На Русия ѝ трябват военни да държи окупираните територии, ще избегне ли истинска мобилизация?

Растат сумите и бонусите, предлагани на доброволците
27 юли 2024 12:24, Елка Василева
166
На Русия ѝ трябват военни да държи окупираните територии, ще избегне ли истинска мобилизация?
Снимка: архив, БГНЕС

Към края на 2024 г. Русия планира да има 690 хил. военни на фронта в Украйна, коментира главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Олександър Сирский в интервю за The Guardian, публикувано преди няколко дни. През май руският президент Владимир Путин също заяви, че за войната в Украйна са насочени към 700 хил. военни - заедно с разположените в тила и резервите, припомня и Институтът за изучаване на войната (ISW). В плановете на вече бившия военен министър Сергей Шойгу беше осигуряването на близо 750 хил. души за фронта към края на 2024 г.

Още по темата
На пръв поглед това предвещава ново масирано настъпление, но доколко реална е тази опасност, анализират украинските военни наблюдатели.

Олександър Коваленко прави аналогия с началото на пълномащабната война през февруари 2022 г., когато на територията на Украйна навлязоха около 180 хил. души и те бързо успяха да окупират повече от 63 хил. кв. километра. Но става въпрос за професионални военни - тренирани и с боен опит. Към края на 2023 г. броят на руските военни вече е 450 хил., а превзетите територии са 683 кв. километра. За първото полугодие броят им се увеличава до 530 хил. при окупирани 752 кв. километра.

Тези данни са показателни за анализатора - Москва се нуждае от по-голяма численост на фронтовата линия не защото готви нова мащабна офанзива, а защото трябва да удържи окупираните територии. Според анализатора причината е не само, че руската армия губи своите професионални военни и воюва до голяма степен с доброволци, записали се в армията заради огромните суми, които им плаща държавата, а и защото започва да изпитва недостиг и на техника и опитва да компенира това с жива сила.

И Коваленко, и Констянтин Машовец са категорични, че Русия вече трудно си набавя военните за фронтовата линия и за увеличаването на броя им ще е нужна официална мобилизация, дори и частична. От Кремъл опитват да отложат този момент, тъй като предишната през септември 2022 г. беше приета много остро от обществото.

От началото на седмицата регионалните власти в Москва вече предлагат еднократен бонус от 1,9 млн. рубли (22 хил. долара) за новите доброволци, с което сумата, която записалите се за война получават през първата година, надхвърля 5,2 млн. рубли (60,5 хил. долара).

В момента минималната заплата за руските военнослужещи е 210 хил. рубли (2,4 хил. долара) при средна заплата според Росстат 73 хил. рубли (850 долара). Това е особено атрактивно за младите мъже в по-изостаналите руски региони, където заплатите са много под средното за страната, както и за  хората с натрупани дългове, пише The Moscow Times.

Регионалните власти в други руски области също предлагат собствена система от бонуси, за да привлекат доброволци, включително безплатни социални услуги за семействата им, еднократно плащане (обикновено в размер на около 1 млн. - 1,5 млн. рубли, или между 11 хил. и 17 хил. долара), както и 100 хил. рубли (1160 долара) за записалите свой близък или приятел в пунктовете за набиране на доброволци. Семействата на загиналите и ранените войници също получават компенсации.

Според редица анализатори увеличаването на сумите, които получават доброволците, е свидетелство, че Русия все по-трудно набира нужните военни за фронтовата линия. Според тях, за да постигне целите от 700 хил. души за фронтовата линия, а и да покриват ежемесечните загуби, Москва отново трябва да обяви макар и частична мобилизация до края на годината.

По думите на украинския президент Володимир Зеленски страната има подготвени резерви - 14 бригади, за които обаче не достига оборудване. Според стандартите числеността на една бригада е между 3 хил. и 5 хил. души, или в резерв Украйна може да разполага с между 40 хил. и 70 хил. души - подготвени и сформирани преди време, но не напълно окомплектовани военни.

Преди няколко месеца бяха променини правилата за мобилизацията - основно беше намалена възрастта за мобилизация от 27 на 25 години, и според оценки на военни анализатори в момента няма недостиг на жива сила за ВСУ.

Целия материал четете на
Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Фют, Не забравяй, че конницата на ген. Колев вече я няма. Има едни страхливи евроатлантици, които като пукне пушка ще се приберат в дупките както са направили в края на ВСВ. Сега бихме посрещнали руснаците с 2 пожарни и 5 БТРа без муниции, защото пратихме всичко на нацистките си приятели. Интересно е за мен как при толкова благ народ, демократите ни винаги безпогрешно избират страната на нацистите.
66
7
 
