На Русия ѝ трябват военни да държи окупираните територии, ще избегне ли истинска мобилизация?

Растат сумите и бонусите, предлагани на доброволците
27 юли 2024 12:24, Елка Василева
166
На Русия ѝ трябват военни да държи окупираните територии, ще избегне ли истинска мобилизация?
Снимка: архив, БГНЕС

Към края на 2024 г. Русия планира да има 690 хил. военни на фронта в Украйна, коментира главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Олександър Сирский в интервю за The Guardian, публикувано преди няколко дни. През май руският президент Владимир Путин също заяви, че за войната в Украйна са насочени към 700 хил. военни - заедно с разположените в тила и резервите, припомня и Институтът за изучаване на войната (ISW). В плановете на вече бившия военен министър Сергей Шойгу беше осигуряването на близо 750 хил. души за фронта към края на 2024 г.

Още по темата
На пръв поглед това предвещава ново масирано настъпление, но доколко реална е тази опасност, анализират украинските военни наблюдатели.

Олександър Коваленко прави аналогия с началото на пълномащабната война през февруари 2022 г., когато на територията на Украйна навлязоха около 180 хил. души и те бързо успяха да окупират повече от 63 хил. кв. километра. Но става въпрос за професионални военни - тренирани и с боен опит. Към края на 2023 г. броят на руските военни вече е 450 хил., а превзетите територии са 683 кв. километра. За първото полугодие броят им се увеличава до 530 хил. при окупирани 752 кв. километра.

Тези данни са показателни за анализатора - Москва се нуждае от по-голяма численост на фронтовата линия не защото готви нова мащабна офанзива, а защото трябва да удържи окупираните територии. Според анализатора причината е не само, че руската армия губи своите професионални военни и воюва до голяма степен с доброволци, записали се в армията заради огромните суми, които им плаща държавата, а и защото започва да изпитва недостиг и на техника и опитва да компенира това с жива сила.

И Коваленко, и Констянтин Машовец са категорични, че Русия вече трудно си набавя военните за фронтовата линия и за увеличаването на броя им ще е нужна официална мобилизация, дори и частична. От Кремъл опитват да отложат този момент, тъй като предишната през септември 2022 г. беше приета много остро от обществото.

От началото на седмицата регионалните власти в Москва вече предлагат еднократен бонус от 1,9 млн. рубли (22 хил. долара) за новите доброволци, с което сумата, която записалите се за война получават през първата година, надхвърля 5,2 млн. рубли (60,5 хил. долара).

В момента минималната заплата за руските военнослужещи е 210 хил. рубли (2,4 хил. долара) при средна заплата според Росстат 73 хил. рубли (850 долара). Това е особено атрактивно за младите мъже в по-изостаналите руски региони, където заплатите са много под средното за страната, както и за  хората с натрупани дългове, пише The Moscow Times.

Регионалните власти в други руски области също предлагат собствена система от бонуси, за да привлекат доброволци, включително безплатни социални услуги за семействата им, еднократно плащане (обикновено в размер на около 1 млн. - 1,5 млн. рубли, или между 11 хил. и 17 хил. долара), както и 100 хил. рубли (1160 долара) за записалите свой близък или приятел в пунктовете за набиране на доброволци. Семействата на загиналите и ранените войници също получават компенсации.

Според редица анализатори увеличаването на сумите, които получават доброволците, е свидетелство, че Русия все по-трудно набира нужните военни за фронтовата линия. Според тях, за да постигне целите от 700 хил. души за фронтовата линия, а и да покриват ежемесечните загуби, Москва отново трябва да обяви макар и частична мобилизация до края на годината.

По думите на украинския президент Володимир Зеленски страната има подготвени резерви - 14 бригади, за които обаче не достига оборудване. Според стандартите числеността на една бригада е между 3 хил. и 5 хил. души, или в резерв Украйна може да разполага с между 40 хил. и 70 хил. души - подготвени и сформирани преди време, но не напълно окомплектовани военни.

Преди няколко месеца бяха променини правилата за мобилизацията - основно беше намалена възрастта за мобилизация от 27 на 25 години, и според оценки на военни анализатори в момента няма недостиг на жива сила за ВСУ.

Целия материал четете на
Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
4
 
3
 
! Отговори
Факти преди 1 месец
От русофил родоотстъпник не може да стане българофил патриот, поради простата причина, че русофила иска България да стане анонимна руска област.
126
2
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
А какво стана с досегашните 550 хиляди руснаци, мобилизирани за специалната аперация? Въпроса е реторичен.
125
4
 
4
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Русия нахлу в Украйна и овладя почти 64 000 квадратни километра. През 2023 година руската армия напредна с още само 683 квадратни километра. Дотук през 2024 година руският напредък е вече със 752 квадратни километра мизерни числа на фона на 2022 година, при драстично вече увеличение на числеността на руската армия. Количеството не значи качество
124
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някак звучи несериозно украинци да коментират плановете на Путин за източните територии. Може пък хората да се чувстват освободени от украинските нацисти.
123
2
 
