На Русия ѝ трябват военни да държи окупираните територии, ще избегне ли истинска мобилизация?

Растат сумите и бонусите, предлагани на доброволците
27 юли 2024 12:24, Елка Василева
166
На Русия ѝ трябват военни да държи окупираните територии, ще избегне ли истинска мобилизация?
Снимка: архив, БГНЕС

Към края на 2024 г. Русия планира да има 690 хил. военни на фронта в Украйна, коментира главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Олександър Сирский в интервю за The Guardian, публикувано преди няколко дни. През май руският президент Владимир Путин също заяви, че за войната в Украйна са насочени към 700 хил. военни - заедно с разположените в тила и резервите, припомня и Институтът за изучаване на войната (ISW). В плановете на вече бившия военен министър Сергей Шойгу беше осигуряването на близо 750 хил. души за фронта към края на 2024 г.

Още по темата
На пръв поглед това предвещава ново масирано настъпление, но доколко реална е тази опасност, анализират украинските военни наблюдатели.

Олександър Коваленко прави аналогия с началото на пълномащабната война през февруари 2022 г., когато на територията на Украйна навлязоха около 180 хил. души и те бързо успяха да окупират повече от 63 хил. кв. километра. Но става въпрос за професионални военни - тренирани и с боен опит. Към края на 2023 г. броят на руските военни вече е 450 хил., а превзетите територии са 683 кв. километра. За първото полугодие броят им се увеличава до 530 хил. при окупирани 752 кв. километра.

Тези данни са показателни за анализатора - Москва се нуждае от по-голяма численост на фронтовата линия не защото готви нова мащабна офанзива, а защото трябва да удържи окупираните територии. Според анализатора причината е не само, че руската армия губи своите професионални военни и воюва до голяма степен с доброволци, записали се в армията заради огромните суми, които им плаща държавата, а и защото започва да изпитва недостиг и на техника и опитва да компенира това с жива сила.

И Коваленко, и Констянтин Машовец са категорични, че Русия вече трудно си набавя военните за фронтовата линия и за увеличаването на броя им ще е нужна официална мобилизация, дори и частична. От Кремъл опитват да отложат този момент, тъй като предишната през септември 2022 г. беше приета много остро от обществото.

От началото на седмицата регионалните власти в Москва вече предлагат еднократен бонус от 1,9 млн. рубли (22 хил. долара) за новите доброволци, с което сумата, която записалите се за война получават през първата година, надхвърля 5,2 млн. рубли (60,5 хил. долара).

В момента минималната заплата за руските военнослужещи е 210 хил. рубли (2,4 хил. долара) при средна заплата според Росстат 73 хил. рубли (850 долара). Това е особено атрактивно за младите мъже в по-изостаналите руски региони, където заплатите са много под средното за страната, както и за  хората с натрупани дългове, пише The Moscow Times.

Регионалните власти в други руски области също предлагат собствена система от бонуси, за да привлекат доброволци, включително безплатни социални услуги за семействата им, еднократно плащане (обикновено в размер на около 1 млн. - 1,5 млн. рубли, или между 11 хил. и 17 хил. долара), както и 100 хил. рубли (1160 долара) за записалите свой близък или приятел в пунктовете за набиране на доброволци. Семействата на загиналите и ранените войници също получават компенсации.

Според редица анализатори увеличаването на сумите, които получават доброволците, е свидетелство, че Русия все по-трудно набира нужните военни за фронтовата линия. Според тях, за да постигне целите от 700 хил. души за фронтовата линия, а и да покриват ежемесечните загуби, Москва отново трябва да обяви макар и частична мобилизация до края на годината.

По думите на украинския президент Володимир Зеленски страната има подготвени резерви - 14 бригади, за които обаче не достига оборудване. Според стандартите числеността на една бригада е между 3 хил. и 5 хил. души, или в резерв Украйна може да разполага с между 40 хил. и 70 хил. души - подготвени и сформирани преди време, но не напълно окомплектовани военни.

Преди няколко месеца бяха променини правилата за мобилизацията - основно беше намалена възрастта за мобилизация от 27 на 25 години, и според оценки на военни анализатори в момента няма недостиг на жива сила за ВСУ.

Целия материал четете на
Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е като няма недостиг на жива сила за украйна защо тогава ги събират в камионетки насила и ги стрелят на границата който бяга. Хайде холан....
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прочетох ВСУ и спрях.
85
5
 
12
 
! Отговори
losers come in chain преди 1 месец
Да отиват на фронта кавалите Кирюша канадски и огнеборец банкянски!!!
84
9
 
6
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 месец
Да отиват на фронта кавалите Путин и Медведев!!!
83
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия пълзи към победата а България бяга към гроба си .
82
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Военните са да пазят освободените територии от зелените фашисти. Хората в тях най-накрая си отдъхнаха. А, да , промедоха референдуми. А в Украйна и редовни избори се забраниха.
81
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
80
16
 
16
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Русия знае как да се оправи.
79
21
 
19
 
! Отговори
(^_^) преди 1 месец
Не знам дали ще избегне истинска мобилизация, но със сигурност няма да избегне поражението си ... в раССия нещата се случват изненадващо и бързо, така стана със СеСеСерето, така ще стане и с путинската империя. Тази "военна операция" и окупация ще излязат през носът на жужи. След крахът и ще се отцепят и тези с тюбeтейкитe, а азиатските сибирски територии ще бъдат усвоени от едни жълти човечета с дръпнати очи, които в развитието си са на светлинни години от населението на блaтнaя ... !!!
78
13
 
14
 
! Отговори
Горчичник преди 1 месец
Проектът квази Украил е в финалната фаза на закритието, със много крясъци, викове и коррупция като за последньо.
77
12
 
7
 
! Отговори
на Русия преди 1 месец
ще и трябват военни само за западните области. Там въпроса ще го решат още по време на войната...
76
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дeпyтат от дyмaта заплаши Киргизстан, Узбекистан и Казахстан да премахнат наказанията за наемничество в чужда вoйнa.
74
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма заблуда е заглавието на статията. Тези територии са си руски и на тях живеят руснаци, които сами искат и ще си защитават земята. Настрадаха се от украинско - американски мекици, въоръжиха се и сега само чакат някой да се покаже за да го върнат в първи клас. Толкова злоба им се е насъбрала на тези хора, че и германия да им скочи сами ще се орпавят с нея.
73
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
***! На тези територии преобладава руско население.
72
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама така е било и през ПСВ, в Русия--- режали са в тинята на окопите с години- докато не идва сифилистика Ленин и съсипва тотално царска Русия....и после.е започва соц- робството и голодомора!
71
10
 
12
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 70. След тази победа на генерал Колев, България си връща Добруджа. Хубаво е, човек да познава историята на страната си. Истинската история, не тази, която учехме по времето на бай Тошо.
70
14
 
16
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
Абе щом Русия вече 3- та година не мърда от от позициите си и губи маса народ в окопите, не ми я фали....КРАЯ НА ТАЯ ВОЙНА ВЕЧЕ МИ Е ЯСЕН!
69
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кефи ме как западните писачи на статии и опорки гадаят и се тревожат как Русия се справя. Нищо от предсказанията до момента не излезе вярно. Не, няма да има мобилизация. Руският курс е към сключване на мир като следствие на сигурно военно и икономическо поражение на Украйна. С всеки изминал ден Русия се доближава до целта си. На украинците им остава малко време, за да бъдат победени и да приемат поражението.
68
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия е губила много битки. Но е печелила всички войни. Не си ли забелязал, Фют? Конницата на Ген, Колев печели, но България губи територии. Които преди това са и дадени от Русия.