация, дори и частична. От Кремъл опитват да отложат този момент, тъй като предишната през септември 2022 г. беше приета много остро от обществото.

От началото на седмицата регионалните власти в Москва вече предлагат еднократен бонус от 1,9 млн. рубли (22 хил. долара) за новите доброволци, с което сумата, която записалите се за война получават през първата година, надхвърля 5,2 млн. рубли (60,5 хил. долара).

В момента минималната заплата за руските военнослужещи е 210 хил. рубли (2,4 хил. долара) при средна заплата според Росстат 73 хил. рубли (850 долара). Това е особено атрактивно за младите мъже в по-изостаналите руски региони, където заплатите са много под средното за страната, както и за  хората с натрупани дългове, пише The Moscow Times.

Регионалните власти в други руски области също предлагат собствена система от бонуси, за да привлекат доброволци, включително безплатни социални услуги за семействата им, еднократно плащане (обикновено в размер на около 1 млн. - 1,5 млн. рубли, или между 11 хил. и 17 хил. долара), както и 100 хил. рубли (1160 долара) за записалите свой близък или приятел в пунктовете за набиране на доброволци. Семействата на загиналите и ранените войници също получават компенсации.

Според редица анализатори увеличаването на сумите, които получават доброволците, е свидетелство, че Русия все по-трудно набира нужните военни за фронтовата линия. Според тях, за да постигне целите от 700 хил. души за фронтовата линия, а и да покриват ежемесечните загуби, Москва отново трябва да обяви макар и частична мобилизация до края на годината.

По думите на украинския президент Володимир Зеленски страната има подготвени резерви - 14 бригади, за които обаче не достига оборудване. Според стандартите числеността на една бригада е между 3 хил. и 5 хил. души, или в резерв Украйна може да разполага с между 40 хил. и 70 хил. души - подготвени и сформирани преди време, но не напълно окомплектовани военни.

Преди няколко месеца бяха променини правилата за мобилизацията - основно беше намалена възрастта за мобилизация от 27 на 25 години, и според оценки на военни анализатори в момента няма недостиг на жива сила за ВСУ.

Целия материал четете на
Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
0
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
Имайки предвид, че населението в новоосвободените територии е предимно етнически руснаци нито ще им трябват войници за "контролиране", нито ще им се налага допълнителна мобилизация. Като изключим заглавието (откровена лъжа), останалото от статията е преразказ на фантазиите на украинците.
146
0
 
1
 
! Отговори
Елементарна частица преди 1 месец
До Анонимен 149То и един наш финансов мистър пляска руснаците, па взехме, че си им платихме като попове. "Червена армия"вече няма. Това е едно от названията на армията на СССР. А СССР го няма вече. Троцки, Ленин, Сталин, Хрушчов, Брежнев, Андропов, Черненко какво общо имат с Русия? Единствения руснак- Горбачов разтури СССР. Мълчат за конвоя от 80 цивилни автомобили бягащи при"окупатора"отстрелян от укрите. В останките на ракета ударила детската болница открили американски чип??!! А стига бе!
145
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 149 Елементарно Уотсън. Ако дойде червената армия тука, и аз няма да се евакуирам а ще ги плякам с пушката от терасата.
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кравар ЕвроатлантикДай смислено обяснение защо жителите на населени места наближени от руснаците отказват да се евакуират?
143
0
 
1
 
! Отговори
Дойче Веле преди 1 месец
До Кравар ЕвроатлантикАко четеш Елака, Дойче Веле и Института за изследване на войната, ВСУ са вече в предградията на Москва. Проф.Витанов още миналата година каза, че предстой важна битка за Ню-Йорк в Украйна.
142
1
 
0
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Нали уж окупираните територии искаха да се обединяват с Масквата, а сега какво излиза - трябвало военни да има за да ги държат. Това е обединение, ама по руски.
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските бот ферми не знаят какво да пишат за Тръмп. Хем обещава край на войната, хем обещава че ще направи Иран на кратери.
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До по леко с фентазито Едно време болшевиките са били прогресивни - щом са признали жените за хора. Днешните болшевики са дъното на кофата - според тях украинците не са хора.
139
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 2024 дронове атакуваха 15 НПЗ в 10 руски региона. Шефът на Gunvor Group за търговия с нефт Торбьерн Торнквист заяви : Русия дневно губи до 600 000 барела преработен нефт. До средата на март 2024 са загубени 16 процента от руското производство на автомобилни горива : НПЗ Роснефт в ***, Лукойл в Кстов, които снабдяват Москва. Славянский НПЗ в Краснодарский край, Сыранский и Куйбишевский НПЗ в Самарска област и т. н. За ремонта са нужни импортни резервни части.
138
1
 