5
 
! Отговори
НПО гнюз преди 1 месец
Булю булю булю Русия булю булю Путин е виновен булю булю булю булю мобилизация булю булю санкции булю булю Слава Кокаине булю булю... И СалмонЕЛКА получи цели 20 гривни за копи-пейст съчинението :)
122
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уточнение. Русия след като била загубила японската война защо япония претендира за курилските острово които са владение на Русия. Значи Русия загубила войната но япония има претенци. Еми де факто следователно япония губи.
121
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Фют Русия след като била загубила японската война защо япония претендира за курилските острово които са владение *** Русия.
120
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е баш украинските наблюдатели най-добре знаят какво и трябва на Русия.Те ако имаха за 5 лева мозък нямаше да седнат да мачкат таралеж с голо дупе.
119
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проклет зеленчук спри проклетата война дай на Русия каквото и се полага. И без друго всичко до полската граница е руско.
118
5
 
12
 
! Отговори
Реално преди 1 месец
На Русия не са й нужни повече военни зада задържи територията, защото на превзетата територия няма врагове. Прочистена е. Русия действа много разумно и премерено и без много празни приказки върви напред. Скоро ще има срив на фронта. Украйнската хунта остана без армия. Ще има разтягане на фронта към Суми. Удар към Запорожие и Днепропетровск. После Николаев и Одеса. Харков ще се предаде. Територия без армия става твоя. Шах и мат...
117
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На тези територии живеят рускоезични, които си искат Русия. Там бунтове няма, няма атентати срещу руската армия... Те сами ще се бранят от укрофашистко-западно евроатлантическо окупиране. С помоща на Русия разбира се. Много украински войници също се връщат в родните си места и се записват доброволци в руската армия. Западните доброволци обаче, които са на заплата при Зеленски вече намаляват чувствително. Много ги намират по хотелите и после хотела се срутва...
116
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредните глууупости са ни наредили тук от Фейк БГ. На Русия и трябвало хора, за да удържи "завладяните" територии, съпроводено с познатия рефрен за мобилизация?... В същото време в руската армия вече има над почти 100 000 доброволци, бивши военнослужещи от украинската армия и жители на новите територии, които в момента воюват срещу укро-нацистите. Населението на тези територии се състои от етнически урснаци, няма нужда да ги мислите. Удържането беше до сега, под терора на всу
115
1
 
8
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Войници на никого не са излишни,но на Украйна за разлика от Русия катастрофално не и достигат.Не само резерви за въображаемото,но нереално и никога не сбъдващо се настъпление,но и за крещящата нужда от"кръпки"за"издънените"роти,батальони и бригади на фронтовата линия.А Русия без много да вдига шум подготвя и окомплектова постоянно нови резерви и провежда ротация,като дава възможност на воюващите да отдъхнат и се възстановят в тила.
114
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След Буча, Бородянка, Изюм, Ирпин, Мариупол и т.н., в "окупираните" от руснаците територии на Крим и Донбас, НЯМАШЕ никакви бунтове срещу окупаторите. Щом украинците на тези територии НЕ възприемат руските войници като окупатори - значи НЕ са.
113
4
 
8
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Щом питате да ви отговоря.Има си всичко Русия,за разлика от Украйна,в която постоянно се увеличава отрицателната разлика между "новонаританите" насила на фронта и отписаните завинаги.И това е във почти всички коментари на западни военни специалисти и коментатори.Единствено в статиите на лЕлка и останалите от групичката за"правилно евроатлантическо реагиране",пардон"ориентиране ",се лее песничката за"перемогата".И тук сме"по-католици от папата"!Да,ама истината е коренно противоположна.
112
4
 
11
 
! Отговори
ТЕЗИ ТЕРИТОРИИ преди 1 месец
НЕ СА ОКУПИРАНИ, А СА ОСВОБОДЕНИ ОТ УКРАИНСКИТЕ ФАШИСТИ
111
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С ВОЙНАТА ИЗЧЕЗНА КОВИД ИЗМИШЛЬОТИНАТА. ДОКАТО ДЖУДЖЕТО ЩЯХА ДА ГО СЪДЯТ ПОВЕЧЕ НЕ ПИШАТ ЗА ТОВА. АКТИВИТЕ НА РУСИЯ ЩЯХА ДА КОНФИСКУВАТ ЗАМЪЛЧАХА И ЗА ТОВА. А ОТРОЧЕТАТА НА РУСКИЯ ЕЛИТ ЖИВЕЯТ В ЗАПАДНИЯ СВЯТ .НИТО ЕЛИТА СИ ГИ ПРИБИРА НИТО ЗАПАДА ГИ ГОНИ. НЕ Е НОРМАЛНО . НЯКОЙ СЕ ПОДИГРАВА С ВСИЧКИ НАС. И ЗА АТОМА НЕ ГОВОРЯТ. НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ КАКВО СЕ СЛУЧВА ВЪОБЩЕ.
110
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това го знаем, пишете за това всеки ден. Русия няма ракети, танкове, хора, няма нищо. Но как е в ОкраИна, нали те са ни на сърце и даваме всички за победата им. Те как са, имат ли хора?
109
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що ве, как така окупирани територии? Та те си ги вписаха в конституцията... :) А да и Украинците си върнахая Крим. И изобщо от половин година насам гледаме една "Перемога", та ум да ни зайде... Някак си се изпариха великите статии за Укрофашистка победа и сега се замостват от такива за мир, при "Зелебобски" условия, а след още година ще говорите за Капитулация на Украйна. Още обаче не са ви запоявядали, има време. Сега ще правим "мирни конференции" :)
108
12
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 месец
"На Русия ѝ трябват военни да държи окупираните територии" -- Да, ама ако влезе в Англия или САЩ, а Русия влиза У ДОМА СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!