Украйна дебне мъжете в чужбина за мобилизация

Мобилно приложение се използва за натиск
Обновена: 2 юли 2024 09:05 | 1 юли 2024 20:00, Александър Попов
224
Украйна дебне мъжете в чужбина за мобилизация
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна изпитва остър недостиг на войници за фронта. Ново компютърно приложение ще регистрира украинците, живеещи в чужбина. Онова, което се представя като услуга за гражданите, всъщност е по-скоро инструмент за натиск, пише Тина Хандел от ARD, цитирана от "Дойче Веле".

Чрез мобилно приложение Украйна иска да набира мъже, годни да служат в армията, дори и от чужбина. „Reserve+" се казва приложението, което е било свалено от интернет над един милион пъти само за няколко дни, пише АРД. „В него можете удобно да актуализирате личните си данни“, пишат от украинското Министерство на отбраната в описанието на софтуера.

Целта е да се усили натискът над украинците в чужбина

Всъщност това приложение е единственият начин, чрез който украинските граждани могат да получават документи за самоличност от посолствата на Украйна в чужбина. „Мъжете на възраст между 18 и 60 години могат да се възползват от консулски услуги, само ако разполагат с документ за регистрация в армията“, обяснява говорителка на украинското посолство в Берлин пред АРД. Новата онлайн услуга е налична от 18 юни.

Украйна отдавна се опитва да увеличи натиска над мъжете, годни за военна служба, които живеят в чужбина. По данни на Федералната статистическа служба само в Германия те са около 220 000. От април 2024 година те вече не получават нови документи от дипломатическите представителства. Който е загубил паспорта си, трябва да се върне обратно в Украйна и да се регистрира пред военните служби. Едва тогава може да получи нов документ.

Но когато това се случи, мъжете вече не могат легално да напуснат страната. „Ще е справедливо спрямо всички украинци, ако мъжете, които живеят в чужбина, се върнат обратно“, предупреди външният министър Дмитро Кулеба през април. „Животът в чужбина не освобождава гражданите на Украйна от ангажиментите им към родината“, написа той в социалната мрежа X. Кулеба заяви още, че се надява чуждите правителства също да споделят виждането на Украйна. Това може да се разбира като индиректно настояване пред държави като Германия да не издават заместващи паспорта документи на украински граждани.

"Съгласно закона не съществува електронна призовка“

Сега Украйна явно е решила да получи бърз достъп до данните и контактите на украинските мъже. Затова те са длъжни да ги внесат в приложението „Reserve+“ и да ги актуализират в случай на промяна в срок от една седмица. Приложението издава код, който посолствата в чужбина могат да сканират. Този код дава и право на потребителя да се възползва от услугите в посолството.

Освен това мъжете трябва да предоставят информация в приложението относно годност за военна служба, последния медицински преглед и военния си опит. Неясно остава дали Украйна ще използва данните, за да се свърже с потенциални наборници или да изиска тяхното завръщане.

Министерството уточнява: "Съгласно закона не съществува електронна призовка“. Което значи, че съоветното уведомление не може да бъде изпратено чрез приложението. През последните месеци германските власти обработват заявления на украинци в чужбина без паспорти, които все по-често кандидатстват за заместващи германски документи. Проведени са няколко работни срещи между федералните провинции и федералното Министерство на вътрешните работи, за да се установи стандартизирана процедура на територията на цялата Федерална република.

Германия няма да издава заместващи паспорти

Компютърното приложени повдига и въпроса дали Украйна ще използва данните от него, за да се свързва с украинци, които живеят в Германия и да им изпраща призовки. Германия няма как да прилага задължението за военна служба в Украйна на своя територия. Германските власти няма как да знаят „кой наистина е годен за служба“, поясняват германски политици. „Не можем да проверяваме това и да взимаме решения.“

Недоволството на украинските мъже от приложението се отразява в оценките му - то има само две от пет възможни звезди. Освен това в него има и много грешки. Регистрацията е възможна само с украинска банкова сметка, каквато много от емигрантите нямат. Явно ще отнеме време докато приложението на Министерството на отбраната събере данните на стотици хиляди, обобщава АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от Миш-маш
Вижте любовния си хороскоп на 3 юли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
0
 
! Отговори
СлаваУдрисина преди 1 ден
Ски им заглавието "Украйна дебне мъжете в чужбина". Тиякапути дане са се нещо аналнозапедерасили. УКР популациятя при тия огромни тълпизаебниЖени ще бъдат оплождани с вноснамъжкасперма та след 16 години отново да започна войната с пресно месо, майнъ.
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Точно така, Зеленски да си се самоарестува и само изпрати на фронта дамуебътмайката, та поне да го водят загиналОтСмъртчрезУмиране бъш в края на живота и началото насмърта.
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
не са клюки,нито келифарски локуми. На въпросите :къде са парите,оръжията, боепропасите,хуманитарната помощ и западните войници; днепърскотоизчадие най подигравателно,иронично и гадно нахалитетно мърмори: войниците ви ги върнахме защото спряха да дишат, клякат и залягат, а само лежат; парите се изпариха; боеприпасите се пренесоха в украинските ДЛНЕри а пушките ги сменихме за пари, за да купим самолети, след което самолетите продадохме за да купим ракети, а ракетите ни ги откраднаха за изследване
198
0
 
11
 
! Отговори
НЕжелаещ преди 1 ден
по-добре цял живот бягащ и без документи, от колкото някакви простотии и призиви да ида в окопа, където да ме осакатят или убият. Луди глави, никой няма да се върне, те нали за това са избягали.
197
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Те некои станаха и жени заради тая работа......
196
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Трябва да сменят името на държавата. Зелендия звучи по-модерно, украйна е руско име.
195
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 1 ден
Зеле', ела до морето да си ги събереш, цяла армия ще сглобиш - отпочинала и охранена !
194
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
издаваха им визи
193
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
украинските фондации ги извозваха в Канада,Полша,България..и тях ли?
192
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Е що само мъжете, в украйна жени няма ли?
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Дръж Зеле, да не ти избяга някой от фронта, че Путин не спи.
190
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
тоя изтреби украинските мъже.бели,християни.няма замяна,бог да ги прости.
189
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
***. Иска да убие всички украински мъже - гои. Нали е еврей.
188
3
 
11
 
! Отговори
Мда преди 1 ден
Елате си ги вземете в България от морето
187
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Зеления да отива на фронта като много знае. Не всички са войнолюбци.
186
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На страните от ЕС им трябват гастарбайтери и на Зеленски няма да му се отвори парашута! Говорят официално едно,а правят си своите сметки!
185
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На хората не им се мре заради амбициите на корумпираните им политици. Западът не може да се оправдава, че налива(нашите) пари във войната заради тях, но ето че го прави.
184
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Стига са гинали невинни хора и от двете страни - ЗАКРИЙТЕ ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВА!
183
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Това означава, че Окрайна пичели. Елементарна логика
182
1
 
11
 
! Отговори
Затова - Зеленска преди 1 ден
Зеленска купила Bugatti Turbillon 4,5 милиона евро - та да не могат руските олигарси да го имат! Патриот!