2
 
! Отговори
по леко с фентазито преди 1 месец
До АнонименЗабравяш да пишеш и за ленинизма, меншевизма, есери, белогвардейци, колчак и т.н.!!Първите декрети койти болшевиките правят и подписват са за създаване на Украйна и ако незнаеш даване на равни права на жените и право да гласуват!!Знаеш ли за декрета за правата на жените ?? Незнаеш щото така наречение западен свят през 1917г. не е броял жените за хора!!
137
0
 
3
 
! Отговори
0008 преди 1 месец
До 140 : ВЯРНО Е. ПРОВЕРИ ТОВА В ДЕТАЙЛИ. ПО ДРУГИЯ ВЪПРОС : ОТ 87 МЛН.ЗЛАТНИ ЛЕВА ДЪЛГ КЪМ РУСИЯ,ПЛАЩАМЕ САМО 27 МЛН.= 14 ТОНА ЗЛАТО. ОСТАНАЛОТО Е ОПРОСТЕНО ОТ НОВАТА ВЛАСТ- ЛЕНИН,СЛЕД ОКТОМВ.РЕВОЛЮЦИЯ.ВЪВ ВОЙНАТА УЧАСТВАТ 185 000 РУСКИ ВОЙНИЦИ +40 000 БЪЛГАРСКИ- НА БАЛКАНСКИЯ ФРОНТ,СРЕЩУ 200 000 ОСМАНСКИ ВОЙНИЦИ ,И НА КАВКАЗКИЯ ФРОНТ 150 000 РУСКИ ВОЙН.СРЕЩУ 70 000 ОСМАНСКИ ВОЙНИЦИ.ТАЗИ ВОЙНА СТРУВА НА РУСИЯ = 1,1 МЛРД.ЗЛАТНИ РУБЛИ.
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 0008 Е как така руснаците ем са ни асвабадили ем после трябва България да плаща на турците? А те и руснаците колко тона злато откраднаха като си тръгваха....
135
1
 
2
 
! Отговори
0008 преди 1 месец
До 138 : Провери следния факт : През 1908г Младотурската революция-в Османската империя, иска обещетение от Русия и България за загубените си територий в размер на 125 млн.златни франка.,или в противен случай- отново Война. Русия заплаща за Съединението на България !!!! на Турция 80 млн.златни франка= 674 тона злато --или по-точно опрощава тази сума на Османската империя,която има дълг -(репарациите ) към Русия.
134
3
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
До 0008 Ти си останал от заблудените, които си мислят че руснаците ей-така с добри чувства са дошли да ни освобождават. България е била разделена и поделена на карта много преди да е гръмнала първата пушка от руско-турската война. Само едно ще кажа, ти си се образовай сам - за руснаците е Великобългарски Шовинизъм това, че сме искали разкъсана България да се обеди в една държава.
133
0
 
2
 
! Отговори
на Кремъл им е преди 1 месец
ВИНОВЕН ЗАПАДЪТ И 4 те ГОДИШНИ ВРЕМЕНА... !
132
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
след 1917 само в Берлин са печатали повече руски издания, отколкото в Москва и Петербург взети заедно... ! Болшевизмът, сталинизмът и путинизмът причиниха ЕМИГРИРАНЕ на ЦВЕТА на Русия ! УМНИТЕ НЕ ТЪРПЯТ БОЛШЕВИШКИ КАСАПИ ! Сталин с глад, партийни чистки и в Сибир затри 20 милиона руснаци ! Кремълските касапи ПО СТАЛИНСКИ ПЛАНОМЕРНО затриват Русия ! И, Западът им е виновен...???
131
2
 
0
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Еми,че пияниците не пазят ли тила ще има нож в гърба!
130
2
 
3
 
! Отговори
0008 преди 1 месец
КЪМ ДНЕШНА ДАТА РУСИЯ ИМА 720 000 АРМИЯ В УКРАЙНА,КАТО АКТИВНИ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ ВОДЯТ САМО 46 000. ПОТВЪРДЕНО Е ОТ УКР.РАЗУЗНАВАНЕ СЛЕД ПРЕСКОНФЕРЕНЦУЯ НА Г-Н ПУТИН МИНАЛИЯ МЕСЕЦ.
129
0
 
0
 
! Отговори
0008 преди 1 месец
Съобщението е До 132 ( печатна грешка )
128
4
 
3
 
! Отговори
0008 преди 1 месец
До 138 : Ако не беше Русия 1878 г.щеше да говориш турски, и да се водиш в провинция на Турция ! Понятно 0-ло ?