6
 
! Отговори
ъъъъъъъ преди 1 месец
епа да си внесат от Венецуела , Индия , Куба , Китай , Африкакански държави и други приятелски за тях държави
65
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво нато ше влиза в украина ве хаха, с кви войски видяхме ги вчера на откриването на олипиадата, жените с бради тея ли воюват с рускта мечка, само като помиришат фронт запданите войски ше пълнят памперси
64
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво правите ве ***? Ша одите ли да браните новите територии на блатниците? Няма ли? Знам, ни една кАпейка дори и опит не направи да иде в голташка пРосия. Всичкото кАпейка седи в ЕС, даже и Волгин отиде в Брюксел за евраци, и той неще тоалетна хартия
63
2
 
2
 
! Отговори
Ало-Ало Варна преди 1 месец
До АнонименСлушай внимателно, няма да повтарям: 1/3 -та значи само 33,33% от Украйна
62
11
 
8
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 56. Само да припомня: войната Русия-Япония 1905 завършва катастрофално за Русия с Портсмутският мирен договор. На 25 август 1915 година Русия нахлува в Добруджа и е премазана като змия от конницата на генерал Колев. Това са част от войните, които е изгубила. Та, толкова за развитието й по и след война. Блато беше и такова ще си остане.
61
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Варна, Украйна никога и при никакви обстоятелства няма да влезе в ЕС, камоли в НАТО. Първо, на хитреците в ЕС не им трябва напълно опустошена територия с някакви бледи наченки на държавност, кой ще плаща за това? Второ, ЕС подлъгват украинците за европейска перспектива само и само украинците да мислят, че не са предадени и че се бият за нещо. Самите поляци казаха, че няма да приемат Украйна в ЕС докато не се проброят жертвите на Виолинското клане поименно и не се заклейми Бандера.
60
1
 
14
 
! Отговори
Хамстер преди 1 месец
До АнонименАми влизай в Украйна , кой те спира отиваш в посолството и се записваш доброволец. Ще те качат в един автбус с туристи две седмици строева подготовка и си на фронта.
59
3
 
11
 
! Отговори
абе преди 1 месец
ами като е пълна армията на укрофашистите, веднага да атакуват санкт петербург и москва.....ама тия ги разправяйте на шапката ми!
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украински мъже няма вече ! Пушечното месо свършва ,но платените *** си пишат наредените им новини !
57
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колхозниците ше избегнат мобилизация защото нашите *** ше идат да бранят новите територии защо Крим си е техен, а и знаят, че чебурашките там сега ше направят рая на земята. Няма, и ше си седите в ЕС ли ***? Знаех си, никой не му се живее в тинята на блатная...
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Русия има и 2 милярда от армиите на Индия и Китай.
55
3
 
9
 
! Отговори
Варна преди 1 месец
До ПловдивУкрайна сега няма да я приемат в ЕС , но остатъците от Украйна ще ги приемат - около 1/3 предимно западната част населена с унгарци , поляци и украинци от полски произход...
54
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега е моментът НАТО да влезе със жива сила ако искат да спечелят войната. Ако към 600 000 украинци се прибавят 200 000 от НАТО, тогава ще успеят да изтласкат руснаците. Ако НАТО чакат руснаците да смелят тези 600 000 и след това да влизат с тяхните 200 000, няма да има никакъв ефект. Ударната сила трябва да е обща, ако е на малки вълни нищо няма да постигне.
53
5
 
14
 
! Отговори
История даге преди 1 месец
Русия исторически дърпа напред само по време и след война, всички велики сили и империи са губили срещу нея на края. Наполеон, Авсстро-унгария в съюз с германци,българи и турци,Хитлер... Войната им е любима среда за развитие имат ресурси, диктатура и машината се задейства бавно за 3-4 години, но после няма спиране...
52
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако войната продължи още 2г, НАТО и САЩ ще загубят възможност да воюват срещу Китай поради чисто икономически причини. Няма кой да им върне сумите потрошени в Украйна. Ако спрат помощите и не губят средства за Украйна, руснаците ще завладеят продадените на блекрок украински земи и това ще е истинско бедствие. Ако пък продължават да наливат пари и оръжие, тогава рецесията им е в кърпа вързана. Запада е в цунгцванг, но в момента блъфират като се правят че владеят ситуацията.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако направи пълна ще завземе и Киев.
50
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците са обречени поради простата причина, че всички демократични страни взети заедно не могат да произведат толкова ПВО, колкото кинжали могат да произведат руснаците. Кинжала е по-евтин от всяко ПВО, сметките на САЩ не излизат. Колкото и да пращат в Украйна нещата само ще се влошават за запада икономически, а за Украйна и териториално и демографски. Ако ще и 500 конференции за мир със Зеленски да направят, законите на войната са други, нищо не може да им помогне.
49
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Русия и трябва ново ръководство, цялостна реформа и смяна на модела. Най после да стане демократична държава. За съжаление САЩ никога няма да позволи това. на тях им трябва враг и затова държат диктатора Путин на власт и като дойде време ще го сменят с друг диктатор.
48
0
 
5
 
! Отговори
д-р. Тошков преди 1 месец
До ПровинциалисПрави гаргара с отвара от смрадлика и спри да правиш куни на кисела кайсия ...